Geleneksel Zerban Şenlikleri sona erdi

Geleneksel Zerban Şenlikleri sona erdi

Geleneksel Zerban Şenlikleri sona erdiAdıyaman'ın Çelikhan ilçesine bağlı Pınarbaşı beldesinde bu yıl 8'incisi düzenlenen Geleneksel...

A+A-

Geleneksel Zerban Şenlikleri sona erdiGeleneksel Zerban Şenlikleri sona erdi

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesine bağlı Pınarbaşı beldesinde bu yıl 8'incisi düzenlenen Geleneksel Zerban Şenlikleri sona erdi.

ADIYAMAN - Alevi vatandaşlar tarafından kutsal sayılan Zerban Suyu etrafında bu yıl 8'incisi gerçekleştirilen şenliklere Adıyaman Vali Yardımcısı Selami Işık, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Çelikhan Kaymakamı Ercan Turan, Çelikhan Belediye Başkanı Mehmet Bora, Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat, Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Çalğan, Adıyaman Emniyet Müdürü Mehmet Bilici, siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile ilçe halkının yanı sıra değişik illerden ve yurt dışından binlerce kişi katıldı. Katılımın yoğun olduğu şenlikte aynı ayda halaylar çekerek eğlenen vatandaşlar ilginç görüntüler oluşturdu. Şenliklerde Diyarbakır yöresine ait halk oyunları, Kürtçe tiyatro, şiir dinletisi ve semah gösterileri yer aldı.

Gösteriler sonrasında başlayan konserde yerel sanatçıların ardından sahneye Ageri Jiyan grubu ve Erdal Erzincan çıktı. Sanatçıları cep telefonlarına kaydedebilmek için adeta yarışan vatandaşlar, sanatçılara dokunabilmek için birbirlerini ezdi. Konser alanının dolu olması nedeniyle bazı vatandaşlar konseri damlarda izledi.

malatyaguncel.com - 9 Ağustos 2009

Binlerce Kişi Zerban'da Aynı Anda Halay çekti

Geleneksel Zerban Şenlikleri sona erdiAdıyaman'ın Çelikhan ilçesi Pınarbaşı beldesinde her yıl düzenlenen Zerban Şenlikleri'nin bu yıl 8'cisi düzenlendi.

Alevi vatandaşlar tarafından kutsal sayılan Zerban Suyu etrafında gerçekleştirilen Zerban Şenlikleri bu yıl ilginç görüntülere sahne oldu. Adıyaman Vali yardımcısı Selami Işık, DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Çelikhan Kaymakamı Ercan Turan, Çelikhan Belediye Başkanı Mehmet Bora, Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat, Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Çalğan, Adıyaman Emniyet Müdürü Mehmet Bilici, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, birçok ilden vatandaş ve Pınarbaşı halkı şenliklere katıldı. Binlerce kişi yüzlerce araçla şenliklere katılınca, geniş bir araç parkı oluştu.

2001 yılında Pınarbaşı Zerban Kalkındırma Derneği tarafından kutlanılan fakat, 2007 ve 2008 yıllarında sadece Pınarbaşı Belediyesi tarafından kutlanan şenlikler bu yıl belediye ve dernek tarafından birlikte kutlanıyor. Şenlikte, folklor gösterisi, Kürtçe tiyatro ekibinin tiyatro gösterileri, şiir dinletileri, semah gösterileri sunuldu. Zerban Şenlikleri'ne bu yıl sanatçılardan Erdal Erzincan ve Ageri Jiyan'ın yanı sıra yerel sanatçılar katılıyor.

Şenliklere katılan vatandaşlar söylenen Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Halaya binlerce kişi katıldı. Binlerce kişi aynı anda aynı figürü yapınca, ilginç görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Şenliklerde konuşan Vali yardımcısı Selamı Işık, Zerban Şenlikleri'nin birlik ve beraberliği simgelemek için güzel bir etkinlik olduğunu belirterek etkinliği düzeyenlere teşekkür etti.

Kaymakam Ercan Turan, etkinlik sayesinde her kesimden insanın bir arada olduğunu belirterek, bu tür şenliklerin amacının kardeşliği, birlik ve beraberliği geliştirmek olduğunu söyledi.

Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Çalğan ise, halkın inanışına göre; iki aşiret arasındaki kavganın arasına giren Zerban isimli kızın kavgaya müdahale ederek kan dökülmesini önlediğini ve Zerban suyunun Bulam Ovası'nı suladığına inanıldığını ifade etti.

Çalğan, "Bugün biz burada dünyaya birliğin, beraberliğin, dini, dili, ırkı ne olursa olsun, insanların bir araya gelmesinde, dostça, kardeşçe eğlenmelerinde hiçbir zararın olmayacağını gösterdik" dedi.

medya73.com - 9 Ağustos 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.