Anaokulunda dinsel eğitim

Anaokulunda dinsel eğitim

Anaokulunda dinsel eğitimAKP hükümetinin politikaları, din eğitimini ilköğretim öncesine kadar indirdi.Milli Eğitim Bakanlığı'nın...

A+A-

Anaokulunda dinsel eğitimAnaokulunda dinsel eğitim

AKP hükümetinin politikaları, din eğitimini ilköğretim öncesine kadar indirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda ders kitapları dışındaki eğitim araçlarını serbest bırakması, özel yayınevlerince hazırlanan kaynak kitaplarının Talim ve Terbiye Kurulu tarafından incelenmesine son vermesi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında zorunlu olmaktan çıkarılması, tartışılan din eğitimini anaokullarına kadar indirdi. Bazı anaokullarında kaynak kitap olarak kullanılan "Dinimi Seviyorum" adlı kitapta, 5-6 yaşındaki çocuklara "9 gün oruç" tutması önerilirken "Ben bir ineğim, beni Allah yarattı, süt yapmaktır görevim", "Güm güm güm, oruç tutan çocukların gül yüzünden öperim" gibi tekerleme ve şiirler yer alıyor.

AKP hükümetinin eğitimde uyguladığı politikalar, din eğitimini 3-6 yaş grubunun eğitim aldığı anaokullarına kadar indirdi. Bazı anaokullarında öğretmenlerin kaynak kitap olarak kullandığı Muştu Yayınları'nın 5-6 yaş grubu için hazırladığı "Dinimi Seviyorum" adlı kitapta, dini içerikli öykü, çizim, boyama, tekerleme ve şiirler yer alıyor. Bunlardan bazıları şöyle:

* "Bugün arefe... Yani bayramdan bir önceki gün. Annem ve babam bir ay boyunca oruç tuttular. Ben de ramazanın üç gün başında, üç gün ortasında, üç gün de sonunda oruç tuttum" diye başlayan "Kuş Orucu" adlı öyküde, küçük kızın kuşa yem verdiği, ancak onun yemi yemediği, Ramazan ayının son günü kuşun da oruç tuttuğu mesajı işleniyor.

'Allah'ın bir lütfuyum'

* "Ramazan Davulu" adlı tekerlemede, "Güm güm güm, ben Ramazan davuluyum, sahur vaktinde insanları uyandırırım, güm güm güm, oruç tutan çocukların, gül yüzünden öperim" denirken, "Müslüman Çocuk" başlıklı şiirde, "Ben Müslüman çocuğum, iyilik doğruluktur yolum, yalan nedir hiç bilmem, asla haram lokma yemem" dizeleri yer alıyor.

* Kitapta bir labirent çiziminde, "Sevgili çocuklar, ben bir ineğim, beni Allah yarattı. Süt yapmaktır görevim. Sütümü içen çocukların gözlerinden öperim. Yolumu çizerek beni ot demetlerine götürürseniz sevinirim" deniyor.

* Noktaların birleştirilmesi istenen bir çizimde ise, "Kesik çizgileri birleştirerek mısır tanelerini sarı renge boyayınız. Mısırı inceleyerek Allah'ın ne kadar güzel yarattığını gözlemleyiniz" ifadesi yer alıyor.

* Nasrettin Hoca ve Keloğlan öykülerinde, Hz. Muhammed'in sözlerinden örnekler verilirken, "bilmece" bölümünde, "Dalda sarkar dururum, sarı renkte olurum, vitaminle doluyum, Allah'ın bir lütfuyum" deniliyor.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik 'e "Bakanlığınıza bağlı anasınıflarında ve okullarda verilen ya da tavsiye edilen yardımcı kitaplar hangi ölçütlere göre belirlenmektedir. Dileyen herkes yani yayınevi, kurum, vakıf, dernek istediği gibi yardımcı kitap bastırıp okullarda dağıtımını gerçekleştirebilir mi" sorularını yöneltti.

'Sorumluluk öğretmenin'

Bakan Çelik verdiği yanıtta, Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, ders kitabı dışındaki her türlü eğitim araç ve gerecinin belirlenmesi ve seçiminin belirlenen ilkelere göre dersin öğretmeni tarafından yapıldığını belirterek, "Ders kitabı dışında kullanılacak eğitim araçlarının anayasaya, yasalara ve milli eğitimin temel amaçlarına ters düşmemesi esastır. Aksi durumlarda sorumluluk, eğitim aracının seçimini yapan öğretmenlere aittir" dedi.

EMİNE KAPLAN
Cumhuriyet - 9 Aralık 2007

İLGİLİ HABERLER

Anaokulunda dini eğitim

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.