Zorunlu din dersi kaldırılsın

Zorunlu din dersi kaldırılsın

Zorunlu din dersi kaldırılsın Alevi ve demokratik örgütler ile siyasi partiler, zorunlu din dersi uygulaması ile star TV’nin Alevilere yönelik...

A+A-

Zorunlu din dersi kaldırılsın Zorunlu din dersi kaldırılsın

Alevi ve demokratik örgütler ile siyasi partiler, zorunlu din dersi uygulaması ile star TV’nin Alevilere yönelik hakaret içeren programının yayından kaldırılmasını istedi.

Alevi ve demokratik örgütler ile siyasi partiler, zorunlu din dersi uygulaması ile star TV’nin Alevilere yönelik hakaret içeren programının yayından kaldırılmasını istedi. Taksim Tramvay Durağı’nda oturma eylemi gerçekleştiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Gazi Mahallesi’nde de kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

PSAKD Merkezi adına ortak açıklamayı yapan Kadıköy Şube Başkanı Feti Bölükgiray, zorunlu din derslerine karşı başlattıkları eylemin üstünden bir yıl geçmiş olmasına rağmen, AİHM’nin kesinleşmiş kararının hâlâ uygulanmadığına dikkat çekti. Bölükgiray, zorunlu din dersi uygulamasına; AİHM kararı, Danıştay 8. Dairesi kararları, İdari Mahkemesi kararları ile temel hak ve özgürlükler göz önüne alınarak derhal son verilmesini istedi.

YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRDILAR

Ayrıca televizyon ekranları ile gazete köşelerinin Alevilere hakaret yerleri olmadığını söyleyen Bölükgiray, Alevilere yönelik hakaret ve suçlamalara son verilmesi gerektiğini söyledi. Bölükgiray, Alevilere karşı yapılan hakarete karşı RTÜK yetkililerini, hakaret karşısında suskun kalan cumhuriyet savcılarını göreve davet ederken, star TV’den Alevi toplumunun tanıtımı ve bu hakaretin düzeltilmesi için yayın talebinde bulundu.

Açıklamanın ardından söz alan Sinema Sanatçısı İlyas Salman, Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Nebat Bükrek, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Tevfik Taş da, Alevilerin bu haklı eylemlerinde her zaman yanlarında olacaklarını belirterek, zorunlu din dersinin kaldırılıp, laik demokratik eğitimin önünün açılmasını talep ettiler.

YÜZLERCE ALEVİ, STAR TV’Yİ KINADI

Gazi Mahallesi’nde de Aleviler, star TV’de yayınlanan Zuhal Topal’ın sunduğu ‘Desti İzdivaç’ adlı programda Alevilere yönelik hakaret içeren yakıştırmayı kınadı. Önceki gün Gazi Mahallesi Koçgirililer Girişimi tarafından yapılan eyleme, Gazi Mahallesi Muhtarı Nevzat Altun ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sultangazi Şubesi yöneticilerinin yanı sıra Gazi Mahallesi’ndeki halktan da büyük destek geldi. Gazi Mahallesi Cemevi önünde toplanan yaklaşık 700 kişi, “Kızılbaşız, Aleviyiz, Onurluyuz” pankartı ile dört yola yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş boyunca sık sık “Star’ın ayıbı, devletin ayıbı; Star şaşırma sabrımızı taşırma, AKP halka hesap verecek” sloganı atan kitle, dört yoldan tekrar Gazi Cemevi’ne geldi. Burada açıklama yapan Gazi Mahallesi Koçgirililer Girişimi Sözcüsü Ferhat Aktaş Doğan Medya Grubu’nu eleştirerek, “Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta, Gazi Mahallesi’nde katliam yapanlar; çocuklarımıza zorunlu din dersini dayatanlar, biz Kızılbaşları yedeklemeye çalışanlar karşısında sinmedik, boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz” diye konuştu. Aleviler olarak star TV ve Alevilere düşmanlık yapanlara seslenen Aktaş, “Sabrımızı zorlamayın, inanç kimliğimize dil uzatmaktan vazgeçin” diyerek sözlerine son verdi.

(İstanbul/EVRENSEL) - 31.08.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.