Aleviysen Sana İş Yok

Aleviysen Sana İş Yok

Aleviysen Sana İş YokAKP’nin Alevi açılımı tartışmaları sürerken Çerkezköy’de ilginç bir olay yaşandı. İş...

A+A-

Aleviysen Sana İş YokAleviysen Sana İş Yok

AKP’nin Alevi açılımı tartışmaları sürerken Çerkezköy’de ilginç bir olay yaşandı. İş başvurusunda bulunan iki gence, “Namaz kılıyor musun?, Oruç tutuyor musun?” soruları soruldu. Gençler Alevi olduklarını söyleyince de “işyerinin bereketi kaçar” diye işe alınmadı.

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Erkan Demir (25) ve Erdal Han (20) adlı iki genç doğalgaz tesisatı yapan bir firmaya iş başvusunda bulundu. Gençlerin iddialarına göre yapılan görüşme sırasında işyeri sorumlusu Erdal Gülşen kendilerine “Namaz kılıyor musun?, Oruç tutuyormusun?” gibi sorular yöneltti. Sorular karşısında hayır cevabını alan işyeri sorumlusu işe başvuran gençlere, ‘Siz Alevi misiniz?’ diye soru sordu. Karşılığında ‘Evet’ cevabı alınca da ‘Biz bu iş yerinde Alevileri çalıştırmayız, işyerimizin bereketi kaçıyor’ diyerek iş başvurularını kabul etmedi.

BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ

Muş’un Varto ilçesinden çalışmak için Çerkezköy’e geldiklerini söyleyen Erdal Han, bir yakınlarının tavsiyesiyle işe başvurduklarını ve işyeri sorumlusunun sorularına anlam veremediklerini söyledi. Han, görüşme sırasında kendilerine mesleki anlamda her hangi bir soru sorulmadığını ve inançlarının sorgulandığını belirterek, “Bugüne kadar böyle bir ayrımcılıkla karşı karşıya gelmedik. İnsanların kafasındaki bakış açıları değişmeli” dedi. İş başvurusunda bulunan diğer genç Erkan Demir’de Muş Vartolu olduğunu ve bir ay önce yakınlarının yanına iş bulmaya geldiğini belirterek, “Yıllarca farklı şehirlerde çalıştım fakat bu tür bir uygulamayla ilk defa karşılaşıyorum. Bizlerde bu ülkenin insanlarıyız ve eşit haklara sahip olmak istiyoruz” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

STK’LAR KINADI

Aralarında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çerkezköy Şubesi, ÖDP, EMEP, DTP, Eğitim Sen üyelerinin bulunduğu bir grupta Çerkezköy’de bir açıklama yaparak olayı kınadı. Yapılan açıklamada özellikle son yıllarda AKP hükümeti ve politikaları ile birlikte din istismarcılığı, ayırımcılık ve asimilasyon politikalarının hız kazandığına dikkak çekilerek şu ifadelere yer verildi:

Kendi dışındaki inançsal,dinsel,kültürel farkılıkları bir gerçeklik olarak gören ve saygıyla yaklaşan Aleviler,tüm toplumsal kararların o toplumda var olan bireylerin ortak iradesiyle ele alınmasının gereğini savunur. Çerkezköy’deki olay tüm bu düşüncelerimizin tersinin halen var olduğunu gösteriyor.”

OZAN BİLİR / BİRGÜN - 04 Aralık 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.