ZELYUT'tan çok tartışılacak yazı : "Alevilerin görüntüsü onlara yakışmıyor"

ZELYUT'tan çok tartışılacak yazı : "Alevilerin görüntüsü onlara yakışmıyor"

ZELYUT'tan çok tartışılacak yazı : "Alevilerin görüntüsü onlara yakışmıyor"Alevilerin görüntüsü...

A+A-

ZELYUT'tan çok tartışılacak yazı : "Alevilerin görüntüsü onlara yakışmıyor"ZELYUT'tan çok tartışılacak yazı : "Alevilerin görüntüsü onlara yakışmıyor"

Alevilerin görüntüsü onlara yakışmıyor

Rıza Zelyut / Güneş

Şu sıralar Alevi açılımı tartışılıyor. Hükümet; bu kez daha ciddi gözüküyor. Geçen yıl Reha Çamuroğlu'nun öncülüğünde başlatılan açılım hareketi; ne yazık ki yarıda kaldı. Çünkü; Alevi toplumu geleneksel güvensizliğini göstermişti ve hükümeti bir rakip gibi algılamıştı. Bu arada da Sayın Çamuroğlu'na hak etmediği biçimde saldıranlar oldu. O; AKP ile Aleviler arasında kaldı ve Başbakan'ın danışmanlığından ayrıldığını açıkladı. Lakin; Başbakan Erdoğan'ın hala ondan faydalandığı anlaşılıyor.

Bugün geldiğimiz noktada; iki taraf da biraz daha birbirini anlayarak ortak noktada buluşma atakları yapıyor. Umarım ki bu diyalog çabaları mümkün olduğunca geniş bir yelpazeyi kapsar. İşin sadece Cem Vakfı ile götürülemeyeceğini Reha Çamuroğlu da bilmektedir. Bu yüzden yumrukları yiye yiye de olsa bu açılımı belli noktaya taşımak özellikle onun omuzları üstündedir.

***

Benim derdim şu sıralar biraz daha değişik: Demokratik hak talebinde bulunan Alevilerin medyaya yansıyan görüntülerinden hiç memnun değilim. Soruyorum: Yoksullar, özentisizler, kasketliler, çaresizler ve başına kırmızı bant bağlamış gençler midir Alevilerin simgeleri?

Hele cemlerdeki o görüntüler...

Kırsal alanda bin sene öncesinden gelen uygulamaları; şehirde daha da laçkalaştırarak modern toplumun önüne çıkarmak, Aleviliğe ne kadar uyuyor?

Bütün bunları Alevi dergahları, dernekleri, vakıfları yeniden düşünmelidir.

Cem Vakfı'nın Cem Tv'de naklen verdiği cem törenleri, şehirleşen toplumu rencide eden görüntüler taşıyor. Vakıf Başkanı Prof. İzzettin Doğan bu naklen yayınları izlemiyor mu? İzliyorsa; neden dedeleri çağırıp da biraz tavsiyede bulunmuyor? Kimse alınmasın; gerçeğin fotoğrafını çekmek benim görevimdir.

Halk Tv'de Ankara'dan yapılan bir cem töreni naklinden de utandım. Ortaya getirilen kurban; bir süre sonra orada ihtiyacını giderdi. Daha sonra gelen insanlar koyunun işediği o kilimin üstünde secdeye vardılar.

Böyle ilkellik olur mu?

Hani çağdaştık, ilericiydik?...

Kurbana karşı değilim... Cem töreninde kurban tığlanmasına da razıyım.

Lakin; kurbanın altına bir naylon örtü serilemez miydi?

Hele o törenlerdeki beline kuşak bağlayıp özel giysi içinde farklı bir varlık izlenimi veren post sahiplerine ne demeli? Geleneksel cemlerde dedenin, zakirin, bekçinin, gözcünün, süpürgecinin vb. özel kıyafeti olmamıştır. Orası, liyakat ve olgunluk makamıdır. Şimdi bu özel giyim de nereden çıktı?

Alevi örgütlerinin yöneticilerine sesleniyorum: Artık kır (köy) Aleviliği geride kaldı. Modern toplumun bir parçası haline gelen Aleviler, ibadet biçimini de modernize etmek zorundadır. Bu konu acilen ele alınmalı ve rahatsızlık veren görüntüler sona erdirilmelidir. Hele hele naklen yayınlarda çevre düzenlemesi yapılmalı; insanların oturuşları geleneğe uygun biçimde ama disiplin içinde düzenlenmelidir. Cemi, kahvehane sohbetine çeviren laubali bir etkinliğin yayını; Alevi kimliğine ve Alevilerin çağdaş imajına zarar veriyor.

Gazeteler de aynı bakış açısı içinde: Alevileri anlatmak için mutlaka köylü görüntülü kalabalıkların resmini kullanmak gereğini duyuyorlar. Alevileri araştırmak için de büyük şehirlerin kenar semtlerine gidiyorlar.

Eskiden takım elbiseli, kravatlı, fötrlü, palabıyıklı dedeler Alevi kimliğini gazetelerde temsil ederlerdi. Şimdi onların bile gerisine düştü bu toplumun görüntüsü.

Acilen bir görüntü temizliğine ihtiyaç var.

Bu görüntü temizliği o mekanların çağdaş yaşam biçimine uygun hale getirilmesi ile sağlanır.

Bayramlarda olduğu gibi yeni yıl nedeniyle de okurlarımdan, arkadaşlarımdan pek çok mektup ve mesaj geliyor. Bunlara tek tek cevap veremiyorum. Beni anan herkesin yeni yılını içten duygularla kutluyorum. İnşallah, kriz teğet geçer de 2008 yılını arayacak duruma düşmeyiz...

Rıza Zelyut / GÜNEŞ - 31 ARALIK 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.