Ali Dereli eksenli karşı devrimci söylemlere 'İSTİFA DAVETİ'

Ali Dereli eksenli karşı devrimci söylemlere 'İSTİFA DAVETİ'

İngiltere Alevi Kültür Merkezi (Cem Evi) Kongresi’nde Ali Dereli ile delege ile kurum temsilcileri arasında yaşanan tartışmalar ‘istifa’ çağrısı ile devam ediyor. İAKM’nin 3 Ekim’de gerçekleşen kongresi ilklere sahne olmuştu.

A+A-

Eşbaşkanlık sistemi ile delegenin karşısına geçen Beyaz liste yeşil ve kırmızı listenin birleşmesine rağmen seçimi kazanmış ve ilk kadın başkanı Filiz Koç, Eşbaşkan İbrahim Has olmuştu.

Ancak, kongrede özellikle Britanya Alevi İnanç Kurumu (BAİK) Başkanı Ali Dereli ile delegeler arasında cenaze erkanların da alınan ücretler, kurumsal konular ve ‘inançsal farklılıklar’ gibi konular da tartışmalar yaşanmıştı.

Ali Dereli, yöresel derneklere dönük, “Bu kuruma tek kurus harcamamış, hatta engel olmuş, Aleviliğinden utanan, cenazelerini bile dergahımıza getirmeyen kişilerin dernekleri adına irade belirtmelerini Aleviler değerlendirecektir” diyerek eleştirilere cevap vermişti.

Tartışma sürerken, kongre sonrasında Ali Dereli'nin eniştesi olan İsmail Bulut’un yöresel dernekleri hedef alması ise tansiyonu yükseltti. Enişte Bulut’un yöresel derneklerin gençleri Aleviliğe karşı düşmanlık ettiklerini iddia ederek, “Türkiye’de Alevi inancını yok sayan Türk ve Kürt örgütleri 1970 yılından beri gençlerimizi inancımıza, yolumuza ve pirlerimize düşman ettiler. Bu görevi Britanya’da köy ve yöre dernekleri üstlenmiş!” dediği ileri sürüldü.

Bu kontra dil ve karşı devrimci söyleme karşı ciddi bir tepki oluştu ve örgütlendi.

Enişte İsmail Bulut’un bu açıklamasının ardından üyelerinin çoğunluğu Alevi toplumundan olan yöre derneklerinden  Alxaslılar, Kırkısraklılar, Tilkililer, Kürecikliler, Nurhaklılar, Yaylacıklılar, Elbistanlılar (El-com) ve Göksunlular Kültür ve Dayanışma Dernekleri sert bir açıklama yaparak BAİK başkanı Ali Dereli ve BAİK üyesi eniştesi İsmail Bulut’u istifaya çağırdı.

Yapılan ortak ‘istifa’ çağrısında BAİK Başkanı Ali Dereli’nin her defasında toplumu ayrıştırdığı ve gerdiği ifade edildi.
Ali Dereli’nin kurumların tüm uyarı ve çabalarını ciddiye almadığı gibi iftira attığı ve kurumları “Aleviliği yıkmakla” suçladığına yer verilen açıklamada, yine İAKM üyesi ve aynı zamanda Dereli’nin eniştesi olan
İsmail Bulut’un inançlarını hiçe sayarak ‘devlet ağzını’ kullanarak kendilerini tehdit ederek iftira attığını ileri sürdü.
Yöresel dernekler, bu çağrılarının karşılık bulmaması halinde Ali Dereli başta olmak üzere bu iki üyenin yapacağı hiçbir erkana ve hizmete katılmayacaklarını ifade etti.
kiskisrak.jpg
alxas.jpg

Haber: Baran Özdereli - Londra

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler