Zorunlu din dersi uygulamasına karşı yeterince yargı kararı var

Zorunlu din dersi uygulamasına karşı yeterince yargı kararı var

Zorunlu din dersi uygulamasına karşı yeterince yargı kararı varÜnal ÖZMEN / BirgünHaberlere göre, öğrencisinin din dersine girmesini...

A+A-

Zorunlu din dersi uygulamasına karşı yeterince yargı kararı varZorunlu din dersi uygulamasına karşı yeterince yargı kararı var

Ünal ÖZMEN / Birgün

Haberlere göre, öğrencisinin din dersine girmesini istemeyen birçok aile “İslam Dinine mensup değiliz“ gerekçesiyle Sıvas İdare Mahkemesine açtığı davayı kazanmış ve bu ailelerin çocukları yargı kararının uygulanması sonucu din dersine girmiyorlarmış.

Mahkeme kararını sorunun çözümü gibi görenler var. Bu çocuklar, SBS sınavlarındaki din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından da muaf sayılacaklar mı? Bunu sonra tartışmak üzere son yargı kararının ne getirip ne götürdüğüne bakalım.

“İslam Dini mensubu değiliz” gerekçesiyle zorunlu din dersi uygulaması aleyhine açılan davaların, davacı lehine sonuçlanmış olmasını kazanım sayabilir miyiz? Bu bana bir mücadele gerekçesi gibi gelmiyor. Kamuoyu oluşturma ve Hükümeti uyarma işlevine rağmen kazanım sayılmaz.

Demokratik, özgürlükçü ve evrensel insan haklarına uygun olan, insanların dinlerini inkâr etmek zorunda bırakılmadan da din eğitimi almak istemediklerini beyan edebilmeleridir. Müslüman olmadığını beyan eden kişi lehine verilen karar hukuka değil, yasalara dayanan karardır. Sıvas İdare MahkemesininDersin Anayasal bir hüküm gereğince zorunlu olduğu, bu nedenle iki çocuğun din dersinden muaf tutulmasının mümkün olmadığı”nı belirterek kararını ailenin Müslüman olmamasına dayandırması, Antalya ve İstanbul İdare Mahkemeleri ile Danıştay ve AİHM kararını göz önünde tutulmadığını gösteriyor.

Zorunlu din dersi uygulamasına karşı elde yeterince yargı kararı var. İdare ve bölge mahkemeleri, Danıştay ve AİHM kararları gayet açık ve bağlayıcı. Bence bu noktadan sonra yapılması gereken yeni davalar açmak yerine, Hükümeti yargı kararlarını uygulamaya zorlamak olmalı. Henüz gerçekleşmeyen din dersi boykotu bu yollardan biri.

Zorunlu din dersi uygulamasına karşı yeterince yargı kararı var

Çocuğunun din dersine girmesini istemeyenlerin mahkemeden karar alıp okula götürmesi az sayıda ailenin deneyebileceği seçmeli ders uygulamasının dolambaçlı yolu. İnsanlara bu dersten muaf sayılmaları için dilekçelerini okul yerine mahkemeye vermelerinin salık verilmesi Hükümetin işi savsaklamasından başka bir işe yaramaz.

Hükümet, Anayasa değiştirmeye gerek yok, derse girmek istemeyen mahkemeye gitsin der mi, der. Müslümanların ülke nüfusuna oranı birkaç puan düşse de doğrusu işine de gelir.

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy48088 = 'unalozmen' + '@';

addy48088 = addy48088 + 'birgun' + '.' + 'net';

var addy_text48088 = 'unalozmen' + '@' + 'birgun' + '.' + 'net';

( '' );

48088 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


BirGün - 14 Aralık 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.