Mustafa BALBAY : AKP ve Aleviler...

Mustafa BALBAY : AKP ve Aleviler...

Mustafa BALBAY : AKP ve Aleviler...Başlık tasarılarımdan biri şuydu:AKP: Alevileri Kandırma Partisi!AKP'nin Alevileri kandıramayacağını düşündüğüm...

A+A-

Mustafa BALBAY : AKP ve Aleviler...Mustafa BALBAY : AKP ve Aleviler...

Başlık tasarılarımdan biri şuydu:

AKP: Alevileri Kandırma Partisi!

AKP'nin Alevileri kandıramayacağını düşündüğüm için vazgeçtim!

AKP kimi oyunlarını çok ince, kapalı ve rafine oynuyor. Alevilerle ilgili çıkış, son derece kaba ve densizceydi.

Daha önce çok az partiye geçmemiş olan Reha Çamuroğlu , 22 Temmuz seçimlerinde AKP'ye girdi ve devamında bu partiden milletvekili oldu.

Benim döneklik tanımım şu:

Eğer kişi, uzun süre savunduğu fikirlerden vazgeçip başka safa geçmişse; artık o saflarda yerimi belirledim deyip, önceki görüşleriyle bütün ilişkilerini kesmişse, "demek ki, bu aşamadan sonra böyle düşündü" deyip geçmek gerekir. Ona "dönek" denmez, "önek" denir. Girdiği hareketin önüne ek olur gider. Yok eğer, saf değiştirdikten sonra dönüp dönüp vazgeçtiği fikirlere saldırıya geçmişse, işte ona dönek denir!

AKP'nin Çamuroğlu'nu Çankaya ve hükümet katında öne çıkartıp, Alevileri kendi saflarına çekmek için kullandığı yöntem ve getirdiği öneriler her şeyden önce son dönemde yeri geldikçe-gelmedikçe yıpratılmakta olan üniter devlet yapısına ciddi bir darbe...

***

Önerilerin özeti şu:

1- Cem evleri de ibadethane statüsünde olacak.

2- Gül 'ün himayesinde bir Alevi enstitüsü kurulacak.

3- Alevi İslamının din hizmetleri kurumlaştırılacak.

4- Alevi dedelerine maaş bağlanacak.

Bu öneriler, özünde Alevilerin sorunlarını çözmeye değil, büyük ölçüde Aleviliğin içini boşaltmaya ve AKP'leştirmeye yönelik.

Önerilerin mimarı olarak Çamuroğlu gösteriliyor ama, bize göre Çamuroğlu mimardan çok sözcü! Fena bir sözcü de değil! Zira, Alevi örgütleri bu önerilere tepki gösterince Akşam gazetesine verdiği demeçte onlar için şunları söyledi:

"Onlar problemin sürmesini ister. Rant elde ediyorlar. Alevilik konusunda acınacak haldeler. Oyuncaklarını ellerinden alıyoruz. Ondan telaşlanıyorlar."

Her şeyden önce, ciddi ve samimi bir açılım içinde olmak isteyen bir kişi, getirdiği öneriler eleştirilince böylesine çir-kin saldırılara girişmez. Onları dinler, kaygılarını gidermeye çalışır. Öyle anlaşılıyor ki, Çamuroğlu'ndan AKP şunu istemiş:

Seni milletvekili yapıyoruz. Karşılığında, Alevilerin bugünkü örgütlenmesini çökert, onları reflekssiz hale getir, dile bizden ne dilersen!

***

AKP ile birlikte Alevilerin üç koldan kıskaçta olduğunu görüyoruz.

1- İran'ın geleneksel olarak Türkiye'deki Sünni yapıya önerisi şu: "Arkadaşlar, Aleviler sizin de işinize gelmiyor, bizim de. Ya onları Sünnileştirin ya da izin verin biz Şiileştirelim."

2- AB, Alevilerin çağdaş, dışa açık, ilime-bilime dönük yüzüne bakarak, "Siz klasik İslami yapıda değilsiniz. Gelin biz sizi Türkiye içinde azınlık ilan edelim, usul usul klasik İslami yapının tümüyle dışına çıkaralım."

3- Alevilerin, Mustafa Kemal 'e sonuna kadar bağlı, onun devrimlerini özümsemiş yapısı AKP ve benzeri iktidarların işine gelmiyor. Her türlü yöntemi kullanarak bu bilincin içini boşaltmak istiyorlar.

Alevilerin elbette karşılaştığı t-onlarca sorun var. Ama çözüm onları satın almaya girişmek değil, anlamaya çalışmaktır...

Çamuroğlu'na soyadının hakkını vere vere AKP yolunda başarılar dileriz

Mustafa BALBAY
CUMHURİYET - 30 Kasım 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.