Yüzbinler 'eşit yurttaşlık' istedi

Yüzbinler 'eşit yurttaşlık' istedi

Yüzbinler 'eşit yurttaşlık' istedi İSTANBUL (08.11.2009)- Aleviler sokağa çıktı, Kadıköy meydanı tarihi bir ana tanıklık...

A+A-

Yüzbinler 'eşit yurttaşlık' istediYüzbinler 'eşit yurttaşlık' istedi
 
İSTANBUL (08.11.2009)- Aleviler sokağa çıktı, Kadıköy meydanı tarihi bir ana tanıklık ettti. Dötbir yandan İstanbul'a akan yüzbinlerce Alevi, “eşit yurttaşlık hakkı” talebiyle Kadıköy sokaklarını doldurdu. AKP'yi dara çekeceklerini belirten Aleviler, haklarını mücadeleyle kazanacaklarını haykırdı.

Kadıköy Meydanı tarihi bir güne tanıklık etti, tarihinin en kitlesel mitingini yaşadı. Yüz binlerce Alevi, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun çağrısıyla İstanbul Kadıköy Meydanı'nda toplandı. 9 Kasım Ankara mitinginin yıl dönümünde İstanbul'da bir araya gelen Aleviler, “Artık sabrımız taşıyor” diye haykırdı. Devletin Alevisi olmayacaklarını güçlü, kitlesel ve kararlı bir şekilde bir kez daha dile getirdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun düzenlediği “Eşit Yurttaşlık Hakkı Mitingi” için Aleviler Kadıköy’de toplandı. Çok sayıda ilden katılım olurken, yüz binlerce kişi, sabah saatlerinden itibaren Salı Pazarı, Tepe Nautilus ve Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanmaya başladı. Akdeniz ve Ege bölgelerinden katılımın yüksekliği dikkat çekti.

Miting için üç yürüyüş kolu oluşturuldu. Salı Pazarı'nda Alevi Bektaşi Federasyonu ve bağlı örgütler, Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde Ezilenlerin Sosyalist Partisi Girişimi, DTP, ÖDP, Sosyalist Parti ve EMEP ile çok sayıda yöre derneği, Tepe Nautilus önünde ise aralarında SDP, Partizan, DHF ve Beşiktaş Çarşı grubunun da bulunduğu çok sayıda kurum yer aldı. Mitinge ayrıca DTP milletvekilleri Şerafettin Halis ve Ayla Akat Ata, bağımsız Tunceli millevtekili Kamer Genç, İstanbul milletvekili Ufuk Uras ile Eşber Yağmurdereli, Berhan Şimşek, Ercan Karakaş, KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Tüm Bel Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara ile direnişteki Kent AŞ ve Sabiha Gökçen işçileri de katıldı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi Girişimi de alandaydı

Yeni kurulan Ezilenlerin Sosyalist Partisi Girişimi, mitinge kitlesel bir şekilde katıldı. Ezilenlerin Sosyalist Partisi Girişimi, “Zorunlu din dersi kaldırılsın. Diyanet lağvedilsin” yazılı pankartıyla mitingde yerini aldı. Aynı zamanda yürüyüş güzargahında birkaç noktaya “Ezilenlerin Sosyalist Partisi kuruluyor. Güneş ufuktan doğuyor” yazılı pankartlar asıldığı görüldü. “Kültürel soykırım insanlık suçudur” pankartıyla yürüyüşteki yerini alan DTP'liler ise “Kürt Türk Alevi, yaşasın halkların kardeşliği” diye haykırdı.

Mitingde Alevilerin taleplerinin yazılı olduğu pankartlar ve dövizler açıldı. Öne çıkan talepler ise “Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilmesi, Cemevleri'nin ibadethane statüsüne kavuşturulması ve Madımak Oteli'nin müze yapılması” oldu. ABF kortejinin önünde “Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz” yazılı pankart yer aldı. Mitingde aynı zamanda Sivas'ta yaşamını yitiren aydınların fotoğraflarının yer aldığı pankartlar ile “Sivas'ta Alevi, Hrant'la Ermeni, Ape Musa ile Kürt'üz. Hepimiz kardeşiz”, “Munzur'da barajlara geçit yok” yazılı pankartlar da taşındı.

AKP'ye öfke

Toplanma noktalarında kortejler oluşturan yüz binlerce kişi, sloganlarla Kadıköy İskelesine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş kollarının ön tarafı Kadıköy Meydanı'na ulaştığında, kortejlerin sonu toplanma alanlarındaydı. Yürüyüş boyunca sloganlar susmadı, davul zurna eşliğinde halaylar çekildi, marşlar, türküler söylendi. Alevilerin sloganlarında AKP'ye yönelik öfke ve direniş vardı. “Devletin Alevisi olmayacağız”, “Halklar kardeştir, AKP kalleştir”, “Sivas'ın hesabı sorulacak”, “Dün Maraş'ta bugün Sivas'ta çözüm faşizme karşı savaşta”, “İsyan direniş özgürlük”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Aleviler susmadı, susmayacak”, “Maraş'ı unutma, ututturma”, “Sivas'ı unutma, unutturma”, “Tayyip baksana 1 milyonu saysana” şeklinde sloganlar atıldı.

Yüz binlerce kişi meydana sığmadı, özellikle Tepe Nautilus ve Numune Hastanesi kollarındaki pek çok kurum alana giremedi. Kürsüden yapılan açıklamada, mitinge 500 bin kişinin katıldığı belirtildi.

Miting programı saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu sırasında Sivas'ta yakılan aydınların isimleri tek tek okunurken, kitle 'burada' diye haykırdı. Yüz binlerce Alevi hep bir ağızdan “Pir Sultanlar burada” dedi. Kürsüden önceki gün serbest bırakılan Güler Zere de selamlandı. Kitle, Zere'yi uzun süre alkış ve ıslıklarla selamladı. Semah gösteriminin ardından miting konuşmalarla devam etti.

Gümüş: Aleviler tehdit olmaya devam ediyor

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, yüz binlerce Alevi'yi selamladı ve katılımın kitleselliğine ve çeşitliliğine vurgu yaptı. Gümüş, “Kavgamızın şehri İstanbul’a, Kadıköy meydanına, Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen her bir can Pir Sultan’ın, onun direniş ruhunun asla ölmeyeceğinin kanıtıdır. Kürtler ve Türkler burada, Aleviler ve Sünniler burada. Herkeste ayrı bir renk ve güzellik var” dedi.

Gümüş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, zorunlu din dersinin kaldırılmasını talep eden Alevileri tehdit olarak gördüğünü hatırlattı ve şöyle devam etti: “Alevileri hedef haline getiren Diyanet İşleri Başkanlığı şunu bilmelidir. Aleviler, Milli Güvenlik Kurulu’nun hazırladığı siyaset belgelerinde, kırmızı noktalı haritalarda da vardı. Ama bizler o haritaları, siyaset belgelerini nasıl ki tarihin çöplüğüne attıysak, hala var isek, hala Kadıköy meydanını doldurabiliyorsak, senin Strateji belgelerini de çöplüğe atarız. Zorunlu din derslerine, Diyanet’e karşı çıkmak tehditse, Aleviler tehdit olmaya devam edecekler. Bunu dostlarımız da düşmanlarımız da böyle bile.”

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın devasa bütçesine de dikkat çeken Gümüş, “Cennete gidecek adama sponsor olmak sana mı düştü. Sen, önlüğüne okulun ihtiyaç listesinin asıldığı öğrencilere sponsor ol. Sen hastane kapılarında parası olmadığı için hayatını kaybedenlere sponsor ol. Sen fabrika aç, yol, su, elektrik götür” dedi.

PSAKD Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'un Tunceli ziyaretinde cemevine gitmesine gönderme yaptı. “Cemevine saygının ilk koşulu Alevilerin ibadet yerini tanımaktır. Ayakkabı çıkarmak yetmez. Bunu yapmazsanız, gün gelir, o ayakkabınız kapının önüne konulur” dedi. Gümüş, konuşmasında Alevilerin direnişlerine vurgu yaptı. “Öldürmeyiz ama Pir Sultanlar, Nesimiler, Baba İshaklar gibi baskıya karşı direnmekten de vazgeçmeyiz. Çünkü, ne kadar aşağılasanız, hor görseniz de biz Aleviyiz, Kızılbaşız…Bu ülkenin gerçeğiyiz ve burardayız” diye konuştu.

Gümüş, AKP’nin Alevi açılımının arka planında devlet Aleviliği yaratma planı olduğunu söyledi. Fevzi Gümüş, eşitliği herkes için istediklerini vurguldı ve Sünnilerle, Kürtlerle, Türklerle, gayrimüslimlerle sorunları olmadığını belirtti. Gümüş, “Bizim, tek tip insan yaratmayı isteyen sistemle ve o sistemin ırkçı ve gerici iktidarlarıyla sorunumuz vardır” dedi.

Balkız: 9 Kasım milattı

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, konuşmasına kitleyi selamlayarak başladı. Bundan bir yıl önce Ankara’da bir araya geldiklerini hatırlatan Balkız, 9 Kasım Ankara mitinginde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, zorunlu din dersinin kaldırılması, Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Alevi köylerine cami yapma politikalarından vazgeçilmesi, Madımak Oteli'nin müze olması taleplerini dile getirdiklerini hatırlattı. Balkız, Alevilerin, 9 Kasım mitinginin ardından özgüven kazandığını, örgütlülük sayısının arttığını ve haklarını kazanmanın yolunun örgütlenmek olduğunu gördüklerini söyledi.

AKP'yi dara çekeceğiz

Büyük Alevi mitinginin ardından CHP, MHP ve AKP'nin kendi anlayışları çerçevesinde söyledikleri sözleri “boş sözler” olarak değerlendiren Balkız, AKP'nin temel taleplerine ilişkin hiçbir adım atmadığını, aksine kendi Aleviliğini ve Alevilerini yaratma yoluna gittiğini vurguladı. Balkız, AİHM ve Danıştay'ın zorunlu din dersine ilişkin kararlarını hatırlatarak, AKP'nin mahkeme kararlarını uygulamayarak suç işlediğini söyledi. “Suç işleyenleri dara çekeceğiz. Hesabını sandıkta soracağız” dedi.

Balkız, AKP'nin “Alevi Açılımı”, “Alevi Çalıştay”larıyla ipe un serdiğini, işi sulandırdığını, Alevilerin direncini kırmaya çalıştığını söyledi. Balkız, Başbakan'a şöyle seslendi: “Bu iş kapalı kapılar arkasında çözülmez. Dolmabahçe sarayında hiç çözülmez. İşte meydan, işte Aleviler, işte Alevilerin dostları.”

ABF Genel Başkanı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin şu sözü herkesçe bilinir: 'İncinsen de İncitme…' Bu sözün derin anlamını öncelikle biz Aleviler herkesten çok daha iyi biliriz. Ama be birader; incitile incitile şamar oğlanına döndük. Bize incitmeyi öğretmeyin. Gelecek yıl okullar açıldığında çocuklarımıza “din dersine girmeyin, boykot edin” çağrısında bulunmaya mecbur etmeyin. Şahkulu, Karacaahmet, Erikli Baba gibi kira ödeyerek iğreti bir biçimde durduğumuz dergahlarımızda kira kontratlarını yırtma zorunda bırakmayın. Bizler hak aramasını pirimiz Pir Sultanımızdan öğrendik. Onun onurlu sonunu kendi sonumuz yaparız, ama bilin ki, ne o çerağın sönmesine izin veririz, ne de o sazı yere bırakırız. Böyle biline. Gerçeğin demine hü... Aşk ile.”

Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Tekin Özdil de mitingde “Bu sesi herkes duysun. Eşitlik isteyenleri, ayrımcılığa hayır diyenleri, bugün bu meydanda toplanan ülkemizin lanetlenmiş ama güzel, ama yürekli insanlarının sesini siyasetin karanlık dehlizlerinde boğmak isteyen herkes duysun. Gücümüzü herkes görsün” dedi.

Miting, konuşmaların ardından, Emre Saltık, Sebahat Akkiraz, Şevval Sam, Ferhat Tunç ve Edip Akbayram'ın verdiği konserle son buldu.

ATILIM - 8 Kasım 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.