Alevilerden nüfus cüzdanı harekatı

Alevilerden nüfus cüzdanı harekatı

Alevilerden nüfus cüzdanı harekatıNüfus cüzdanlarındaki din hanesinin kaldırılabileceği mesajı veren Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu'nun...

A+A-

Alevilerden nüfus cüzdanı harekatıAlevilerden nüfus cüzdanı harekatı

Nüfus cüzdanlarındaki din hanesinin kaldırılabileceği mesajı veren Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu'nun sözleri Alevileri harekete geçirdi.

ANKARA- Alevi ve Bektaşi Federasyonu üye ve yöneticileri Başbakanlığa dilekçe vererek nüfus cüzdanlarındaki din hanesinin kaldırılması yönünde AİHM tarafından verilen kararın uygulanmasını talep edecek.

Nüfus cüzdanlarındaki din hanesiyle ilgili tartışma İzmir'de yaşayan bir yurttaşın 2004 yılında kimliğine ''Alevi'' yazılması istemiyle gündeme geldi. Sinan Işık isimli vatandaş mahkemeye başvurdu. Mahkeme, Diyanet İşleri Başkanlığından aldığı görüş doğrultusunda, Aleviliğin başlı başına bir din olmadığı gerekçesiyle başvuru yapan kişinin şikayetini reddetti. Bunun üzerine Işık, konuyu din özgürlüğü, adil yargılanma ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili maddelere dayanarak AİHM'ye götürdü. AİHM, Türkiye'de nüfus cüzdanlarında din ibaresinin yer almasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesine aykırı olduğuna hükmetti. Ancak Türkiye yakın zamanda verilen bu karar üzerine bir adım atmadı.

BARDAKOĞLU DESTEK ÇIKTI

Tartışma Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’nun açıklamasıyla yeniden gündeme geldi. Bardakoğlu, “Nüfustaki din hanesinde yazan şeyle insanın dini belirlenmiş olmaz. Nüfus cüzdanlarında din ve mezhebin belirtilmesinin toplumdaki ayrışmayı ve kimlik belirlenmesini arttırdığını düşünüyorum” diyerek kimliklerdeki din hanesinin kaldırılabileceği mesajı verdi.

BAŞBAKANLIĞA DİLEKÇE

Bardakoğlu’nun bu mesajı Alevi örgütlerini harekete geçirdi. Alevi örgütleri Ankara’da yapacakları bir basın açıklamasından sonra Başbakanlığa giderek AİHM kararının yerine getirilmesini ve nüfus cüzdanlarından din hanesinin çıkarılmasını talep edecek.

İNTERNETHABER - 25 Ekim 2010 Pazartesi

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.