Zaman gazetesinin provokasyon takıntısı

Zaman gazetesinin provokasyon takıntısı

Zaman gazetesinin provokasyon takıntısıZaman gazetesi, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun 9 Kasım Ankara yürüyüşü haberinde "Alevi...

A+A-

Zaman gazetesinin provokasyon takıntısıZaman gazetesinin provokasyon takıntısı

Zaman gazetesi, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun 9 Kasım Ankara yürüyüşü haberinde "Alevi derneklerinde provokasyon endişesi" başlığını kullandı.

soL (HABER MERKEZİ) Zaman gazetesi eylemler öncesi yapılan "özel" haberlerine bir yenisini daha ekledi. Alevi Bektaşi Federasyonu'nun düzenlediği, zorunlu din dersi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması gibi taleplerle düzenlenen miting hakkında yapılan haberde "Alevi derneklerinde provokasyon endişesi" başlığını kullandı.

Haberin içeriğinde yürüyüşe katılmayacak derneklerin listesi verilirken, "değişik taleplerle sokağa dökülüp ortalığı karıştıran eylemlerin olduğu bir dönemde" yürüyüşün doğru bulunmadığı görüşlerine yer verildi.

Siyasi içerikli taleplerin inanç içerikli taleplerle karıştırılmamasının gerektiği belirtilen görüşlerde "Alevilerin mitinge destek vermeyeceği" savunuldu.

Herhangi bir "provokasyon " iddiası taşımayan açıklamalar da Zaman gazetesi "hislerine güvenerek" haberin başlığına "provokasyon endişesini" taşıması dikkat çekti.

KAYNAK : haber.sol.org.tr - 07 Kasım 2008

Alevi derneklerinde provokasyon endişesi 
 
Alevi Birliği Federasyonu (ABF), 9 Kasım'da Ankara'ya yürüyüş düzenlemeyi planlıyor. Sıhhiye Meydanı'nda buluşacak olan gruplar, zorunlu din dersi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması çağrısında bulunacak.
 

Türkiye'deki Alevilerin çoğunluğunu temsil eden Cem Vakfı, İzmir Ehli Beyt İnanç Eğitim ve Kültür Vakfı, Eskişehir Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı gibi tanınmış örgütleri bünyesinde barındıran Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) ise siyasî içerikli olduğu gerekçesi ile yürüyüşe destek vermiyor. AVF Başkanı Doğan Bermek, "Siyasal beklentiler Alevilik talepleri içinde sunulmak isteniyor. Biz buna destek vermiyoruz." dedi. Eskişehir Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya ise, "Değişik taleplerle sokağa dökülüp ortalığı karıştıran olayların yaşandığı bir dönemde bu tür eylemleri tasvip etmediğimiz için Eskişehirliler olarak Ankara'daki yürüyüşe katılmıyoruz." açıklamasını yaptı. Yürüyüşü organize eden derneklerin başında ise din derslerinin kaldırılması için mücadele eden Pir Sultan dernekleri bulunuyor.

Bir kısım Alevi derneği tarafından yapılacak yürüyüşe Alevilerin önemli kısmından destek gelmedi. Yürüyüşün provokasyona açık olduğunu dile getiren AVF Başkanı Doğan Bermek, "Bu tür olaylardan Aleviler olarak büyük sıkıntı çektik." diye konuştu. Alevi Vakıfları Federasyonu olarak yürüyüşe katılmayacaklarını ifade eden Bermek, şunları söyledi: "Kendilerine söyledik, siyasal içerikli taleplerin inanç içerikli taleplerle aynı ortamlarda konulmasına itiraz ediyoruz. Bu nedenle düzenledikleri yürüyüşe katılmıyoruz." Alevi Birlikleri Federasyonu adına açıklama yapan Turan Eser ise Alevilerin taleplerini dile getirmeleri için yürüyüşe katılmaları çağrısı yapıyor. Eser, "Aleviler, devletin dinsizleşmesi ve asli kimliği olan demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti karakterine kavuşmasını öneriyor. Yürüyüşün talebi açık ve net; Aleviler yıllardır, doğduğu, vatandaşı olduğu, vergisini ödediği ve tüm yurttaşlık haklarını eksiksiz yerine getirdiği bu topraklarda ayrımsız, dışlanmadan, asimilasyona tabi tutulmadan, kendi kültürel kimlikleriyle özgürce, eşit koşullarda ve barış içinde yaşamak istiyor." şeklinde konuştu. Yürüyüşlerinde Türkiye'deki cami ve Kur'an kurslarının da çokluğunu dile getireceklerini belirten Eser, Kur'an kurslarını aydınlanmanın önünde bir engel olarak nitelendirdi. Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise, "Hükümeti ve devleti bu yolla uyarmak istiyoruz." dedi.
 
Mükremin Albayrak
ZAMAN - 07 Kasım 2008, Cuma 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.