Ömer Dinçer, Sivas konuşmasını savundu

Ömer Dinçer, Sivas konuşmasını savundu

Ömer Dinçer, Sivas konuşmasını savundu RADİKAL - ANKARA - Eski Başbakanlık Müsteşarı AKP İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer,...

A+A-

Ömer Dinçer, Sivas konuşmasını savunduÖmer Dinçer, Sivas konuşmasını savundu

RADİKAL - ANKARA - Eski Başbakanlık Müsteşarı AKP İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer, "Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin artık sonu gelmiştir, laikliği kaldırıp İslam kurallarına göre yönetmek lazım" ifadelerini kullandığı konuşmasını savundu.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, önceki gece TBMM Genel Kurulu'nda, AKP hükümetinin intihal suçu işleyen bir kişiyi müsteşar olarak atadığını söyledi. Yanıt için kürsüye çıkan Dinçer, "On yıl sonra meçhul bir ihbarcı çıktı ve benim kitabımda intihal olduğunu söyledi" dedi. Dinçer, YÖK'ün el çabukluğuyla kendisini cezalandırdığını belirterek, intihalden değil, siyaseten mahkûm olduğunu söyledi.

CHP'li Enis Tütüncü, Dinçer'in Sivas'ta 1995 yılında yaptığı konuşmada kastettiği değişimin ne olduğunu sordu. Dinçer, "Ben o konuşmayı her zaman kabul ettim ve ediyorum. Bunu herkes böyle bilmelidir. Daha derinleşmiş bir demokrasiye sahip, katılımcı bir cumhuriyet öngördüm. Bunun neresi mahsurlu? Mahsurlu bile olsa, bunun bilim adamının kendi düşüncesini ortaya koymasına, düşünce özgürlüğü adına hep beraber sahip çıkmak zorunda değil miyiz?" dedi.

Kamer Genç ise Dinçer'e, "Sen çıkıp 'Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin artık sonu gelmiştir, laikliği kaldırıp İslam kurallarına göre yönetmek lazım' dersen, bu düşünce özgürlüğünü aşan bir şey olur. Siz eğer o günkü konuşmanızın arkasında duruyorsanız burada görev yapamazsınız" dedi.

22.11.2007 - RADİKAL

Ömer Dinçer iddiaları Meclis'te yanıtladı

'İntihal' savunması tartışma yarattı

TBMM Genel Kurulu, eski Başbakanlık Müsteşarı ve AKP İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer'in intihal (aşırma) suçu işlediğine ilişkin tartışmalara sahne oldu. GATA'da görevli öğretim elemanlarının intihal suçu işlediklerinde başka kurumlara sürülmesini içeren yasa tasarısı dün Genel Kurul'da kabul edildi. Geçen yasama döneminde sık sık hakkındaki intihal davasıyla ilgili suçlanan, ancak hiçbir görüşmeye bürokrat olarak da katılmayan Dinçer, önceki gece ve dün ilk kez Meclis kürsüsünden kendisini savundu. Dinçer, suçlamalara şöyle yanıt verdi:

'Basıyorum, satıyorum'

"Kendi eserinden sonra çıkanlardan alıntı yapabilir miyim? Bundan suçlanıp ceza aldım. Ama gururla, basılmış 5 eserimi yeniden basıyorum, satıyorum, unvanlarımı onurla kullanıyorum."

Dinçer, kitabında kaynağı gösterilmemiş, bilgi notu verilmediğine ilişkin kendisine bilgi ve belge göstermeleri durumunda bütün iddiaları kabul edeceğini belirtti. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Dinçer'in 1995'te Sivas'ta cumhuriyet aleyhine yaptığı, '21. Yüzyıla Girerken Dünya'da ve Türkiye'de İslam' başlıklı konuşmayı gündeme getirmesi üzerine, Dinçer, konuşmasında kalımcı bir cumhuriyet önerdiğini belirterek şöyle devam etti: "O konuşmaları her zaman kabul ettim ve ediyorum. Bu mahsurlu olsa bile, bunu bir bilim adamının ortaya koymasına düşünce özgürlüğü adına sahip çıkmamız gerekmiyor mu?"

Genç ise Dinçer'in bu sözlerine, şu karşılığı verdi: "Düşünce özgürlüğü var diye biz Türkiye'yi parçalayacak mıyız? O zaman PKK'ya niçin karşı çıkıyorsunuz, onun da düşünce özgürlüğü var. Sen çıkıp, 'Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin artık sonu gelmiştir. Laikliği kaldırıp İslam kurallarına göre Türkiye'yi yönetmek lazım' dersen, bu düşünce özgürlüğünü aşan bir davranış olur. Bu düşüncelere hâlâ sahipseniz TBMM'de görev yapamazsınız."

ANKARA Milliyet - 21.11.2007

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.