Zeynep Karababa: İnsanlığa çağrımdır, Madımak utanç müzesi yapılsın!

Zeynep Karababa: İnsanlığa çağrımdır, Madımak utanç müzesi yapılsın!

Sivas Katliamı'nda yaşamını yitiren Gülsün Karababa'nın kardeşi Zeynep Karababa, "Bu coğrafyada 9 yaşında bir çocuğun cenazesi bir buzdolabında tutulduysa 9 yaşındaki Koray ile acısı aynı bizim için.

A+A-

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta gerçekleşen ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nin binlerce gerici tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yaşamını yitirmesinin üzerinden 27 yıl geçti.

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Gülsün Karababa’nın kardeşi Zeynep Karababa, katliama ilişkin PİRHA’ya konuştu.

Karababa, “Bu topraklarda insanlığa karşı işlenen suçların hiçbir affı olamaz. Bu coğrafyada 9 yaşında bir çocuğun cenazesi bir buzdolabında tutulduysa 9 yaşındaki Koray ile acısı aynı bizim için. Bu acıların yaşanmaması için mutlaka bu topraklara barışın ve kardeşliğin tohumu ekilmeli. İnsanlar kendi katliamlarıyla yüzleşmeli. Onların yerine biz asla ve asla utanmamalıyız. İnsanlık utanır ama işlenen bu suçlar, işleyenlerin yüzüne vurulacak” dedi.

“TOPLUMSAL BASKIYLA SANIKLARIN ALMANYA’DA YARGILANMASINI SAĞLAYABİLİRİZ”

Katliamcıların bir kısmının Almanya’da olduğunu belirten Karababa, “Alevi örgütlerinin bu konuda başvuruları oldu. Biz de aileler ve hukukçular olarak Türkiye’de yargılanmasını talep ettik. Bu süreç içerisinde Türkiye’ye iade edilemeyeceğini düşünüyoruz aslında. Almanya, insanlık suçlarında zaman aşımı olmayacağı için kendi anayasasına da aykırı davranıyor. Bunların Almanya’da yargılanması için baskı oluşturmamız gerekiyor. Bu şekilde toplumsal bir baskıyla Almanya’da yargılanmasını sağlayabiliriz” diye konuştu.

“ÜSTÜNÜ NE KADAR ÖRTSELER DE TARİHTE KARA BİR LEKE OLARAK KALACAK”

Karababa, şöyle devam etti:

“Bizim 27 yıldır yetkililere ve insanlığa çağrımız, Madımak’ta yaşananlar, katliamlar, bu coğrafyada yaşanan katliamlar unutulmasın. Birlikte unutturmamak için beraber mücadele etmeliyiz. Bunun bilinciyle hem Sivas’ta hem de ülkenin genelinde ben kendi adıma, kardeşim Gülsün Karababa adına insanlığa çağrımdır, Madımak utanç müzesi yapılsın. Katliamın üstünü ne kadar örtseler de tarihte bir kara leke olarak kalacak.”

“DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE KİMSE KATİLİYLE AYNI YERDE YAZILMAZ”

Madımak anı evi denilen yerde katliamcılarla birlikte katledilenlerin isimlerinin bir arada olmasına tepki gösteren Karababa, “Anı evi diye yapılan yerde kardeşimin adının silinmesi için başvuru yaptık. Katilinin adıyla anı evi denilen yerin içerisinde yazılan o ismin çıkarılması kararı mahkemece verildi ama çıkarılmadı. Dünyanın hiçbir yerinde kimse katiliyle aynı yerde yazılmaz” dedi.

Karababa, “Bu ülke kendi kara lekesiyle, tarihle yüzleşmediği sürece bu katliamlar bu coğrafyada devam edecek. Bizim burada yapmamız gereken katliamları unutturmamak için belleğimizi diri tutmamız lazım” ifadelerini kullandı.

“CEMEVLERİMİZ HAFIZA EVLERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Karababa, cemevlerinin hafıza evlerine dönüştürülmesi çağrısı da yaptı:

“Alevilerin, Alevi örgütlerinde, cemevlerinde hafıza evleri olmasını istiyoruz. Bizi mekanlar bağlamaz, mekanlar sadece yaşam felsefemizi, yolumuzu sürdürmek için çeşitli nedenlerden biridir. Biz evde de ibadetimizi yaparız, Hakk ile buluşabiliriz. Mutlaka cemevlerinin, büyük yapılan cemevlerinin, Anadolu’nun her yerinde cemevleri var. Coğrafyada neler yaşandı diri tutmak adına bu şekilde ibadethanelerimiz hafıza evlerine dönüştürülebilir diye düşünüyorum.”

PİRHA/ İSTANBUL

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.