Alevi dedelerinden 'afaroz'

Alevi dedelerinden 'afaroz'

Alevi dedelerinden 'afaroz'AKP iftarına katılan "düşkün" ilan edilecek.AKP İstanbul milletvekili Reha Çamuroğlu'nun...

A+A-

Alevi dedelerinden 'afaroz'Alevi dedelerinden 'afaroz'

AKP iftarına katılan "düşkün" ilan edilecek.

AKP İstanbul milletvekili Reha Çamuroğlu'nun girişimleriyle düzenlenecek olan “Muharrem iftarı” tartışmaları büyüyor. Alevi dedeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı ve Alevi kuruluşlarının, “Hızır Paşa sofrası” adını verdikleri yemeğe katılanların “düşkün” olarak ilan etmeye hazırlanıyor.

Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, 11 Ocak Cuma günü gerçekleştirilecek Muharrem iftarıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. İftara katılacak Alevileri “düşkün” ilan edeceklerini belirten Yıldırım, bununla ilgili yarın saat 11.00’da Mülkiyeliler Birliği’nde bir basın toplantısı düzenleyeceklerini belirtti.

Açıklamasında, Aleviliğin asimile edilmeye çalışıldığını öne süren Yıldırım, yemeğe katılacakların Alevi toplumuna en büyük kötülüğü yapacağını savundu ve şunları söyledi :

“Hızır Paşa Sivas'ta Pir Sultan Abdal'ı asarak, tarihte kötü bir üne sahip oldu. Yavuz Sultan Selim de Alevileri katlederek aynı ünü kazandı. Reha Çamuroğlu'nun yaptığının da Alevi toplumuna göre bundan bir farkı yoktur; o da Alevilerin asimile edilme çabasına katkıda bulunarak tarihteki yerini almıştır.”

-DEDELER BİR ARAYA GELECEK-

Yemeğe katılacakların Aleviler tarafından kutsal sayılan 12 dedenin bir araya gelmesiyle düşkün ilan edileceği öğrenildi. Basın toplantısında dedelerin Muharrem ayının “yas ayı” olduğuna vurgu yapacağı belirtilirken, yemeğe katılacaklara son bir çağrıyla “uyarılacakları” kaydedildi.

Yarın düzenlenecek basın toplantısına, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, Alevi Araştırmalar Merkezi Onursal Başkanı Fevzi Gümüş’ün yanı sıra, çok sayıda Alevi kurum ve kuruluşun katılacağı ifade edildi.

-ALEVİLİKTE DÜŞKÜNLÜK NEDİR?-

Düşkünlük, Alevi yol ve erkan ilkelerine, insani değerlere, ahlak kurallarına açıkça aykırı davranarak Alevilere ve Aleviliğe zarar veren kişilere uygulanan bir yaptırım anlamına geliyor. Düşkün ilan edilen kişi ile Alevi toplumu inançsal, kültürel, sosyal, insani her türden ilişkisini kesiyor. O kişinin yalnızca cenazesini kaldırılıyor.

Düşkünlük yaptırımı işlenen fiilin ve sonuçlarının ağırlığına göre ömür boyu olabileceği gibi belli sürelerle de sınırlı olabiliyor.

ANKA - GERÇEK GÜNDEM - 09.01.2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.