Alevi çalıştayı kitap oluyor

Alevi çalıştayı kitap oluyor

Alevi çalıştayı kitap oluyorDevlet Bakanı Faruk Çelik, önümüzdeki ay, Alevi Çalıştayı'nın ilk 4 oturumunun kitapçık...

A+A-

Alevi çalıştayı kitap oluyorAlevi çalıştayı kitap oluyor

Devlet Bakanı Faruk Çelik, önümüzdeki ay, Alevi Çalıştayı'nın ilk 4 oturumunun kitapçık olarak kamuoyuna sunulacağını açıkladı. Çelik, son çalıştayda kapsamlı bir rapor hazırlanacağını söyledi.

Çelik, çalıştaya verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Farklı bakış açılarının dile getirildiği çalıştayların taşıdığı önemi vurgulayan Çelik, son çalıştayda kapsamlı bir rapor hazırlanacağını söyledi.

Tarihi derinliği olan konuyu samimiyetle çözüme ulaştırmaya çalıştıklarını belirten Bakan Çelik, ''Umarım çözümlere yönelik talepler netleşecek ve onları da kamuoyu ile paylaşacağız'' dedi.

Önümüzdeki ay, çalıştayın ilk 4 oturumunun kitapçık olarak kamuoyuna sunulacağını anlatan Faruk Çelik, çalışmaları şeffaflık içinde sürdürdüklerini vurguladı.

Bütün görüşlerin kendileri için saygıdeğer olduğunu dile getiren Devlet Bakanı Çelik, ''Çok düzeyli, verimli bu çalışmalar devam ettiği sürece, karşılıklı birbirleriyle sorunlu görülen, bir araya gelmeyi bugüne kadar düşünemeyen ve gelemeyen kesimlerin bir araya gelmesinin ve bundan sonra çok kolay bir şekilde bir araya gelinebileceği konusunda bir yumuşamanın olduğunu, böyle güzel bir psikolojik ortamın oluştuğunu memnuniyetle görüyorum'' diye konuştu.

''Çalıştaylar sona ermeden hükümetin herhangi bir adım atıp atmayacağı'' yönündeki bir soru üzerine Çelik, bazı adımların atılabileceğini ancak şahsen bakan olarak bunu doğru bulmadığını bildirdi.

-''ALEVİLER EŞİT HAKLARINI İSTİYOR''-

Hak-İş Başkanı Salim Uslu da devletin kendi yurttaşlarına herhangi bir din, mezhep ve görüşü dayatamayacağını ifade ederek, ''Devlet, var olan kültürleri kabul etmek ve bunların yaşanmasına zemin hazırlamak durumundadır'' dedi.

Çalıştayların bu güne kadarki devlet politikalarını sorgulayarak yeni bir yaklaşım oluşmasına zemin hazırlayacağını kaydeden Uslu, zor, karmaşık ve yüzyıllardır devam eden bir sorunun bir çırpıda çözülmesini beklemenin doğru olmadığını söyledi.

Sanatçı Sabahat Akkiraz ise taleplerin konuşulup değerlendirilmesinin önemli olduğuna vurgu yaparak, ''Hak verilmediği için Aleviler eşit haklarını istiyorlar'' değerlendirmesinde bulundu.

Halk kültürünün bazı eserlerine yasaklar getirildiğini savunan Akkiraz, bunun Alevi bir sanatçı olarak kendisini rahatsız ettiğini, dergahlar ve cemevleri konusunda Alevilerin yaşadığı sıkıntıların bulunduğunu belirtti.

''Ferhat Tunç'un toplantıya katılmaması konusunda değerlendirmeniz var mı'' sorusunu Sabahat Akkiraz, ''Bana davet geldi, icabet ediyorum ve konuşmak istediklerim, taleplerim var onları söylüyorum'' diye yanıtladı.

HABER7 - AA - 30 Eylül 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.