'Aleviler eğitim düşmanı değildir'

'Aleviler eğitim düşmanı değildir'

'Aleviler eğitim düşmanı değildir'Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, çağdaş bilime inanan Alevileri hiç kimsenin...

A+A-

'Aleviler eğitim düşmanı değildir''Aleviler eğitim düşmanı değildir'

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, çağdaş bilime inanan Alevileri hiç kimsenin eğitim düşmanı olarak gösteremeyeceğini söyledi.

Ankara- Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenleyen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Ordu'nun Ulubey ilçesi Kaymakamı Kudret Kurnaz'ın, ilçede yüksekokul yapılabilmesi için toplanan para ve fındık yardımlarıyla ilgili 8 Eylül'de, Hocaoğlu Köyü Muhtarlığına gönderdiği yazıya tepki gösterdi.

Kaymakam Kurnaz'ın yazısında, ''Alınan duyumlarda bazı kesimlerde toplanan paraların yasal olmadığı gerekçesiyle engellendiği hatta Alevi köylerimizde dedelerin telkinleriyle üniversiteye toplatılmadığı, kendilerine fındık toplandığı duyumları alınmıştır. Bu nedenle Alevi Dedelere fındık verilmemesi, muhtarlar ve toplayan dedeler hakkında yasal işlem yapılacağının bilinmesini rica ederim'' ifadelerinin yer aldığını belirten Balkız, ''Çağdaş bilime inanan Alevileri hiç kimse eğitim düşmanı olarak gösteremez'' dedi.

Balkız, Kaymakam Kurnaz'ın Alevileri tanımadığını savunarak, kendilerinin cami yerine okul yapılmasını istediklerini ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilerek bütçesinin eğitime ve sağlığa aktarılmasını talep ettiklerini bildirdi.

Kaymakam Kurnaz'ın, Alevi Dedelerine gönüllük esasına göre verilen ''çıralık'' adı altındaki Dede hakkının verilmesini de yasakladığını savunan Balkız, şöyle konuştu:

''Alevilerden kesilen vergilerle Diyanet İşleri Başkanlığı kadroları, cami imamları, müftüler, beslenmektedir. Biz bunlara hakkımızı helal etmiyoruz. Ama helal ederek verdiğimiz 'çıralık'lara hiç kimse karışamaz. Dedelere 'çıralık' verenler hakkında soruşturma açacağını resmi yazı ile açıklayan Ulubey Kaymakamı hakkında yasal haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini isteriz.''

KAYNAK : CUMHURİYET HABER PORTALI - AA - 6 Ekim 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.