Zamanaşımı Tehlikesi!

Zamanaşımı Tehlikesi!

Zamanaşımı Tehlikesi!Savcı, Madımak katliamının ardından dosyası ayrılan 7 sanığın yargılandığı davanın zamanaşımından düşürülmesini...

A+A-

Zamanaşımı Tehlikesi!Zamanaşımı Tehlikesi!

Savcı, Madımak katliamının ardından dosyası ayrılan 7 sanığın yargılandığı davanın zamanaşımından düşürülmesini istedi. Dava düşerse katliamın sorumlusu Cafer Erçakmak da kurtulacak

Cafer Erçakmak, Sivas’taki olaylarda en ön saftaydı. (gözlüklü)

Sivas'taki Madımak Otel’de 2 Temmuz 1993’te 37 kişinin katledildiği olayların ardından açılan davada 34 kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis, 4 kişi müebbet, 4 sanık 20’şer yıl, 1 sanık 15 yıl, 9 sanık 7.5'ar yıl, 1 sanık da 5 yıl hapse mahkûm edildi, 14 kişi beraat etti. Ana dava sürerken, 7 sanık hakkında "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan açılan dava ise, sanıkların uzun süre bulunamaması gerekçesiyle ayrıldı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 2004/7 esas numarasıyla görülen davanın dünkü 14. duruşmasına, 1993’ten bu yana yakalanamayan Erçakmak ile diğer tutuksuz sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, Hakan Karaca, Necmi Karaömeroğlu ve Yılmaz Bağ katılmadı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 2004/7 esas numarasıyla görülen davanın dünkü 14. duruşmasına, 1993’ten bu yana yakalanamayan Erçakmak ile diğer tutuksuz sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, Hakan Karaca, Necmi Karaömeroğlu ve Yılmaz Bağ katılmadı.

İhsan Çakmak ve avukatları Hüseyin Ayan ile Gökhan Göktürk ise mahkemeye geldi.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, esas hakkındaki mütalaasında, sanıklar hakkında Sivas’taki eylem ve faaliyetleri nedeniyle "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçunu düzenleyen 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun ilgili maddesinden dava açıldığını söyledi.

Bilgili, 15 yıla kadar hapis cezası öngören "Anayasal düzeni değiştirmeye iştirak" suçunun, TCK’nın ilgili maddeleri uyarınca 15 yıllık zamanaşımına tabi olduğunu dile getirdi. Bilgili bu nedenle, suç tarihi itibariyle 2 Temmuz 2008'de zamanaşımı süresinin dolmasıyla tüm sanıklar hakkındaki kamu davasının düşürülmesine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır ise, dava dosyasının karar için incelemeye alınmasına karar vererek, duruşmayı 19 Aralık'a erteledi.

Mahkeme savcılığın görüşü doğrultusunda davanın düşmesine karar verirse, Sivas katliamından birinci derecede sorumlu tutulan sanıklardan Erçakmak, ifade bile vermeden kurtulacak.

'Davadan haberimiz yok'

Sivas katliamına ilişkin ana davada müdahil avukatlar adına sözcülük yapan avukat Şenal Sarıhan da, davadan Milliyet aracılığıyla haberdar olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Erçakmak bu davanın baş sanığıdır. Onun konumunda olan sanıklar anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. Kaldı ki, 15 yıl olan zamanaşımını yarısını arttırarak hesap etmek gerekir. Zamanaşımı da 22.5 yıldır ve dolmamıştır. Bu bir katliam suçudur, insanlık suçudur. Davada da usul eksikliği vardır. Bu dava avukatlara tebliğ edilmemiş, adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Hemen davaya müdahillik talebinde bulunacağız."

TÜRKER KARAPINAR Ankara
MİLLİYET - 5 Kasım 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.