'Alevilik Sünnilik içinde eritilmek isteniyor'

'Alevilik Sünnilik içinde eritilmek isteniyor'

'Alevilik Sünnilik içinde eritilmek isteniyor' Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, derneklerinin...

A+A-

'Alevilik Sünnilik içinde eritilmek isteniyor' 'Alevilik Sünnilik içinde eritilmek isteniyor'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, derneklerinin Alevi hareketini onurla temsil ettiğini ifade ederek, Alevilerin taleplerini tüm ezilenlerin birlikte mücadelesiyle kazanacağını ifade etti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, derneklerinin Alevi hareketini onurla temsil ettiğini ifade ederek, Alevilerin taleplerini tüm ezilenlerin birlikte mücadelesiyle kazanacağını ifade etti.

Derneğin 11. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Gümüş, AKP’nin Alevi Çalıştayları’yla Alevilerin sorunlarını azaltmayı değil, Alevileri tamamen asimile etmeyi hedeflediğini dile getirdi.

PSAKD üyeleri dün, genel kurulları için Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda buluştular. Kapatılan DTP eski eşbaşkanı Ahmet Türk ve BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, EDP Genel Başkanı Ziya Halis, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, ABF Genel Başkanı Ali Balkız, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ve çok sayıda delegenin katıldığı genel kurul, PSAKD Tokat Semah Grubu’nun, otantik semah gösterisiyle başladı.

‘DERELERİMİZ YASLI AKIYOR’

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Anadolu topraklarında yaşayan halkların yüzyıllardır baskı ve zulme maruz kaldığına dikkat çekerek, “dağlarımız dumanlı, derelerimiz yaslı akıyor” dedi. Türkiye’nin Türk ve Sünni egemen yapısı tarafından yönetildiğini ifade eden Gümüş, Cumhuriyeti birlikte kuran Kürtlerin, Alevilerin ve diğer halklarla, inanç sahiplerinin yok sayıldığını hatırlattı.

“AKP’nin Alevi Çalıştayları’yla Alevilerin var olan haklarını daha da geri götürmeyi, Aleviliği Sünnilik içinde yok etmeyi, Aleviler içindeki zaafları kullanarak, bölmeyi planladığını” belirten Gümüş, “Biz bu Muaviye oyununu yırtıp atacağız. Artık haklarımızı gür sesle talep edeceğiz” dedi. Gümüş, “Aleviler, Kürtler, bu ülkenin ezilenleri, bu ülkeyi AKP’den kurtaracaktır” dedi.

‘ALEVİLERİN GÖZBEBEĞİSİNİZ’

ABF Genel Başkanı Ali Balkız da, PSAKD’nin Alevi hareketinin gözbebeği, direnci olduğunu dile getirerek, “bu hareket olmasaydı bugün Aleviler kentlerde ‘Aleviyim’ diyemeyecek, çocuklarımız asimile olmaya devam edecekti” diye konuştu. AKP’nin Kürt açılımını DTP’yi kapatarak, Alevi açılımını da Alevileri asimile ederek bitirmek arzusunda olduğunu kaydeden Balkız, “Alevi Çalıştaylarının sayesinde öğrendiğimiz en önemli şey, kimlerin bizim dostumuz, kimlerin düşmanımız olduğu” dedi.

‘VESAYETÇİLERİN HİÇ Mİ GÜNAHI YOK’

Kapatılan DTP eski EşBaşkanı Ahmet Türk ise, Alevilerin dostu olmanın onurlu bir duruşu simgelediğini söyledi. Kürtlerin ve Alevilerin yok sayılarak yalnızlaştırılmak istendiğini dile getiren Türk, “işte bundan ders çıkarmalıyız. Hak arama mücadelesi demokrasi mücadelesine yönelmeli” dedi. AKP Hükümeti’nin eleştirilmesinin doğru ancak eksik olduğunu ifade eden Türk, vesayet rejimiyle ülkeyi yönetenlerin de bu yok sayma politikalarında imzası olduğunu bildirdi.

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya da, AKP’nin açılımlarını ABD’den icazet alarak gerçekleştirdiğine dikkat çekti. AKP’nin anayasa paketinde Alevilerin, Kürtlerin taleplerinin yer almadığını hatırlatan Kaya, “eğer o pakette Aleviler, Kürtler, işçiler olsaydı, taş attığı için çocuklar cezaevine konmazdı” diye konuştu.

‘MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

EDP Genel Başkanı Ziya Halis, Türkiye’de tüm kültürlerin kendi varlığını güvence altına alacak bir anayasa için mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren de, anayasa paketinde demokrasi taleplerinin yer almadığını belirterek, “Anayasa paketinde 12 Eylül zihniyeti duruyor, Alevilerin ve Kürtlerin talepleri karşılanmıyor” dedi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ise AKP’nin ne zorunlu din derslerini kaldırdığını ne de milyonlarca çocuğun anadilinde eğitim hakkını verdiğini belirterek, “bizler işyerlerinde ve alanlarda barışın, özgürlüğün hakim olduğu Türkiye mücadelesini vermeye devam edeceğiz” dedi.

Genel Kurul bugün seçimlerle sona erecek olup, Gümüş Başkanlığındaki mevcut yönetimin yeniden aday olması bekleniyor.

(Ankara/EVRENSEL) - 25.04.2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.