ABF: Eğitimden Sonra Şimdi de Sağlık Sisteminde Fetva Makamı Oluşturuluyor

ABF: Eğitimden Sonra Şimdi de Sağlık Sisteminde Fetva Makamı Oluşturuluyor

ABF BASIN AÇIKLAMASI: ETİK KURUL MU? EĞİTİMDEN SONRA ŞİMDİ DE SAĞLIK SİSTEMİNDE FETVA MAKAMI OLUŞTURULUYORBASINA VE KAMUOYUNA  EĞİTİMDEN...

A+A-

EĞİTİMDEN SONRA ŞİMDİ DE SAĞLIK SİSTEMİNDE FETVA MAKAMI OLUŞTURULUYORABF BASIN AÇIKLAMASI: ETİK KURUL MU? EĞİTİMDEN SONRA ŞİMDİ DE SAĞLIK SİSTEMİNDE FETVA MAKAMI OLUŞTURULUYOR

BASINA VE KAMUOYUNA 

EĞİTİMDEN SONRA ŞİMDİ DE SAĞLIK SİSTEMİNDE FETVA MAKAMI OLUŞTURULUYOR 

Sağlık Bakanlığı, AB mevzuatına uyum sağlamak adına, 2000 yılında yürürlüğe giren "Etik Kurul Yönetmeliği"nde değişiklik yaparak, bu bilimsel kurulda, bir din görevlisi bulundurmak suretiyle imamlara yeni istihdam alanı yaratmayı hedeflemektedir. Bu tasarı yasalaştığında bilimsel olanla dinsel olanı çatıştırmanın yanı sıra anti laik bir uygulamaya da zemin oluşturacaktır.

Bilimsel bir kurumda ulemalardan Fetva makamı oluşturmak, çağdaşlığın ruhuna aykırıdır. Bu durum aynı zamanda bir inançlar mozaiği olan ülkemizde devletin bu kurulda hangi inancın temsilcisinin görevlendirilmesinin gerektiğini sorununu da ortaya çıkaracaktır. Böylelikle toplumsal barış ve kardeşliğin de sekteye uğratılacağı yeni bir çatışma alanı oluşturulmaktadır.

"BİLİMSELLİKTEN UZAKLAŞ, FETVALARA YAKLAŞ…!" MODELİ

Mevcut Etik Kurul Yönetmeliği, konularını tıbbi etik, yasalar ve modern tıbbın ilkelerinden bakarak değerlendiren bir uzmanlar kurulunu öngörür. Böylesine bilimsel ölçülerde çalışan bir kurulda işlevi bir tür "Fetva Makamı" olan bir din görevlisine yer yoktur.

AB Mevzuatı'nı gerekçe gösteren Sağlık Bakanlığı, ya mevzuatı anlamamıştır yada işine geldiği gibi anlamak istemektedir. Çünkü AB Mevzuatında Etik Kurul "tıp uzmanları" ve "tıp dışı uzmanlar" ayrımı yapmaktadır. Burada üzerine vurgu yapılan "tıp dışı uzmanlar", hasta haklarını koruma dernekleri, tüketici haklarını koruma dernekleri gibi alanında uzmanlaşmış kurum veya kişilerdir. Ama sağlık bakanlığı bu "uzmanlar" ifadesinden din görevlisini anlamaktadır. Bakanlık bu tavrı ile dinsel bilgi ile bilimsel bilgi çatışmasını sağlık alanına taşımak istemektedir.

ETİK KURUL AKP ARACILIĞIYLA İSLAMCI KADROLAŞMAYI HEDEFLİYOR

ABF, AKP hükümetinin kamusal ve özel hizmet alanlar üzerinden yaşamın tamamını dinselleştirmek gibi bilimsellikten uzak, çağdışı uygulama ve politikalarını asla kabul etmeyecektir.

Hükümet toplumsal yaşamın birçok alanında olduğu gibi sağlık alanını da Diyanet İşleri Başkanlığı gibi anti laik bir kurumun etkinliği altına almak istemektedir. Bunu da Etik Kurul gibi bilimsel ilkelerle çalışan bir kurumda istihdam edeceği imamlar aracılığıyla yapacaktır. Toplumsal yaşamı, fetvalara göre inşa etmeye çalışan AKP hükümeti, şimdi de bu kurumun fetvalarını kadrolu imamları ile sağlık sistemi üzerinde etkin kılmaya çalışmaktadır.

Eğitim ve bilim kurumları gibi sağlık kurumları da ulemalar aracılığıyla siyasal İslam'ın arka bahçesi haline getirilmektedir. Dini ve inancı siyasete alet ederek iktidarlarını korumaya çalışanların bu manevraları karşısında herkesin uyanık olması gerekmektedir, 02.01.2008

Saygılarımızla

ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU
Turan Eser, Genel Başkan

ALEVİ BEKTAŞ FEDERASYONU (ABF)
Sokullu Mehmet Paşa Cad.  İğde Sokak No:24 06450 Dikmen-Ankara
Tel: (0.312) 480 15 55* Fax: (0.312) 480 15 75
E-mail :

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy2781 = 'alevifederasyonu' + '@';

addy2781 = addy2781 + 'gmail' + '.' + 'com';

var addy_text2781 = 'alevifederasyonu' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com';

( '' );

2781 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


http://www.alevifederasyonu.com/

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.