Zorunlu Din Dersinin Kaldırılmasını İstiyoruz

Zorunlu Din Dersinin Kaldırılmasını İstiyoruz

Zorunlu Din Dersinin Kaldırılmasını İstiyoruzAlevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, bugün ve yarın (3-4 Haziran 2009) Ankara’da...

A+A-

Zorunlu Din Dersinin Kaldırılmasını İstiyoruzZorunlu Din Dersinin Kaldırılmasını İstiyoruz

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, bugün ve yarın (3-4 Haziran 2009) Ankara’da gerçekleştirilecek olan  “Alevi Çalıştayı” öncesinde düzenlediği basın toplantısında, “Aleviler sözlerini 9 Kasım 2008 tarihinde Ankara Sıhhiye Meydanı’nda söylemiştir. Aynı sözleri ve talepleri tekrarlayacak kararlılıktayız” dedi.

Balkız, Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlediği toplantıda, çalıştaya Devlet Bakanı Faruk Çelik’in davetiyle katılacaklarını belirterek, “12 Eylül Anayasası’nın getirdiği, Sünni olmayanlar ve hatta Sünni olanlar için de zulüm olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nin kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu. Balkız, İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nin de konuyla ilgili verdiği son kararla zorunlu din derslerinin birçok uluslararası antlaşmaya aykırı olduğunu gözler önüne serdiğini vurguladı.

‘DEVLETİN DİNİ OLAMAZ’

Devletin dini olamayacağını ifade eden Ali Balkız, taleplerini şöyle sıraladı:

“Bizler zorunlu din derslerinin yerine, 7.sınıftan başlayarak 9. sınıfa kadar tüm dinlerin nesnel kabullerini anlatan ancak, dini uygulamaları içermeyen seçmeli bir ‘Din Kültürü Dersi’ konulmasını öneriyoruz. Devlet dine müdahale etmemeli, dini finanse etmemeli, dini-dindarı örgütlememelidir. Fetva kurumu gibi çalışan, mahkemelere görüş veren, bütün yurttaşlardan toplanan vergilerin Sünni yurttaşlara aktarılmasında köprü işlevi gören Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır.”

‘MADIMAK MÜZE OLMALIDIR’

Cemevlerinin Alevilerin inanç merkezleri olduğunu ve yasal statüye kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Balkız, “35 canımızın hayatını kaybettiği Madımak Oteli, kamulaştırılmalı ve müze haline getirilmelidir. Başta Hacı Bektaş Dergahı olmak üzere el konulmuş olan Alevi-Bektaşi Dergahları kendi sahiplerine geri verilmelidir. Alevi köylerine cami yapılması ve imam atanması uygulamalarına son verilmelidir” diye konuştu.

Balkız, 20 yıldır Alevilerin hakları için mücadele eden kimi derneklerin söz konusu çalıştaya davet edilmediğini vurgulayarak, hükümete bu derneklerin de davet edilmesi için çağrıda bulundu.

BİRGÜN / İNAN MUTLU - ANKARA - 3 Haziran 2009

Aleviler çalıştaya hazır

Alevi önderleri, devletle ilk kez buluşacakları çalıştayda beklentilerini iletecek. Cemevlerinin statüsü ve zorunlu din dersleri bunlardan sadece ikisi.

ALEVİLER’İN sosyal yaşamında reform öngören açılımın hayata geçirilmesini amaçlayan Alevi Çalıştayı bugün başlıyor. Ankara’da düzenlenecek olan çalıştayda, devlet, Aleviler ile talepleri konusunda doğrudan iletişim kuracak. Hükümet adına Devlet Bakanı Faruk Çelik’in katılacağı çalıştay öncesi basın toplantısı düzenleyen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, sorunlar ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını isteyen Balkız, ‘Devletin dini olmaz. Devlet dine müdahale edemez. Devletin görevi olsa olsa inananların inanç özgürlüğünü kullanırken başkalarının da benzer özgürlüklere sahip olduğu bilincini yaratmaktır’ dedi.

ÖNERİLER MASADA

BALKIZ, çözüm önerisi olarak da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yerine Personel Dairesi Başkanlığı kurulabileceğini söyledi. 12 Eylül Anayasası’nın getirdiği ‘Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nin kaldırılması gerektiğini de savunan Balkız, yerine gelecek ‘Din Bilgisi Dersi’ ile tüm dinlerin anlatılmasını istedi. ANKARA star

Madımak oteli müzeye dönüştürülsün

BALKIZ, cemevlerinin Alevilerin inanç merkezleri olduğunu belirterek, ‘İlgili yasa ve yönetmeliklerle gerekli değişiklikler yapılarak cemevleri yasallaştırılmalıdır’ dedi. Balkız ayrıca, Madımak Otelinin müzeye dönüştürülmesini istedi.

STAR - 03 Haziran 2009, Çarşamba

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.