Zorunlu Din Dersleri ve 12 Eylül Ayvalık'ta Protesto Edildi

Zorunlu Din Dersleri ve 12 Eylül Ayvalık'ta Protesto Edildi

Ayvalık'ta 12 Eylül TepkisiZorunlu Din Dersleri ve 12 Eylül Ayvalık'ta Protesto EdildiFOTO GALERİ >>>Balıkesir’in Ayvalık...

A+A-

Ayvalık'ta 12 Eylül TepkisiAyvalık'ta 12 Eylül Tepkisi

Zorunlu Din Dersleri ve 12 Eylül Ayvalık'ta Protesto Edildi

FOTO GALERİ >>>

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şubesi ile Demokrasi Platformu, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtı önünde, 12 Eylül askeri harekatının yıldönümünde 12 Eylül sürecini hazırlayanları ve darbeci paşa olarak niteledi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şubesi ile Demokrasi Platformu, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtı önünde, 12 Eylül askeri harekatının yıldönümünde 12 Eylül sürecini hazırlayanları ve darbeci paşa olarak niteledikleri dönemin kuvvet komutanlarına tepki gösterdiler.

12 Eylül askeri harekatının 29. yıl dönümü nedeniyle açıklamalar yapan Pir Sultan Abdal Derneği ve Demokrasi Platformu temsilcileri; 12 Eylül Darbesi sonrasında, 600 binden fazla insanı gözaltına alarak, binlerce insanın bu süreçte işkence gördüğünün altını çizerek, ABD’nin ılımlı İslam politikasını hayata geçirmesi için tarikatların teşvik ettirildiğini, yeni bir toplum ve yeni bir düzen yaratmak uğruna dönemin darbeci generallerinin her türlü karanlığı, çirkinliği ve yasağı uygulama soktuğunu iddia ettiler.

Ayvalık'ta 12 Eylül TepkisiSaat 12.30’da başlayan protesto konuşmalarında Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şubesi adına Başkan Erdal İrfan, Ayvalık Demokrasi Platformu adına da Şükrü Kaygusuz açıklamaları yaptılar. Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şube Başkanı Erdal İrfan konuşmasında, 12 Eylül harekatının ardından yaşanılanları özetleyerek, “Bugün burada 12 Eylül’ün 29 yıllık acı bilânçosunu ve onun getirdiği zorunlu din dersi uygulamasını protesto etmek için bulunmaktayız. Bu faşist darbenin sonucunda; TBMM kapatıldı, Anayasa ortadan kaldırıldı, siyasi partilerin kapısına kilit vuruldu ve mallarına el konuldu. 650 bin kişi gözaltına alındı. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı. 7 bin kişi için idam cezası istendi. 517 kişiye idam cezası verildi. 50’si asıldı. İdamları istenen 259 kişinin dosyası meclise gönderildi. 71 bin kişi TCK’nin 141, 142 ve 163. maddelerinden yargılandı. 98 bin 404 kişi ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan yargılandı. 388 bin kişiye pasaport verilmedi. 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı. 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına gitti. 300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü. 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi. 937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı. 23 bin 677 derneğin faaliyeti durduruldu. 3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi ve 47 hâkimin işine son verildi. 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis cezası istendi. 31 gazeteci cezaevine girdi. 300 gazeteci saldırıya uğradı. 3 gazeteci silahla öldürüldü. Gazeteler 300 gün yayın yapamadı. Cezaevlerinde toplam 299 kişi yaşamını yitirdi. 144 kişi kuşkulu bir şekilde öldü. 14 kişi açlık grevinde öldü. 16 kişi kaçarken vuruldu. 95 kişi çatışmada öldü. 73 kişiye doğal ölüm raporu verildi. 43 kişinin intihar ettiği bildirildi. Ve 12 Eylül zihniyetinin ülkemize getirmiş olduğu zorunlu din dersi uygulaması ile Alevi çocuklarına dini işkence yapılmıştır, yapılmaya devam ediliyor. Alevi ailelerin İstanbul, İzmir, Antalya gibi illerde açtığı davalarda Bölge İdare Mahkemesi’nin Ekim 2007’de bu ders uygulamasının ‘eğitim hakkının ihlali olduğu’ yönündeki karar yok sayılarak, hukuksuzluk yapılıyor. AK Parti bu konuda tam anlamıyla ikiyüzlüce davranıyor. Değişik kimlik ile kültürleri barındıran bir coğrafyada iki seçenek vardır. Birincisi özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik anlayış; ikincisi ise inkâr ve yok etme, ötekileştirme politikalarıdır. AK Parti’nin asıl tercihi ikincisidir. Eğitimin her aşaması, müfredatından ders kitaplarına kadar, dinsel mantıkla örülmüştür. Anayasası’nın 24. maddesi Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimse ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz derken bugün geldiğimiz noktanın hem anayasal hem de etik açıdan hukuksuzluk olduğu aşikârdır” dedi.

Ayvalık Demokrasi Platformu adına konuşan Şükrü Kaygusuz da, 12 Eylül’ün ideolojik sonuçlarının halen daha geçerli olduğuna vurgu yaparak, 2 Eylül darbecilerinin mutlaka yargılanmaları gerektiğinin üzerinde durarak, 12 Eylül ile hesaplaşmadan hala var olan darbe seviciliğinin önüne geçilemeyeceğini belirtti.

Cumhuriyet alanındaki etkinliklere katılan yaklaşık 100 kadar vatandaşın konuşmaları sık sık sloganlarla kestiği protesto gösterileri olaysız sona erdi.

Haberciniz.biz - İHA - 12 Eylül 2009 Cumartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.