Alevi dedeleri: O yemeğe katılan düşkündür

Alevi dedeleri: O yemeğe katılan düşkündür

Alevi dedeleri: O yemeğe katılan ‘düşkün’dür12 Alevi Dedesi, yarın akşam Başbakan Erdoğan’ın da bulunacağı iftar yemeğine...

A+A-

Alevi dedeleri: O yemeğe katılan ‘düşkün’dürAlevi dedeleri: O yemeğe katılan ‘düşkün’dür

12 Alevi Dedesi, yarın akşam Başbakan Erdoğan’ın da bulunacağı iftar yemeğine katılanları “düşkün” ilan etti. Alevi inancına göre, düşkün ilan edilenler cemaatten dışlanıyor.

ANKARA - Pir Sultan Abdal Derneği ve Alevilik Araştırma Merkezi’nin çağrısıyla biraraya gelen 12 Alevi dedesi, Alevilere “iftara katılmayın” çağrısı yaptı.

Dedeler, katılanlara “düşkünlük yaptırımı” uygulanacağını söyledi. Alevi inancına göre, düşkün ilan edilenlerle her türlü ilişki kesiliyor, sadece cenaze namazları kılınıyor.

Pir Sultan Abdal Derneği adına konuşan avukat Kazım Genç de, “AKP bu açılımı ile, sinsi bir asimilasyon planını ortaya koyuyor” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise iftar yemeğinin tüm harcamalarını karşılayacağı açıklanan Abdal Musa Vakfı’nın 40 bin YTL’yi nerden bulduğunu sordu.

Kılıçdaroğlu, yemeği organize eden Reha Çamuroğlu’nun da, kitap yazma karşılığında Kültür Bakanlığı’ndan para aldığını, ancak ortada bir kitabı da bulunmadığını öne sürdü.

Organizasyonla ilgili tartışmalar, Başbakan’a alevilikle ilgili konularda danışmanlık yapan AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu’nu kızdırdı:

Çamuroğlu “Şiddetli muhalefet dalgasıyla karşı karşıyayız. Neye muhalefet ettiklerini biliyorlar mı? Garip memleket, dövüş var deyince binlerce insan geliyor. Barış var deyince aynı durum yok.” dedi.

Çamuroğlu, iftara katılmayan dernekleri de yapıcı olmaya çağırdı: “İlk açıkladığımız günden itibaren hakarete uğradık. Davet edilmedik diye üzülüyorlar bu tür şaklabanlıkları bıraksınlar. Kapalı toplumları açmazsanız bireyleri hapsederseniz. Kapalı toplumları açarsanız. Bireyleri çözeriz.”

İftarın çok sade olacağını belirten Çamuroğlu, Alevi gelenekleri uyarınca masada et ürünü olmayacağını söyledi: “Beş yıldızlı otel diye gerçekler çarptırılmasın, suyun bıçağın bulunmadığı sofrada iftar olacak. Muharrem ayında oruç gereği bıçağa el sürmeyiz, traş da olmadım”

Çamuroğlu, Alevilerin sorunlarını çözmek için çaba harcayacaklarını bu konunun kimsenin tekelinde olmadığını ifade etti.

NTV - 10 Ocak 2008 Perşembe

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.