İHD : Didar Abla'yı Anıyoruz

İHD : Didar Abla'yı Anıyoruz

İHD : Didar Abla'yı Anıyoruzİnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi yaptığı yazılı açıklama ile 1987'de kaybettiğimiz insan hakları...

A+A-

İHD : Didar Abla'yı AnıyoruzİHD : Didar Abla'yı Anıyoruz

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi yaptığı yazılı açıklama ile 1987'de kaybettiğimiz insan hakları savuncuusu Didar Şensoy'u 1 Eylül'de Feriköy Mezarlığında ki mezarı başında anacaklarını bildirdi. Açıklamada "İnsan Hakları Mücadelesinin cesur ve kararlı DİDAR ABLA’sı Didar Şensoy’u mücadele alanında kaybedişimizin yıl dönümünde mezarı başında anıyoruz" denildi.

İnsan hakları savunucusu Didar Şensoy, 1934 yılında Yugoslavya'da dünyaya geldi. Uzun yıllar Yugoslavya'da radyo spikerliği ve öğretmenlik yaptı. Türkiye'ye göç ettikten sonra yaşamını ev kadını olarak sürdüren Didar Şensoy, kardeşinin tutuklanması ile kendini cezaevleri koşullarının iyileştirilmesi mücadelesine adadı. 12 Eylül askeri darbesinin tüm demokratik hakları ortadan kaldırması ve cezaevlerinde insanlık dışı muamelelerin artması üzerine gelişen insan hakları mücadelesinin önderlerinden oldu.

Didar Şensoy, 1 Eylül 1987 tarihinde Dünya Barış Günü’nde TBMM önünde hapishanelerde direnen devrimci tusaklarla dayanışmak amacıyla düzenlenen yürüyüşte aldığı darbeler sonucu yaşamını yitirmişti.

Kardeşinin tutuklanmasına kadar Yugoslavya'da öğretmenlik yapan ve Türkiye'ye göç ettikten sonra yaşamını ev kadını olarak sürdüren Didar Şensoy, kardeşi Hasan Şensoy'un tutuklanması ile kendini cezaevleri koşullarının iyileştirilmesi mücadelesine adadı. 12 Eylül askeri darbesinin tüm demokratik hakları ortadan kaldırması ve cezaevlerinde insanlık dışı muamelelerin artması üzerine gelişen insan hakları mücadelesinin önderlerinden oldu. O, cezaevi kapılarında tutuklu aileleri, dostları ile birlikte ördükleri mücadelenin ve 12 Eylüle karşı durmanın simgesi oldu.

İnsan hakları mücadelesi ve İnsan Hakları savunuculuğunu ve muhalifliğin bütünselliğini kavrayıp öngören Didar Şensoy 1986' da İnsan Hakları Derneği'nin kurucularından ve şekillendiricilerinden oldu. Tutukluların yanı sıra Metris cezaevi ailelerinin direnişlerinin de simgesi olan Didar Şensoy 1 Eylül 1987'de yine cezaevlerindeki koşulların düzeltilmesiyle ile ilgili meclise dilekçe vermek üzere üç otobüs dolusu tutuklu yakını mücadele arkadaşlarıyla beraber yola çıktı. Günlerce baskı, gözetim, takip ve tacizlere rağmen tutuklu yakınları ile birlikte 1 Eylül 1987 günü TBMM'nin önüne geldi. "Çocuklarımı serbest bırakmadıkça buradan ölümü kaldırabilirsiniz" diye haykıran, polisin gruba şiddet kullanması sonucu fenalaşarak şeker komasına giren Şensoy, olay yerinde yaşamını yitirdi.

DURUN!
Bekleyin biraz!
Didar Şensoy geçiyor sokağınızdan
bakın!
pencerenizin tam altından
sarmaşıklara sürünerek.
Tarayın saçlarınızı,Gömleğinizin yakasını düzeltin
ve dik durun.
Maltanızdan, avlunuzdan geçiyor
Didar Şensoy
Parmaklıkları kanıyla eriterek...
...
Bekleyin biraz, bekleyin!
Herşeyin sırası var!

İnsan Hakları Derneği             
İstanbul Şubesi

MEZAR ANMASI :

TARİH    : 1 EYLÜL 2008
YER       : Feriköy Mezarlığı
SAAT     : 13.00

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.