Aleviler artık bir dönüm noktasında

Aleviler artık bir dönüm noktasında

Aleviler artık bir dönüm noktasındaAlevilerin ilk kez kendi talepleriyle sokağa çıktığını belirten Ali Balkız demokrasiden yana herkese destek çağrısı...

A+A-

Aleviler artık bir dönüm noktasındaAleviler artık bir dönüm noktasında

Alevilerin ilk kez kendi talepleriyle sokağa çıktığını belirten Ali Balkız demokrasiden yana herkese destek çağrısı yaptı

Zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Diyanet’in kaldırılması, Madımak Oteli’nin müze olması ve eşit yurttaşlık” hakkı isteyen Aleviler, 9 Kasım günü seslerini duyurabilmek için Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelecek.

Yürüyüş ve mitinge ilişkin gazetemize açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız ve Genel Sekreteri Kazım Genç, demokrasiden yana olan herkesi “ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı için” Sıhhiye Meydanı’na çağırdı.

Tarihte Alevi köylerine yapılan camilerden, oralara atanan imamlardan söz eden Balkız, artık Alevilerin daha yüksek sesle, cami değil cemevi ve imam değil kendi dedelerini istediklerini ifade etti. Balkız, “Aleviler bilimle tanışmaya, kendisini tanımaya başladığı süreçten bu yana devletin bu tartışmalara müdahale etmeye, Aleviliğin ‘İslam içi mi dışı mı’ olduğu yönünde tartışmalara yöneltmeye çalıştığını” söyledi. Bu tartışmaları olumlu bulmakla birlikte, devletin bunu ayrışma noktasına getirdiğinin altını çizen Balkız, bu noktada kimi Alevileri de kendisine taraftar edebildiğini ifade etti.

‘Aleviler artık derneklerinden sokağa çıktı’

Alevilerin artık kendi talepleri için derneklerinden sokağa çıkmaya başladıklarını, bu yürüyüş ve mitingin de bu açıdan bir milat olduğunu kaydeden Balkız, “Aleviler ilk kez bir tepki ya da protesto eylemi olmadan, kendi hakları, talepleri için sokağa çıkıyor” dedi.

“Artık dilekçe devri bitti” diyen ve Alevilerin taleplerini kamuoyu ve devletle yeterince paylaştığını kaydeden Balkız, “Devletin katı tutumu da görüldü. Artık Aleviler için yeni bir atılım gerekliydi, federasyonumuz onu yaptı” diye konuştu. Alevilerin bugüne kadar herhangi bir olay karşısında ayaklanmasını sadece tepki hareketi olarak değerlendiren Balkız, “Bu yıl ilk kez Aleviler bilinçli olarak hareket edip zorunlu din dersi eğitimine karşı okulların açıldığı ilk gün oturma eylemleri düzenledi. İşte bu yürüyüş de buradan doğdu” dedi

‘Diyanet kapatılsın diyoruz, camiler değil’

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi taleplerini de ileten Genç, kamuoyunda sanki Aleviler ‘camiler de kapatılsın’ diyorlarmış gibi yanlış kanaat oluştuğunu söyledi. Devasa bütçesi olan Diyanet’te tek bir Alevi yurttaşa yer verilmediğini, o koskoca bütçenin sadece Hanefilik mezhebi için harcandığını kaydeden Genç, “İçinde çokça şeriatçı yuvalanmalar barındırıyor, Cemalettin Kaplan, Fethullah Gülen gibi şeriatçı militanlar üretiyor. ” diye konuştu. Alevilerin cemevlerinin yasal statüye kavuşması taleplerine de dikkat çeken Genç, cemevleri ile camilerin birbirinin alternatifi olarak algılanmamasını da istedi.

Çağrı Sarı - (Ankara/EVRENSEL) - 08 Kasım 2008

‘Zorunlu din dersleri 12 Eylül ürünüdür’

Alevilerin zorunlu din dersinin ve Diyanet’in kaldırılması taleplerine değinen Kazım Genç ise iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından gittikleri AİHM’den olumlu karar aldıklarını, ancak hükümetin bunu görmezden geldiğini söyledi. Zorunlu din derslerini, “12 Eylül askeri darbesinin ürünü, faşist bir uygulama” diye nitelendiren Genç, bunların sadece Alevilerin sorunu olmadığının da altını çizdi. Genç, AİHM kararından sonra iç hukukta, Danıştay’dan da bu yönde karar alındığını, ama iktidarın ısrarla görmezden geldiğini belirterek, işte bu yürüyüş ve mitinglerde seslerini daha da yükseltip mahkeme kararlarının uygulanmasını isteyeceklerini söyledi.

DTP’den Alevi Yürüyüşü’ne destek

DTP, Alevi örgütlerinin düzenlediği Büyük Alevi Yürüyüşü’nü desteklediklerini açıkladı.

DTP Genel Merkezi tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Alevilik inanç ve kültürünün halen yasal zeminde kabul görmediği belirtilerek, cemevlerinin bir inanç merkezi olarak kabul edilmemesi ve zorunlu din dersleri AİHM kararına rağmen devam etmesi eleştirildi. Açıklamada, “DTP olarak cumhuriyet tarihi boyunca sorun olan Alevi ve Kürt sorununun çözümünü Türklerin, Kürtlerin, Alevilerin, Sünnilerin, sosyalistlerin, yurtseverlerin, yani tüm demokrasi güçlerinin birlikteliği ve ortak mücadelesinde gördüğümüzü ifade ediyor, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bu anlamlı Alevi buluşmasını desteklediğimizi ve yanlarında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz” denildi.

EVRENSEL - 08 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.