Alevilerden Deniz Baykal'a çağrı var

Alevilerden Deniz Baykal'a çağrı var

Alevilerden Deniz Baykal'a çağrı varBeş Alevi örgütü, CHP lideri Deniz Baykal'ı 2 Temmuz'da Sivas'ta yapılacak anma...

A+A-

Alevilerden Deniz Baykal'a çağrı varAlevilerden Deniz Baykal'a çağrı var

Beş Alevi örgütü, CHP lideri Deniz Baykal'ı 2 Temmuz'da Sivas'ta yapılacak anma törenlerine çağırdı: Madımak Oteli'ni utanç müzesi yapmak için bize destek verin

ANKARA - Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, CHP lideri Deniz Baykal'ın 15 yıl önce dinci bir ayaklanma sırasında yakılarak öldürülen 33 aydını anmak için 2 Temmuz'da Sivas'ta Madımak otelde yapılacak anma törenine katılmaya çağırdı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Baykal'ın anmaya vereceği desteğin önemli olduğuna dikkat çekerken, ABF Genel Başkanı Ali Balkız da, Baykal'ın Madımak'ı "utanç müzesi" ilan etmesini istediklerini söyledi.
Beş alevi organizasyonu Baykal'a çağrısını bugün yapacak. Çağrı için hazırlanan metinde Baykal'ı kendilerine destek olmaya çağıran aleviler şu ifadeleri kullandı:

ORTAÇAĞ VAHŞETİ:

2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal’ı anmak üzere Sivas’a giden 33 insanın Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesi, Ortaçağ vahşetiyle Türkiye’nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasi ve laikliğe, halkların kardeşliğine, birarada yaşama kültürüne ve çok kültürlülüğe yapılan bir saldırıydı.

GÜNAY'IN TAVRI RUHUMUZU İNCİTTİ:

Bu kara leke, AKP iktidarının Madımak Oteli’nin müze olmasına ilişkin talepleri görmezden gelen tutumu ile Madımak’ın müze olması için verilen kanun teklifini reddetmesiyle, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın, "Madımak Oteli’nin kamulaştırılması için yeterli bütçeye sahip değilim" demesi de en az Madımak Katliamı kadar canımızı yakmış, ruhumuzu incitmiştir.

SADECE ALEVİLERİN DEĞİL:

Kuşkusuz, onlar yandılar ve karanlığa bir ışık oldular. Ama artık karanlığa ışık tutmak bedenlerin ateşlerde külleşmesiyle değil; bilimle, teknikle, akılla olmalı... Madımak Oteli’ndeki insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattığı utancı hep birlikte temizlemek gerektiğine inanıyor ve bunun salt Alevilerin sorunu olmadığı kanaatini taşıyoruz.

ALEVİLERDEN ÖZÜR DİLENMELİ:

Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bizce bunun çözümü Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi, katliamın karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesidir.

BAYKAL'A ÇAĞRI:

Anma töreninde aramızda sizleri de görmeyi arzuluyoruz. Vereceğiniz desteğin, farklı kültürlerin ve inançların bir arada yaşayabileceği bir Türkiye özleminin gerçekleşmesine katkı sunacağını, Madımak katliamını unutturmak isteyen çevrelere etkili bir cevap olacağına inanıyoruz."

"Baykal'dan destek bekliyoruz" Fevzi Gümüş, "Desteği önemli, Sayın Baykal'ı, 2 Temmuz'da bizlerle birlikte, yakılarak öldürülen aydınlarımızı, çocuklarımızı anmaya bekliyoruz. Vereceği bu desteğin, laiklik için, Türkiye'nin aydınlanması için 'bir yerlere' mesaj olacaktır" dedi. Ali Balkız ise, Baykal'ı Madımak'ın insanlık müzesi, utanç müzesi olması doğruldusunda çağrısında bulunmasını beklediklerini belirtti.

BEHZAT MİSER / RADİKAL - 9 Haziran 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.