CHP Manisa Milletvekili MENGÜ'nün 2 Temmuz Açıklaması

CHP Manisa Milletvekili MENGÜ'nün 2 Temmuz Açıklaması

CHP Manisa Milletvekili MENGÜ'nün 2 Temmuz Açıklaması 2 TEMMUZ 1993 SİVAS KATLİAMI BASIN AÇIKLAMASI Pir Sultan’ı...

A+A-

CHP Manisa Milletvekili MENGÜ'nün 2 Temmuz AçıklamasıCHP Manisa Milletvekili MENGÜ'nün 2 Temmuz Açıklaması
 
2 TEMMUZ 1993 SİVAS KATLİAMI BASIN AÇIKLAMASI

 
Pir Sultan’ı anmak üzere, 1989 yılından itibaren Sivas’ın Banaz Köyünde düzenlenmeye başlanan etkinlikler, 2 Temmuz 1993’te bir katliamla sonuçlanmıştır. Gerici çevrelerin ve işbirlikçileri basının cihat kışkırtmaları sonucu Madımak oteli kuşatılarak yakılmış ve ne yazık ki 37 insanımız hayatını kaybetmiştir.
 
Şair, yazar, sanatçı 37 insan Sivas’ta katledilmişlerdir. Bu derin bir acı, büyük bir trajedidir! Aydınlık Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılan bir saldırıdır. Bu gerici ayaklanma girişimi, aydınlık geleceğimizi karatmak isteyenlerin, çağdaş, laik demokratik cumhuriyete bir başkaldırısıdır.

O gün, Madımak otelinde aydınlarımızı yakan zihniyet bu gün yine işbaşındadır. O gün katliamcılara, suçlulara kol kanat gerenler, bu gün iktidarın kanatları altında 2 Temmuz’u şenliklerle kutlama çabasındadırlar. Bunun son örneği Çorum Belediyesidir.
 
AKP’li Çorum Belediyesinin,
28 yıldır Eylül ayında düzenlenen Hitit festivali ve şenliklerinin başlangıç tarihini 2 Temmuz’a kaydırması Çorum’da büyük tepkilere neden olmuştur. 1980 yılındaki Çorum katliamının da 4 Temmuz tarihinde yapıldığı düşünüldüğünde, Türkiye’nin yakın tarihinde kara birer leke olarak anılan bu acı günlerin, AKP’li belediyelerce şenlik günlerine çevrilmesi düşündürücü bir gelişmedir.
 
Laik Türkiye Cumhuriyetinde her vatandaşın din ve vicdan hürriyeti güvence altındadır. Her ne kadar dönem dönem tahammülsüzlüklerle katliamlar yaşansa da inançlara saygı Anadolu’nun en önemli tarihsel özelliğidir.
 
Pir Sultan Abdal Şenlikleri inançlara saygının önemine dikkati çeken ve toplumsal barışı amaçlamış, toplumun farklı kesimlerince yaratılmaya çalışılan Alevi-Sünni, Türk- Kürt ayrımına, toplumu bölme girişimine bir yanıt olarak ortaya çıkmıştır. Bundan sonra da aynı amaçla barış ve kardeşlik için düzenlenmeye devam edecektir.
 
37 aydınımızı kaybettiğimiz bu vahşet, 15 yıl önce toplumsal ayıbımız ve utancımız olarak tarihteki yerini almıştır. Bir daha böyle olayların yaşanması dileğiyle, katledilen tüm aydınlarımızı en derin duygularımla saygıyla anıyorum.

Av.Şahin MENGÜ
CHP Manisa Milletvekili
Anayasa Komisyonu Üyesi

ALEVİ HABER AJANSI - 1 Temmuz 2008

Katliam yıldönümünde festivale tepki

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, AKP’li Çorum Belediyesi’nin, Sivas katliamının yıl dönümünde festival başlatmasına tepki gösterdi. Mengü, “O gün, Madımak Oteli’nde aydınlarımızı yakan zihniyet bu gün yine işbaşındadır. O gün katliamcılara, suçlulara kol kanat gerenler, bu gün iktidarın kanatları altında 2 Temmuz’u şenliklerle kutlama çabasındadırlar. Bunun son örneği Çorum Belediyesi’dir" dedi.

CHP’li Mengü, yaptığı açıklamada Pir Sultan’ı anmak üzere, 1989 yılından itibaren Sivas’ın Banaz Köyü’nde düzenlenmeye başlanan etkinliklerin, 2 Temmuz 1993’te bir katliamla sonuçlandığını hatırlattı. Mengü, “Gerici çevrelerin ve işbirlikçileri basının cihat kışkırtmaları sonucu Madımak Oteli ateşe verildi ve yazık ki 33 insanımız hayatını kaybetmiştir" dedi.

Sivas olaylarının aydınlık Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılan bir saldırı olduğunu ifade eden Mengü, “Bu gerici ayaklanma girişimi, aydınlık geleceğimizi karatmak isteyenlerin, çağdaş, laik demokratik cumhuriyete bir başkaldırısıdır" diye konuştu.

Madımak otelini ateşe veren zihniyetin bu gün yine işbaşında olduğunu ifade eden Mengü, şunları söyledi:

“O gün katliamcılara, suçlulara kol kanat gerenler, bu gün iktidarın kanatları altında 2 Temmuz’u şenliklerle kutlama çabasındadırlar. Bunun son örneği Çorum Belediyesidir. AKP’li Çorum Belediyesinin, 28 yıldır Eylül ayında düzenlenen Hitit festivali ve şenliklerinin başlangıç tarihini 2 Temmuz’a kaydırması Çorum’da büyük tepkilere neden olmuştur. 1980 yılındaki Çorum katliamının da 4 Temmuz tarihinde yapıldığı düşünüldüğünde, Türkiye’nin yakın tarihinde kara birer leke olarak anılan bu acı günlerin, AKP’li belediyelerce şenlik günlerine çevrilmesi düşündürücü bir gelişmedir. Laik Türkiye Cumhuriyetinde her vatandaşın din ve vicdan hürriyeti güvence altındadır. Her ne kadar dönem dönem tahammülsüzlüklerle katliamlar yaşansa da inançlara saygı Anadolu’nun en önemli tarihsel özelliğidir. Pir Sultan Abdal Şenlikleri inançlara saygının önemine dikkati çeken ve toplumsal barışı amaçlamış, toplumun farklı kesimlerince yaratılmaya çalışılan Alevi-Sünni, Türk- Kürt ayrımına, toplumu bölme girişimine bir yanıt olarak ortaya çıkmıştır. Bundan sonra da aynı amaçla barış ve kardeşlik için düzenlenmeye devam edecektir. 33 aydınımızı kaybettiğimiz bu vahşet, 15 yıl önce toplumsal ayıbımız ve utancımız olarak tarihteki yerini almıştır. Bir daha böyle olayların yaşanması dileğiyle, katledilen tüm aydınlarımızı en derin duygularımla saygıyla anıyorum."

MİLLİYET - 2 Temmuz 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.