Yüz bin Alevi: Hükümeti 'dara' çekeceğiz

Yüz bin Alevi: Hükümeti 'dara' çekeceğiz

Yüz bin Alevi: Hükümeti 'dara' çekeceğiz İSTANBUL - Alevi kuruluşlarının Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde...

A+A-

Yüz bin Alevi: Hükümeti 'dara' çekeceğizYüz bin Alevi: Hükümeti 'dara' çekeceğiz

İSTANBUL - Alevi kuruluşlarının Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde düzenlediği ‘Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı’ mitingi Kadıköy Meydanı’nda toplanan yüz bini aşkın Alevi diyanetin kaldırılmasını ve Alevilerin asimile edilmesini protesto etti. ‘’Hükümeti dara çekeceğiz’’ diyen ABF Genel Başkanı Ali Balkız devletin Alevi köylerine cami yapılmaktan vazgeçilmesi çağrısı yapılan mitingde ‘’Madımak müze olsun. Elimizden alınan değerlerimiz iade edilsin’’ denildi.

ABF öncülüğünde, DTP, EMEP, ÖDP, TKP, ESP, EHP, SDP, CHP, SHP, Yeşiller Partisi ve Özgürlükçü Sol Girişimi gibi siyasi partiler başta olmak üzere, KESK, DİSK ve Pirsultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Özgür Demokratik Alevi Hareketi'nin de (ÖDAH) bulunduğu 100’e yakın dernek, sendika ve kuruluşun desteğiyle ‘Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı’ mitingi için Kadıköy’de buluşan yaklaşık 100 bin Alevi Türkiye’nin cezaevleri, Kürt sorunu, Alevi ve emek sorunu gibi meselelerdeki politikalarını protesto ediyor.

CHP’den milletvekilleri Mustafa Özyürek, Mehmet Sevigen ile İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, DTP’den Şerafettin Halis, Ayla Akat Ata ve İstanbul, İl Başkanı Mustafa Avcı, Dersim Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Ufuk Uras, Ercan Karakaş, Berhan Şimşek, Sami Evren, Zübeyde Kılıç, SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergül, TBM temsilcileri ve yüzlerce kuruluş temsilcisinin katılımıyla devam eden mitingte yapılan konuşmalarda, Kürt sorunu, alevi ve diğer inanç sorunları ile emek sorununa dikkat çekildi. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürtlerin kendilerini özgürce ifade edebilmeleri gerektiğine vurgu yapılan konuşmalarda AKP ve yandaşları ise ‘Muaviye soylular’ olarak nitelendirildi.

Yaptığı konuşmada ‘Alevilerden Adam olmaz’ diyenlerin Kadıköy’deki manzarayı görmesini ve sesi duymasını isteyen ABF Genel Başkanı Ali Balkız, “Seyit Razı burda, Mahsuni olmuş gelmişler, Yunus olmuş, Hallacı olmuş gelmişler. 365 gün önce Ankara Sıhhiye’deyik. O gün barışın diliyle konuştuk. Taleplerimizi meşru şekilde dile getirdik. O gün sevgili Ferhat Tunç Kürtçe şarkı söylerken, Türk gençleri bayrak sallayıp halay çektiler. Biz böyleyiz. Orada artık çoluk çocuk taleplerimizi bir bir öğrendi. Diyanet kaldırılsın dedik, zorunlu din dersi kaldırılsın, Alevi köylerine cami yapılmaktan vazgeçilsin. Madımak müze olsun. Elimizden alınan değerlerimiz iade edilsin dedik” şeklinde konuştu.

HÜKÜMETİ DARA ÇEKECEĞİZ

Alevi yurttaşlarının İstanbul’daki gayrı menkullerinin Vakıflar Genel Müdürlüğünce gasp edildiğini kaydeden Balkız, “Hangi caminin cemaati bu muameleye tabi tutuluyor. Bu nasıl bir insanlıktır. Biz taleplerimizi yazıp başbakanın kapısına astık. Taleplerimizi AİHM’e kadar götürdük. Biz biliyoruz ki hükümet mahkeme kurallarını uygulamayacak. Hükümetin böyle bir hakkı yok. Kuvvetler ayrılığı var. Mahkeme kararlarını uygulamamak anayasal bir suçtur. Suç istiyorlar. Onları dara çekeceğiz ve soracağız. En büyük dar zamanı sandıktır” dedi.

CHP, MHP ve AKP’nin kendi anlayışları çerçevesinde Alevi sorunuyla ilgili şeyler söylediğini dile getiren Balkız, “Bizim boş sözlere karnımız tok. Artık sorunlarımıza somut çözüm istiyoruz. Bize artık boş söz değil somut adım lazım. Başbakan bizim 12 imamlar orucunu tuttuğumuz, yas çektiğimiz günlerde, muharrem sofrası iftarına oturuyor. Sanki ramazan gibi böyle bir gelenek varmış gibi. AKP’nin samimiyetine inanmıyoruz. İnanabilseydik, onlar mahkeme kararlarını uygulardı. AKP eğer samimiydiyse Madımak’ı müze yapamaz mıydı? Yapabilirdi. Bunlar herkesin acısının kendi acısı olduğunu söylerken, ipe un seriyor. Samimiyetsizlik yapıyor’’ dedi.

"Alevilerin açılımı AKP'ye götürecek", "Spartaküsten Pir Sultanlara bu isyan bizim", "Ayrımcılığa son verilsin, düşünceye özgürlük, inanca saygı", "Sivası unutmadık unutturmayacağız" yazılı pankartlar ile “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Diyanet kaldırıslın”, “Munzur’da baraj istemiyoruz” ve “Sivas’ın hesabı sorulacak” şeklinde sloganların atıldığı mitingdeki konuşmasında Balkız şöyle dedi:

“Sayın başbakan bu mesele Dolmabahçe gibi yerlerde konuşulacak bir sorun değildir. Biz sizinle meydanlarda konuşacağız. Artık örgütlendik ve birliktelik sağladık. Sayın başbakan bizim çocuklarımıza zorunlu din dersini boykot edin demek zorunda bırakmayın. Biz hak aramak ve eşit olmak için buradayız. Bizim erkek devletimiz, bizim at üstünde kılıç devletimiz, taviz vermem diyor. Ama çağlar gelip geçiyor. Türkiye çok değişti, AKP değişmeli, devlet değişmeli ve yurttaşlarını kucaklamalıdır. Kürtlerle, işçilerle, Alevilerle barışmalıdır. Artık barış olmalıdır. Biz barışın dilini konuşuyoruz artık.”

Balkız’ın konuşmasının ardından, adalet, özgürlük, barış ve demokrasi talepleriyle beyaz güvercinler uçuruldu. Ardından Emre Saltık sahne aldı. Miting daha sonra, Ferhat Tunç, Edip Akbayram, Sabahat Akkiraz ve diğer katılımcı sanatçılarının konseriyle devam edecek.

ÇARŞI MUAVİYE SOYLULARA KARŞI

Bu arada Beşiktaş Spor Kulübü’nün ünlü ve muhalif taraftar grubu da yine farkını koruyarak kendi pankartıyla mitinge destek verdi. Çarşı grubu “Çarşı Muaviye soylulara ve asimilasyona karşı” yazılı pankartla miting alanına girerken büyük alkış aldı.

HALAYLARLA SON BULDU

Sabahat Akkiraz’ın ardından sahne alan Şevval Sam, “Sizden miyim değil miyim bilmiyorum ama, barış isteyen herkesin tarafındayım. Herkesi din, dil, ırk, etnik kimlik, mezhep, kadın erkek, ya da güzellik çirkinlik konusunda ayırmaksızın, barış dolu bir dünyayla geleceğe uzanmak istiyorum. Hepiniz barış adına, dostluk ve kardeşliği sürdürmek taraftarınız. O zaman birlikte, sizin şarkılarınızı söyleyelim. Dostum diyelim” şeklinde konuştu.

Sam’ın ardından sahne alan Ferhat Tunç seslendirdiği ‘Savaşa Hayır’ ezgisiyle meydanı coştururken, yaptığı konuşmada ise “Açılım mıdır nedir bilmiyorum ama, bana kalırsa kapılar kapılar ardından hiçbir çözüm gelmez. İşte alın size demokratik açılım burada. Yüzbinler burada. Eğer savaşa karşı çıkmak, barışı savunmak bölücülük ise evet ben bölücüyüm. Kürtleri, Alevileri, demokratları savunmak bölücülükse, bölücüyüm bölücüyüm bölücüyüm, yetti mi size?” dedi.

Tunç’un ardından Edip Akbayram ‘Güzel günler göreceğiz’ isimli ezgiyi seslendirdi. Sanatçı Suavi de yoğun ilgiyle eşliğinde şarkılarıı okurken, miting halaylar ve alkışlarla son buldu.

***

Onbinlerce Alevi Kadiköy'de buluştu

İSTANBUL - Alevi kuruluşlarının Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde düzenlediği ‘Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı’ mitingi için onbinlerce Alevi Kadıköy Meydanı’na aktı. Türkiye’nin dört bir yanından otobüslerle gelen Aleviler miting alanı yetmezken, Kadıköy’den iskele ve sahile inen tüm ara cadde ve sokaklar da doldu taştı.

ABF öncülüğünde, DTP, EMEP, ÖDP, TKP, ESP, EHP, SDP gibi siyasi partiler başta olmak üzere, 100’e yakın dernek, sendika ve kuruluşun desteğiyle ‘Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı’ mitingi için Kadıköy’de buluşan Aleviler, taleplerini dile getiriyor.

Dört koldan mitingin yapılacağı alana akan 10 binlerce kişi, deyişler, semah gösterileri, sloganlar ve pankartlarla meydana yürüdü. Sabah saatlerinden itibaren Kadıköy’e renkli görüntüler eşliğinde akan Alevi yurttaşlar sık sık, “Diyenet kaldırılsın”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” ve “Kurtuluş yok tek başına yap hep biraber ya hiçbirimiz” sloganları atarken, meydan ve yürüyü yollarında açılan binlerce pankartla da alevilerin talepleri dile getirildi. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ve sürekli havadan helikopterle izlenen miting, meydana gelişler henüz sonlanmadığı için henüz başlayamadı.

Mitingi, Malatya, Diyarbakır, Antalya, Isparta, Batman, Samsun, Ağrı, Kars, Ankara, Kıbrıs başta olmak üzere, Türkiye ve dünyanın her tarafından katılımcılar bulunuyor. Miting devam ediyor.

***

Alevi mitingi halaylarla son buldu

İSTANBUL - Yüzbinlerce kişinin katılımıyla Kadıköy’de düzenlenen Alevi mitingi katılımcı sanatçıların verdiği konserlerin ardından halay ve alkışlarla son buldu. Sabahat Akkiraz’ın ardından sahne alan Şevval Sam, “Sizden miyim değil miyim bilmiyorum ama, barış isteyen herkesin tarafındayım. Herkesi din, dil, ırk, etnik kimlik, mezhep, kadın erkek, ya da güzellik çirkinlik konusunda ayırmaksızın, barış dolu bir dünyayla geleceğe uzanmak istiyorum. Hepiniz barış adına, dostluk ve kardeşliği sürdürmek taraftarınız. O zaman birlikte, sizin şarkılarınızı söyleyelim. Dostum diyelim” şeklinde konuştu.

Sam’ın ardından sahne alan Ferhat Tunç seslendirdiği ‘Savaşa Hayır’ ezgisiyle meydanı coştururken, yaptığı konuşmada ise “Açılım mıdır nedir bilmiyorum ama, bana kalırsa kapılar kapılar ardından hiçbir çözüm gelmez. İşte alın size demokratik açılım burada. Yüzbinler burada. Eğer savaşa karşı çıkmak, barışı savunmak bölücülük ise evet ben bölücüyüm. Kürtleri, Alevileri, demokratları savunmak bölücülükse, bölücüyüm bölücüyüm bölücüyüm, yetti mi size?” dedi.

Tunç’un ardından Edip Akbayram ‘Güzel günler göreceğiz’ isimli ezgiyi seslendirdi. Sanatçı Suavi de yoğun ilgiyle eşliğinde şarkılarıı okurken, miting halaylar ve alkışlarla son buldu.

ANF - 08 Kasım 2009 Pazar

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.