Zorunlu din dersleri / Yıldız İmrek Koluaçık

Zorunlu din dersleri / Yıldız İmrek Koluaçık

Zorunlu din dersleriYıldız İmrek Koluaçık4 Ekim’de Malatya Kapalı Spor Salonunda, Alevi buluşmalarından biri gerçekleştirildi. Pir Sultan...

A+A-

Zorunlu din dersleri / Yıldız İmrek KoluaçıkZorunlu din dersleri

Yıldız İmrek Koluaçık

4 Ekim’de Malatya Kapalı Spor Salonunda, Alevi buluşmalarından biri gerçekleştirildi. Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri’nin 20. kuruluş yıldönümünün vesile edildiği etkinlikte ABF Genel Başkanı Ali Balkız ve PSAKD Genel Sekreteri Kemal Bülbül’ün mesajlarında, Alevi toplumunun son zamanlarda gündemine aldığı konulara yer verildi.

ABF ve PSAKD; ağustos-eylül ayları içerisinde, okulların başlaması münasebetiyle zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle çeşitli eylemlilikler düzenlemiş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin zorunlu din derslerinin eşitliğe aykırı olduğuna ilişkin kararını Başbakanlığın kapısına da asmışlardı. Ancak, yetkililer görmeyince-duymayınca-anlamayınca bir kez de 9 Kasım’da Ankara Sıhhiye’den Başbakan’a ve Meclis’e seslenmek için 7-8 Kasım tarihlerinde illerden başlayarak Ankara’ya yürüyecekler.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ek 1 nolu Protokolün 2. maddesi, devletin eğitim ve öğretim alanındaki görevlerinin yerine getirilmesi sırasında, ana ve babanın bu eğitimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı duyması gerektiğini belirtiyor. 1982 Anayasasının 24. maddesi ise, din derslerini ilk ve ortaöğretimde zorunlu kılarak, AİHS’ye ters düşüyor.

Anayasa ve yasalar, usulüne uygun olarak imzalanıp yürürlüğe konulmuş uluslararası sözleşmelere aykırı olamaz, aykırılık varsa uluslar arası sözleşme hükmü üstün tutulur. Şimdi bu duruma göre, hiç kimsenin din derslerine girme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Siyasi iktidar, gerçek bir demokratik tutum takınmak; laiklik ilkesine uygun olarak zorunlu din derslerini kaldırmak yerine, yine Osmanlı kurnazlığına başvurmayı tercih etti. Din dersi kitaplarına, 12. sınıf için Aleviliğe dair 7 sayfa ekledi. Bu 7 sayfada da, yine Aleviliğe ilişkin yanlış bilgiler ve Aleviliğin bir inanç sistemi olarak inkarı var.

Laik bir ülkede; genel eğitim-öğretim kurumlarında dini bilgilerin verilmesi doğru değildir. Hiçbir dini inanç sistemini ve ibadet kurumlarını öğretecek şekilde din dersi verilemez. Bu ders biçimi; öncelikle eğitimin bilimsel ilkelerine aykırıdır, hem de farklı inanç grupları arasında ayrımcılığa yol açması nedeniyle de doğru değildir.

Laik bir ülkede eğitim-öğretim kaynağını bilimsel ilkelerden alır, dinsel yaklaşımlardan değil. Aksini düşünmek, biyoloji derslerinin, felsefe derslerinin yaradılışçı, dinsel referanslı dersler haline dönüşmesine de kapı aralar.

Eğer mutlaka din kültürü dersi verilecek ise, bu dersin sosyolojik ve tarihsel boyutlarıyla, bütün din ve inançlar bakımından bilgilenmeye yeterli olacak kadar verilmesi doğrudur.

Peki, bu koşullarda insanların dinsel inançlarının yeni kuşaklara aktarılması ihtiyacı nasıl karşılanacaktır? Laiklik ilkesi, Türkiye geleneği ve tarihsel şekillenişi de göz önünde tutularak, seçmeli din dersleri ile konunun çözümü doğru olur. Seçmeli din derslerinin de, Aleviler, Sünniliğin çeşitli mezhepleri, Hıristiyanlığın çeşitli mezhepleri ve diğer dinsel grupların kendilerinin derse ilişkin içeriği belirlemesine izin verilmelidir.

Hiçbir inanç sistemi, o inançtan olmayanlar tarafından tanımlanamaz. Tanımlanırsa, MEB tarafından hazırlanan din dersi kitaplarındaki Aleviliğe ilişkin 7 sayfadaki garabet ortaya çıkar. Ve bu dersler için tayin edilecek öğretmenlerin maaşları, ders kitaplarının ücretleri dinsel toplulukların kendisi tarafından karşılanmalıdır.

Zorunlu din derslerinin kaldırılması talebi; yalnızca bu ülkenin yurttaşı olan milyonlarca Alevi’nin talebi olması bakımından önemli değildir. Aynı zamanda bilimsel-demokratik eğitim ve laiklik ilkesi bakımından da gereklidir. Anadilde eğitim talebi ile birlikte zorunlu din derslerinin kaldırılması talebi, eşitlik ilkesinin tesisinin olmazsa olmazlarıdır.

***

Aktütün Karakol baskınında yaşamını yitiren bütün gençlerin anısına artık gençlerin ölmemesi için, artık anaların gözyaşının dinmesi için tek dürüst söz ve eylem; barış, barış, barış...

Yıldız İmrek Koluaçık

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy86245 = 'yimrek' + '@';

addy86245 = addy86245 + 'mynet' + '.' + 'com';

var addy_text86245 = 'yimrek' + '@' + 'mynet' + '.' + 'com';

( '' );

86245 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


EVRENSEL - 9 Ekim 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.