'Aleviler Eğitim Düşmanı Olarak Gösterilemez'

'Aleviler Eğitim Düşmanı Olarak Gösterilemez'

'Aleviler Eğitim Düşmanı Olarak Gösterilemez'Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Ordu Ulubey Kaymakamı’nın “Alevi...

A+A-

'Aleviler Eğitim Düşmanı Olarak Gösterilemez''Aleviler Eğitim Düşmanı Olarak Gösterilemez'

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Ordu Ulubey Kaymakamı’nın “Alevi dedelerine fındık vermeyin” sözlerini eleştirerek, “Çağdaş bilime inanan Alevileri hiç kimse eğitim düşmanı olarak gösteremez” dedi.

Her zaman eğitimi savunduklarını ifade eden Balkız, şunları kaydetti:

“Ordu Ulubey’de yüksekokul yapmak için kaymakamlığın, fındık ve para toplamak üzere kampanya başlatmış. Ancak bu faaliyet, kaymakamlığa göre yasal olmadığı gerekçesiyle bazı kesimlerce engellenmiştir. Hatta Alevi köylerinde dedelerin telkiniyle, bu yardımların üniversite için değil, kendilerine fındık toplandığı doğrultusunda duyumlar almışlar. Ulubey Kaymakamı Kudret Kurnaz, bu bilgileri 8 Eylül 2009 tarihli yazısında aktardıktan sonra ‘Bu nedenle Alevi dedelere fındık verilmemesi, muhtarlar ve toplayan dedeler hakkında yasal işlem yapılacağının bilinmesini rica ederim’ diye buyuruyor.”

Ulubey Kaymakamı hakkında yasal işlem başlatacaklarını söyleyen Balkız, kaymakamın önce Alevileri tanıması gerektiğini belirtti.

Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ulubey Kaymakamı Alevi köylerinde inançsal hizmetini, devlete yük olmadan yürüten Alevi dedelerine, gönüllük esasına ve razılıkla verilen ‘hakkullah çıralık’ adı altındaki dede hakkının dedelere verilmesini de yasaklamaktadır. Alevilerin inanç önderleri, başkalarından alınan vergilerin pay almayıp, inanç hizmetini sunduğu insanların rızalıkla verdiği hakkullahlarla hizmetlerini yerine getirirler.”

BİRGÜN - 7 Ekim 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.