Zini Gediği İnisiyatifi : 38’de Erzincan Zini Gediği’nde Katledilen Canlarımızı Andık

Zini Gediği İnisiyatifi : 38’de Erzincan Zini Gediği’nde Katledilen Canlarımızı Andık

”8 Ağustos 1938 de köyünden, tarlasından, okulundan topladıkları, suçsuz/günahsız yaklaşık 100’e yakın insanı, saatlerce aç susuz yürüterek, « yasak bölge » ilan ettikleri Erzincan Zini Gediği’nde kurşuna dizdiler”

A+A-

8 Ağustos 1938’de Erzincan’daki  Zini Gediği’nde kurşuna dizilerek katledilen mahsum insanlar, vahişce gerçekleştirlen katliamın 81. yılında Erizincan’ın Kılıçkaya Köyü’nde anıldılar.  Katliamdan hayatın kaybedenler için lokmada verilen anmaya ilişkin  ” Zini Gediği İnisiyatifi” yazılı bir açıklama yaparak, anma etkinliğine katılanlara ” şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.  Katliamın nasıl gerçekleştiğine ve katlimda hayatların kaybedenlerin yakınları tarfından dile getirlen  taleplere de vurgu yapılan açıklmada şunlar kaydedildi:

”Suçsuz, Günahsız İnsanlar Kuruşuna Ddizildiler”

”8 Ağustos 1938 de köyünden, tarlasından, okulundan topladıkları, suçsuz/günahsız yaklaşık 100’e yakın insanı, saatlerce aç susuz yürüterek, « yasak bölge » ilan ettikleri Erzincan Zini Gediği’nde kurşuna dizdiler” denildi.

 

”Cesetler kurda, kuşa, yılanlara yem oldu. Kendilerine bir mezar taşı ve kefen fazla görüldü.”

Katliamın üzerinden 81 yıl geçmiş olmasına rağmen kurşuna dizilerek katledilen mahsumların kemiklerinin hala açıkta durduğu vurgulana çıklamanın davamına  şu ifadeleri kullanıldı:

”Hukukdışı bir şekilde öldürülen atalarımızın kemikleri hala açıkta durmaktadır. Ortada duran kemikler vicdanımızı sızlatmakta ve her gördüğümüzde yaramızı yeniden kanatmaktadır.

81 yıldır Zini’de -kefensiz ve mezarsız- yatmakta olan masumları anmak, açıkta duran kemiklerin DNA testlerinin yapılarak bizlere teslim edilmesi ve onları inancımızın gerektirdiği gibi defn etme talebimizi dillendirmek için, 8 Ağustos 2019 Perşembe günü saat: 15.00 de Erzincan’ın Kılıçkaya Köyünde biraraya geldik.”

Zini Katliamını yapanları, göz yumanları, görmezden gelenleri lanetledik.

Açıklmada Zini katliamınada  yaşananların  ortay çıkrdığı ağır travmalara ilişkın şu ifadelere yer verildi: ” Zaman mağdurların, babasız, kocasız, sevgilisiz, kardeşsiz kalmışların yarasını nasıl sarmadıysa, faillerin yaptığı caniliğin üzerini de örtmedi. Bu ağır travma durumundan mağdurlar ve devlet olarak kurtulmak gerektiğini anmamızda dillendirdik.

” Zini Gediği İnisiyatifi” yazılı açıklamasını ” Geleneksel olarak her yıl yapılan Zini Gediği anmamıza katılan, katkı sunan siyasi partilerimize, sendikalarımıza, odalarımıza ve tüm demokrasi güçlerimize desteklerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz” diyerek sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.