CHP den Deniz Gezmiş atağı

CHP den Deniz Gezmiş atağı

CHP’den Deniz Gezmiş atağı   CHP'li Bülent Baratalı, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamına yönelik kanunun kaldırılmasını...

A+A-

CHP den Deniz Gezmiş atağıCHP’den Deniz Gezmiş atağı 
 
CHP'li Bülent Baratalı, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamına yönelik kanunun kaldırılmasını istedi

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Meclis Başkanlığı’na bir kanun teklifi vererek 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile ilgili kanunun kaldırılmasını istedi.

Kanun teklifinin gerekçesinde yıllar öncesini uzun uzun anlatan Baratalı “Kimseyi öldürmemiş, kimsenin burnunu kanatmamış olan Deniz Gezmiş ve arkadaşları Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam cezaları maalesef Meclis kararıyla kesinleşmiş ve infaz edilmiştir” dedi. Baratalı, gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:

* Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının, yargılamalarının bağımsız bir mahkeme tarafından yapılmadığı ve sonucun siyasi bir karar olduğu, hukukçular tarafından yıllardır ifade ediliyor.

* Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının kuşağı, daha iyiye ulaşmak için memleketi ve halkı uğruna kendini hiçe sayabilen, şu anda sahibi olduğumuz ve vazgeçemeyeceğimiz haklar için kendilerini ateşe atabilmiş, haksızlığa isyan etmiş bir kuşaktır.

* Deniz Gezmiş ve arkadaşları ’bu anayasa ile memleket yönetilmez’ diyen dönemin Başbakanı’na karşı, anayasaya sahip çıkmak için Samsun’dan Ankara’ya tam bağımsızlık için Mustafa Kemal yürüyüşü düzenlemişlerdir. Mamak cezaevinde, 12 Mart muhtırası sonrası özgürlükçü 1961 Anayasası’nın değiştirilmemesi için ölüm orucuna gitmişlerdir. Hırsızlığın, yolsuzluğun, yoksulluğun, savurganlığın bitmesini istemişlerdir. Demokrasi ve adalet istemişlerdir.

* Bu kanun teklifi bir itibar talebi, bir itibar iadesi talebi değildir. 2 Mayıs 1972 tarihinde Meclis tarafından alınan yanlış bir kararın düzeltilmesi, geri alınması talebidir. Anayasaya bağlılık ve tam bağımsızlık için Mustafa Kemal yürüyüşü düzenleyen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının itibar iadesine ihtiyaçları yoktur. Onların bu toplumda itibarları zaten vardır.

Haber: Ali ÖZTUNÇ / ANKARA
VATAN - 11 Kasım 2007
 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.