AKP'nin eğitim tercihi Araplar

AKP'nin eğitim tercihi Araplar

AKP'nin eğitim tercihi AraplarMEB'in seçtiği öğrenciler, İslam ülkelerinde burslu eğitim alacak. Yurtdışında burslu olarak...

A+A-

AKP'nin eğitim tercihi AraplarAKP'nin eğitim tercihi Araplar

MEB'in seçtiği öğrenciler, İslam ülkelerinde burslu eğitim alacak.
 
Yurtdışında burslu olarak eğitim alacak lisans son sınıf ya da lisans mezunu öğrencilerin gönderileceği ülkeler arasında, İslam ülkelerinin sayısının büyük oranda artması dikkat çekiyor.

Geçen yıl, öğrenci gönderilen ülkeler arasında İslami kesimden yalnızca Bangladeş ve Pakistan yer alıyordu. Bu yıl ise Ürdün, Mısır, Tunus, Kuveyt, Suriye ve Endonezya da bu listeye girdi.

AKP hükümetinin yaptığı ikili anlaşmalar kapsamında, gelecek yıl yurtdışında burslu akademik eğitim alacak öğrenciler, ağırlıklı olarak İslam ülkelerine gidecek. "Arapça eğitimi, yoğunlaştırılmış Arapça, Arap dili ve edebiyatı" eğitimi alması için, lisans bölümü son sınıf ya da lisans mezunları Ürdün, Mısır, Tunus, Kuveyt, Suriye ve Endonezya'ya gönderilecek. Burslar hakkında bilgilendirmeyi ve öğrencilerin seçimini büyük oranda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yapıyor. Arabistan'daki İslam Kalkınma Bankası ise doktora ve üzeri düzey için burs sağlıyor.

MEB aracılığıyla seçilerek yurtdışında burslu akademik eğitim almaya gidecek öğrencilerin adresi İslam ülkeleri olacak. Burslardan bir kısmının müracaatları dün itibarıyla bitti ve mülakatlar başladı, bir kısmına ise başvurular sürüyor. Burslar, İslam ülkeleri tarafından Türkiye'yle yapılan ikili anlaşmalar doğrultusunda sağlanıyor. Duyuru, bilgilendirme ve öğrenci seçimi ise bakanlık tarafından yapılıyor. Mülakatlar, MEB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştiriliyor.

Buna göre; Ürdün, Mısır, Tunus, Suriye ve Kuveyt'e Arapça ve Arap edebiyatı öğrenmek için lisans son sınıf ya da lisans mezunu öğrenciler gönderilecek. Kuveyt'e 4 kişi "Arap Dili ve Edebiyatı Bursu" ile gönderilecek. Süresi 8 ay ve üzeri olacak bursa başvurular noktalanırken, dün ise mülakat yapıldı.

Ürdün'e 45 kişi

Burs kapsamında Kuveyt Üniversitesi'nde Arapça dil eğitimi alınacak. Suriye bursundan yararlanmak için ise üniversitelerin Arap dili ile ilgili bölümleri ya da ilahiyat fakültesi son sınıfında okumak veya mezun olmak gerekiyor. Başvurular biterken, mülakat da yarın gerçekleştirilecek. Bursla 14 kişi bir yıl süreyle Şam Arap Dili Enstitüsü'nde Arap Dili ve Edebiyatı eğitimi alacak. Tunus bursunun başvuruları ise 26 Kasım'a kadar sürecek, mülakat 29 Kasım'da yapılacak. Kapsam ise 10 ay süreli 10 kişilik araştırma bursu ve bir ay süreli 10 kişilik yoğunlaştırılmış Arap dili yaz bursu olacak. Araştırma bursu için gidenler İslam kültürüne ilişkin çalışma da yapacak. Araştırmanın hangi üniversite ya da kurumda yapılacağı, Tunus hükümeti tarafından belirlenecek. Yoğunlaştırılmış Arapça bursu çerçevesindeki dersler ise Tunus El Manar Üniversitesi Habib Burgiba Yaşayan Diller Enstitüsü'nde verilecek. Mısır bursu da 8 ay süreli 5 kişilik araştırma bursu, 3 ay süreli 15 kişilik Arap dili yaz bursunu kapsıyor. Başvurular 30 Kasım'da sonlanacak, mülakat ise 3 Aralık'ta yapılacak. Ürdün bursu kapsamında ise 45 kişi bir öğretim dönemi süresince Arapça eğitimi alacak. Başvurular 25 Kasım'da noktalanacak, mülakat 27 Kasım'da yapılacak. Derslerin Ürdün Üniversitesi Dil Merkezi'nde yapılacağı burs, üniversitelerin Arap dili ile ilgili bölümlerinde ya da ilahiyat fakültesinde son sınıfta olan ya da buraların mezunu öğrencilere verilecek.

Endonezya ve Arabistan da var

Endonezya hükümeti tarafından da "Darmasiswa Burs Programı" açıldı. Yararlanabilmek için MEB yerine Endonezya Büyükelçiliği'ne başvuruda bulunulması gereken burs, 2008 - 2009 Akademik Yılı için geçerli olacak. Burs programı kapsamında ülkeye gidenler, "Endonezya dili, sanatı ve el sanatları ile müziği hakkında çalışma" yapacak.

Endonezya, dünyada en fazla Müslümanın yaşadığı ülke. Gelecek yılki burslara ilişkin şimdiye kadar belirlenen ülkeler arasında Rusya, Norveç ve Finlandiya da bulunuyor.

Yurtdışında akademik eğitim için verilecek bir diğer burs ise "İslam Kalkınma Bankası (İKB) İleri Teknoloji Burs Programı" olacak. Doktora ve doktora sonrasını kapsayan bursa başvurular 25 Aralık'ta bitecek. Yararlanacaklar ise Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından seçilecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , aktif siyasete başlamadan önce merkezi Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bulunan İslam Kalkınma Bankası'nda 8 yıl ekonomist olarak çalışmıştı.

2006 bursları

Geçen yıl verilen burslara bakıldığında ise bu yıl İslam ülkelerinin ağırlıkta olduğu daha çarpıcı şekilde görülüyor.

Buna göre 2006 yılında verilen yabancı ülke bursları arasında İslami kesimden sadece "Bangladeş İslamî Teknoloji Üniversitesi Bursları" ile "Pakistan Bursu" yer almıştı. Burs sağlanan diğer ülkeler ise şöyleydi: "Tayland, Slovenya, Avustralya, Meksika, İtalya, Belçika, Danimarka, Romanya, Rusya, Estonya, Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan, Bulgaristan, Çin, Slovakya, İsveç, Polonya, Kore, İsrail ve Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi Uluslararası Yaz Okulu."

Cumhuriyet - 18 Kasım 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.