"AKP'nin Alevi Açılımı bitmiştir"

"AKP'nin Alevi Açılımı bitmiştir"

"AKP'nin Alevi Açılımı bitmiştir"Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Hükümet'in...

A+A-

"AKP'nin Alevi Açılımı bitmiştir""AKP'nin Alevi Açılımı bitmiştir"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Hükümet'in Ökkeş Şendiller'i son Alevi çalıştayına davet ederek ve 35 Alevi kurumunun 1. Alevi Çalıştayı'ndaki ortak iradesini hiçe sayarak Alevi açılımını bitirdiğini ifade etti.

İstanbul- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, yaptığı yazılı açıklamada AKP'nin başlatmış olduğu Alevi Açılımı kapsamındaki 6. Çalıştayın bugün yapıldığını, ancak Alevi Toplumunun ve Alevi kurumlarının demokratik taleplerinin aylarca tartışılacak talepler olmadığını belirterek "3-4 Haziran'da 'Alevi açılımı' için yapılan ilk 'çalıştayda' derneğimizin de içinde bulunduğu 35 Alevi kurumu ortak taleplerini hükümete bildirdiler. Hükümet eğer 'Alevi açılımı yapılacak' idiyse birinci 'çalıştaydan' sonra yapardı. Ancak AKP hükümeti 'Alevi açılımı' dediği süreci sulandırdı. Aleviliği Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerine, ilahiyatçılara sorarak 'Türk İslam sentezi' mantığına göre bir Alevilik kurgulamaya çalıştı" dedi.

Son çalıştaya Maraş katliamının bir numaralı sanığının çağrılmasını da Alevilere yapılmış bir hakaret ve saygısızlık olarak değerlendirdiklerini bildiren Gümüş, "Ökkeş (Kenger) Şendiler, Alevi Toplumunun nazarında Maraş Katliamının sanığı ve vicdanlarında sorumlularından biridir. Düzmece mahkemelerle 'aklanmış' olması bu gerçeği değiştirmez. AKP Hükümeti ve 'çalıştayı' yürüten yetkililer bize 'Maraş Katliamının 1 numaralı sanığı ile aynı masaya oturun' demekle 'Açılımdan' ne murat ettiklerini ortaya koymuşlardır. Özellikle 'çalıştay moderatörü' Necdet Subaşı'nın 'Ökkeş (Kenger) Şendiller'in çalıştaya davet edilmesine Alevi kurumları niye bu kadar tepki gösteriyorlar anlamıyorum' demekle aslında Alevi Sorununun 'çözümünden' ne anladığını ortaya koymuştur. AKP Hükümeti katliam sanığını 'çalıştaya' davet etmekle Alevi Toplumuna hakaret etmekle kalmamış, demokrasi, insan hakları gibi evrensel değerleri de hiçe saymıştır" görüşüne yer verdi.

Gümüş, AKP Hükümeti'nin bu davetten dolayı Alevi Toplumundan özür dilemesi gerektiğini kaydetti.

Gümüş, AKP Hükümeti'nin "Demokratik açılımda kararlıyız' demesine rağmen DTP'nin kapatılması ile "Kürt açılımı", 35 Alevi kurumunun 1. "çalıştay"daki ortak iradesini hiçe saymak ve Ökkeş (Kenger) Şendiller'i çalıştaya davet etmekle "Alevi açılımının" bittiğini ifade etti. Gümüş, AKP Hükümeti'nin amacının "açılımları" zamana yaymak bu devasa sorunların taraflarını ve Türkiye demokratik kamuoyunu yılgınlığa sevk ederek kendi amaçladığı "kof açılımı" yapmak olduğunu dile getirdi. Gümüş, açıklamasına şöyle devam etti:

"Alevi toplumunun demokratik talepleri demokrasi ve insan hakları bağlamında 'pazarlık ve tartışma gerektiren' talepler değildir. Alevi sorunu, Alevilerle çözülür. AKP hükümetinin son bir yıldır ortaya koyduğu politikalar samimiyetten uzak kültür ve inancımızı tartışmaya açan saygısız bir siyasettir. Böylesi bir hükümetten 'Alevi sorununu çözmek' gibi bir beklentimiz yoktur."

Cumhuriyet Haber Portalı - 17 Aralık 2009

Alevi açılımı da bitmiştir

'Alevi katilamına imza atan herkesi çağırın'

Kapatılan DTP Milletvekilleri Akın Birdal ve Şerafettin Halis sürecin tıkanması ve çalıştaya Maraş Katliamı sanığı Ökkeş Kenger'in (Şendiller) davet edilmesi nedeniyle Alevi Çalıştayı'ndan çekildi. Devlet Bakanı Faruk Çelik başkanlığında sürdürülen Alevi Çalıştayı dün Rixos Otel'de devam etti. Kapatılan DTP'nin milletvekilleri Şerafettin Halis ve Akın Birdal otel önünde açıklama yaparak çalıştaydan çekildiklerini duyurdu. AKP'nin bu çalıştaya Ökkeş Kenger gibi isimleri çağırarak Alevilere saygısızlık yaptığını kaydeden Halis, 'Onur Öymen nasıl Meclis'te kendi çizgisinde dik duruyorsa, AKP'de Ökkeş Kenger gibi isimleri bu çalıştaya çağırarak kendi geçmiş çizgisinde dik duruyor' dedi. Halis, 'Madem bir korku, bir asimilasyon politikası izleyeceksin o zaman bugüne kadar Alevi katliamlarına imza atan tüm kişilerin de çağrılması gerekiyor' dedi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de yazılı açıklama yaparak, 'DTP'nin kapatılması ile Kürt açılımı, 35 Alevi kurumunun 1. çalıştaydaki ortak iradesini hiçe saymak ve Ökkeş (Kenger) Şendiller'i çalıştaya davet etmekle Alevi açılımı bitmiştir' dedi.

ANKARA - Günlük - 18 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.