Zaman, ayıbını örtme telaşında

Zaman, ayıbını örtme telaşında

Zaman, ayıbını örtme telaşında Hayali Alevi derneklerinin ardından bu kez de tanığı olmadığı konuşmaları çarpıttı Türban konusunda...

A+A-

Zaman, ayıbını örtme telaşında Zaman, ayıbını örtme telaşında

Hayali Alevi derneklerinin ardından bu kez de tanığı olmadığı konuşmaları çarpıttı

Türban konusunda AKP'ye destek bulmak için çırpınan Zaman gazetesi, geçen günlerde yayımladığı " Alevi derneklerinden türbana destek " başlıklı haberinde adı geçen dernekler hayali çıkınca, ayıbını örtmek için tanığı olmadığı konuşmaları gerçekmiş gibi yayımladı.

Alevionline sitesi, Zaman gazetesinde türbana destek verdiği söylenen dernekleri, bölgelerinde ve İçişleri Bakanlığı kayıtlarında araştırarak bunların hayali olduğunu ortaya çıkarmıştı. Cumhuriyet gazetesi de bu siteden alıntı yaparak " Zaman'dan hayali Alevi dernekleri " başlığıyla aynı habere yer verdi.

Ancak söz konusu haber, gazetemizde kısaltma yapılırken teknik bir hata sonucu yanlış anlamaya neden olacak bir şekilde yer aldığından haberin tümünü dün yeniden yayımladık. Bu arada haberle ilgili olarak muhabirimizi arayan Hasandede Türkmen Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir 'e haberin yazıişlerinde kısaltılırken teknik bir hata nedeniyle hatalı basıldığını ve tümünün ertesi günkü baskıda yer alacağı söylendi. Hayali dernek adları ve hayali başkan adlarının listesini Zaman gazetesi ile siyasi partilere veren Hasandede Türkmen Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir, bu konuşmayı Zaman gazetesi ile paylaşmış. Zaman gazetesi de kendi hatalı haberini düzeltmek ve haber kaynağını sorgulamak yerine, tanığı olmadığı bu konuşmayı çarpıtarak haberleştirmiş. Hızını alamayan Zaman gazetesi, Alevionline sitesini de arayarak " Cumhuriyet gazetesi yarın özür dileyecek " diye gazetemiz adına açıklamada bulunmuş.

Hayali dernekler

Gazetemizin önceki günkü sayısında bu haberle ilgili teknik hata, Zaman gazetesinin yanlış ve hatalı haberini ortadan kaldırmıyor. Zaman'ın haberinde yer alan Çorum Alaca Hamdiköy Alevi Derneği araştırıldığında çok ilginç bulgulara rastlanıyor. Çorum'un Alaca ilçesine bağlı Hamdiköy adını taşıyan bir köy bulunmuyor. Hamdiköy isminde Çorum'da bir mahalle bir de köy var. Ancak bu köy Alaca'ya değil, Osmancık'a bağlı. Alevi değil Sünni köyü. Hamdiköy adını taşıyan merkeze bağlı mahallede de kurulu herhangi bir derneğe rastlanmadı.

Zaman gazetesinin haberinde adı geçen bir diğer " Alevi derneği " de Çankırı Şabanözü Alevi Derneği. Bu derneğin başkanı olarak da Akif Karsavuran' ın adına yer verilmiş. Kırıkkale-Ankara ve Çankırı Bölgesi'ndeki tüm dernekleri kapsayan Aydost Dernekleri Federasyonu, Çankırı-Şabanözü Alevi Derneği diye bir dernek bulunmadığını,bu derneğin başkanı olarak gösterilen Telekom işçisi Akif Karsavuran'ın da herhangi bir dernekte başkan olmadığını açıkladı.

Tüban destekçisi Alevi dernekleri listesinde adı geçen sözde Alevi kurumlarından biri de Kırıkkale Fedarasyonu. Yaptığımız araştırmada Kırıkkale Federasyonu, Alevi-Sünni tüm köylerin bağlı bulunduğu bir üst kurum. Federasyonu'nun üyelerinin üçte ikisi de Sünni. Hayali Çorum Bozköy Alevi Derneği Başkanı olarak gösterilen Faruk Uçan'ın adını "Aleviler Faruk adını koymazlar" diye sorgulamıştık. Bu konuda hayali Alevi dernekleri listesini hazırlayıp Zaman gazetesine ve çeşitli siyasi partilere veren Hasandede Türkmen Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir, bu derneğin başkanının adının Faruk değil Tümer olduğunu, yanlışlıkla yazıldığını belirtti. Ancak ortada hayali bir dernek olduğu için başkanın gerçek adını kendisine teyit ettirmek mümkün olamadı. Bu organizasyonun başaktörü olan Hasandede Türkmen Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir'den bu derneklerin adlarını, telefonlarını ve başkanlarının adlarını bize vermesini istedik. Özdemir, yarım saat içinde göndereceğini bildirdi. Aradan bir tam gün geçtikten sonra telefon mesajıyla, "Ben şu anda hastayım, derneklerin tam listesini veriyorum: Samsun Vezirköprü İmirli Köyü Derneği, Hacıbektaş Kütükçü Köyü Derneği, Antalya-Finike Hasandede Türkmen Bektaşi Derneği Şubesi-Özdemir Özdemir" bilgilerini gönderdi. Özdemir, Zaman gazetesine verdiği listede adları bulunmayan bu derneklerin de türbana destek verdiklerinden haberleri yok. Anlaşılan listeyi hazırlayan Özdemir, kamuoyuna "o dernekler olmadı yeni dernekler verelim" demek istiyor.
 
MİYASE İLKNUR   
CUMHURİYET - 8 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.