Bu toprakların unutulan Nobel ödüllü yazarı: Yorgo Seferis

Bu toprakların unutulan Nobel ödüllü yazarı: Yorgo Seferis

Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmalarına devam eden Aziz Sancar’ın kimya kategorisinde Nobel ödülüne layık görülmesi Türkiye’de...

A+A-

Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmalarına devam eden Aziz Sancar’ın kimya kategorisinde Nobel ödülüne layık görülmesi Türkiye’de büyük heyecanla karşılandı.

Ödül haberi geldikten sonra Sancar’ın etnik kimliği sosyal medyada en çok tartışılan konular arasında girmiş, ardından medyada çıkan haberlerde ‘Nobel Ödülü’nü kazanan 2. Türk’ başlığıyla, Orhan Pamuk’ta sonra Türkiye’den bir bilim insanının ödül kazanması ayakta alkışlanmıştı. Agos'tan Gözde Kazaz'ın haberine göre, halbuki bu topraklardan çıkmış bir başka Nobel ödüllü yazar daha var: Yorgo Seferis.

1963 yılında edebiyat dalında Nobel ödülü sahibi olmuş Seferis, İzmirli bir Rum ailesinin oğluydu.

Diplomat ve Nobel ödüllü şair Yorgo Seferis (Georgios Seferiades), 1900 yılında İzmir, Urla’da doğmuştu. Anne ve babasıyla 1914 yılında Atina’ya göç eden Seferis’in ailesinin geri kalanı da mübadele döneminde Yunanistan’a göç etmek zorunda kaldı.

1950’ye kadar memleketi İzmir’e geri dönmeyen Seferis’in, anavatanından ayrı hayatının şiirlerini etkileyen önemli bir unsur olduğu belirtiliyor.

20. yüzyılın en önemli Yunan şairlerinden Seferis, 1963 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldüğünde komite onun ödülü “Hellen dünyasının kültüründen ilhamını alan seçkin ve lirik edebiyatı’ nedeniyle aldığını açıklamıştı.

Yunanistan’daki cunta rejimine muhalif eden isimlerden biri olan Seferis, darbenin devam ettiği 69 yılında BBC’ye bir mülakat vermiş, ‘bu anomali son bulmalı’ sözleriyle öne çıkan söyleşi hem uluslararası basında hem de Atina’da büyük yankı uyandırmıştı.

Seferis, cunta rejiminin sona erdiğini göremeden, 1972 yılında hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.