Cenaze töreninde imam gerginliği

Cenaze töreninde imam gerginliği

'HOCALARIN HOCASI' UĞURLANDICenaze töreninde imam gerginliği!Ankara'da hayatını kaybeden 'Hocaların hocası' Saadet İkesus Altan...

A+A-

Cenaze töreninde imam gerginliği'HOCALARIN HOCASI' UĞURLANDI
Cenaze töreninde imam gerginliği!

Ankara'da hayatını kaybeden 'Hocaların hocası' Saadet İkesus Altan için İstanbul'da düzenlenen iki törende de "imam gerginliği" yaşandı
 
Türk operasının gelişimine büyük katkılarda bulunan 'hocaların hocası' Saadet İkesus Altan'un (91) cenazesinde imamların müdahaleci tavırları dikkat çekti.

Ankara'da 12 Aralık'ta vefat eden Altan için önce Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) bir tören düzenlendi. AKM Büyük Salon'a getirilen ve burada hazırlanan platforma konulan Altan'ın Türk bayrağına sarılı tabutunun önünde bir fotoğrafı yer aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Altan'ın ailesine başsağlığı mesajı gönderdi.

'Alkışlamayın uyarısı'

Saygı duruşuyla başlayan törene, Altan'ın oğlu Can ve torunu Emre Altan, piyanisti Alp Ulusoy, İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Müdür ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan ile opera sanatçısı Mesut İktu, öğrencileri ve sevenleri katıldı.

Altan ile ilgili anıların aktarıldığı törende, merhum sanatçının vasiyeti üzerine, İDOB sanatçıları tarafından Schubert'in "An Die Musik" adlı eseri seslendirildi.

Din görevlisinin dua okuması ve helallik almasının ardından Altan'ın Türk bayrağına sarılı tabutu alkışlar eşliğinde salondan çıkarılırken, imam, törene katılanları "Alkışlamayın" diyerek uyardı. Dışarıda bekletilen cenaze aracı bir süre hareket etmedi.

Ön safta kadın istemedi
 
Cenaze töreninde imam gerginliğiDaha sonra bunun nedeninin imamın, tabutun üzerindeki Kelime-i Şahadet yazılı yeşil örtünün Türk bayrağının altında kalmasından duyduğu rahatsızlık olduğu anlaşıldı. Örtünün yazısız yeşil bir örtüyle değiştirilmesini isteyen imam bu sırada çekim yapan gazetecilere "Neden bunu yapıyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi.

Altan'ın Teşvikiye Camii'ndeki cenaze törenine Timur Selçuk ve İDOB rejisörlerinden Altan Günbay'ın dışında opera sanatçıları, Altan'ın yakınları ve öğrencilerinin de aralarında bulunduğu küçük bir topluluk katıldı. Eşi Altan Günbay ile birlikte cenazede saf tutan şan pedagogu Müveddet Günbay, imamın uyarısı üzerine arkaya geçti. Namaz daha sonra kılındı. Altan Günbay, din görevlisinin tavırlarını da şöyle eleştirdi:

"İmam, cenaze namazını kıldırırken Atatürk'ün adını ağzına bile almadı. Eşime arkaya geçmesini söylemesi de hiç hoş değildi. Sonuçta Müveddet Günbay, meftanın 50 yıllık öğrencisi. Birinci safa değil de ikinci safa geçince mi Müslüman olunuyor? Kuran'da yazmıyor ki böyle şeyler. Orada imamı uyaracaktım ama cenazede tatsızlık çıkmasın diye sustum."

Altan Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Kültür Sanat Servisi
MİLLİYET - 18 Aralık 2007

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.