Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkezinden Hasret Gültekin Anıtı açıklaması

Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkezinden Hasret Gültekin Anıtı açıklaması

BASINA VE KAMUOYUNA

A+A-

Dem Bi Dema, Can Bi Cana Deng Dike
Xêrê Bejin u Xêrê Bibinin, Kûl Ne Bi Yeke Bi Hezarane

Me Bi Keviren Me Dukijinin, Kevira Dile Me Kes Nizane....
Reya Heq Alevilerin göz nuru Hasret Gültekin canımızın heykelinin, gönül kabemiz Bawa Düzgin’e getirilmesi ile ilgili talihsiz açıklamalara ve toplumsal rızalığı gözetmeyen, gerçeklerden bi haber yaklaşımlar ile karşı karşıyayız. Hakikatten uzak açıklamalarla hedef haline getirilmek istenen, Demokratik Alevi Dernekleri olarak toplumumuzu bilgilendirmek zaruri bir ihtiyaç olmuştur.
Harde Dewreş’in her taşından ve mekânından sorumluyuz. Zaman insan için sayılarak harcanmaktadır. Xızır’ın bilgisi ve manası olan zaman bu kadar hunharca harcanırken, zamanın her anına tanık olmuş değerlerimizde bunu sayarak tüketen anlayışlarca harcanmak istenmektedir. Bizler evladı ile sınanmış bir toplumuz. Anadolu ve Mezopotamya toprakları hakikat aşkı ile çerağ olmuş Reya Heq evlatlarının destanlarını görmüş, duymuş, tanık olmuştur. Bu hakikat yürüyüşü Harde Dewreş’te taşa, suya, toprağa, solunan havaya nakş olmuştur. Kulli mekân Hakk’ın Cemali olarak görünür olmuştur. Bawa Düzgin’in her taşı bizim için Hasret Gültekin ve Sivas ‘ta şehit olan canlarımızdır. Her kuş Hasretimizin sesini bize taşır. Her suyu onun çağıldayan gençliğini bize hatırlatır, her esintisi evlat kokar. Mana külli mekândır. Manayı bilmeyen madde görür. Madde gören cisim beller. Cismi Hakk olanın maddeye ihtiyacı yoktur. Onu maddeye bezeyenler hakikati zerre zerre elleriyle, gözleriyle, dişleri ve dilleri ile parçalamaktalar. Bawa Düzgin tüm gerçeği ile ortadadır ve Hasret her zerresindedir. On binlerce kefensiz yatan Dersim evladı gibi bağrımıza basmışız, gerçeğini bilmişiz. Gerçeği cisme nam edenler zamana kör olan, namzet sıfatlı çığırtkanlardır.
Düzgün Bawa Cemevi, Demokratik Alevi Dernekleri ile rızalı, ikrarlı, musahip kurumdur. Tüm hakikat sürdürücüleri ile musahipliğimiz gibi. Bawa Düzgin mekânına bugüne kadar hizmet etmiş tüm canlar, eksiği ile fazlası ile gayret etmişlerdir. Hepsinin gayreti Hakk Dergâhı’na yazılsın. Fakat toplumumuz ve Nazimiye halkı tarafından açık görülmüştür ki. Düzgün Bawa Cemevi yönetimini devralan canlar ilk günden itibaren, ziyaret ve ikrar meydanımız olan Bawa Düzgin makamına liyakat ile hizmet etmekte, rızalığı ve Reya Heq Aleviliğin düsturları ile Ocaklarımızın rehberliğinde yol yürümektedirler. Bu yönüyle gayretlerine tanığız ve gayretlerine niyazımız vardır. Hakk Aynaları, Xızır yardımcıları olsun.
Demokratik Alevi Dernekleri Eş Başkanımız Musa Kulu canımız bu süreci muhatapları ile görüşme sürecinde, Ocaklarımızın ve Halkımızın rehberliği için fikir danışmıştır. Ocaklarımız Düzgün Bawa makamına heykel dikilmesinin doğru olmadığını, bu durumun Hasret canımızı ve Sivas ‘ta şehit düşen canlarımızı tartıştıracağı, ailemizi üzecek durumlara sebebiyet vereceğini belirtmişlerdir. Bu durumun maddi görünürlüğü cisimleştirmek isteyen herkes tarafından kullanılır olacağı kaygısını da açık etmişlerdir. Bedel ödeyen her canımız Heq ve Hakikat yolunda Cerağ olmuştur. Bedel ödeyen her can bizim değerimizdir. Olur ki yarın başka bir değerimizin heykelinin dikilmesi talebi gelirse tartışmaların önüne geçilmez. Cümle kuran her can bu hassasiyeti gözetlemelidir. Bunun yerine Hasret canın heykelinin Dersim’in ya da ilçelerinden Nazimiye’nin merkezi bir noktasında dikilmesini önermişlerdir. Bu temelde Musa Kulu canımız, Hasret canımızın sevgili eşi Yeter Gültekin’e Ocaklarımız’ın hassasiyetini paylaşmıştır. Hasret canımız ve Sivas şehitleri üzerinden oluşabilecek tartışmanın önüne geçmek istemiştir. Ayrıca, Düzgün Bawa Cemevi başkanı Sinan Kırmızıçicek can, heykeli yaptıran Sinan Samat can ile görüşmüş, oluşabilecek sorunları anlatmış heykelin Düzgün Bawa, mekanın dışında il ve ilçemizde uygun bir mekana dikilmesi önermiştir ve ikrarlaşmışlardır. Nazimiye Belediye başkanı ile de görüşülmüş bu konuda uygun bir mekana dikilmesi konusunda olur alınmıştır. Sonuç olarak Ocaklarımızın, kurumların, ailenin ve halkımızın katılımı ile Hasret Gültekin canımızın ve Sivas şehitlerinin isimlerinin yazılı olduğu heykelinin belirlenecek merkezi bir noktaya taşınması ve açılışının yapılması doğru görülmüştür.
Fakat iki aydır kurumumuz üzerinde hedef gösterme, etkisiz hale getirme, tartıştırma ve ihbarcı haberler üretme konusunda da daha önce de tanık olduğumuz çığırtkanlar, hemen devreye girmiş asparagas haberler üretmiş, heykele saldırı oldu gibi göstermişlerdir. Üzülerek belirtelim ki bazı siyasi yaklaşımlardan ve şahıslardan da güç almışlardır. Hâlbuki sorunu çözmek, çözüm üretmek politikadır. Yöntem ise ahlakiliktir bundan dolayı Reya Heq Alevi inancı ahlaki ve politik bir inançtır. Yolumuz bunu Edep - Erkan olarak tanımlamıştır. Üzerinde durulması gereken konulardan birisi de bu inancın içinden gelen aktif siyaset yapan dost ve can bildiğimiz kişilerin musahip kurum yöneticilerinin olayla ilgili araştırma yapmadan yetkili kişilerden bilgi almadan rızalık sağlanmadan tartışmaya ve yıpratmaya yol açacak ulu orta söylemlerde bulunmasıdır. İnancımızda doğru söz Heq kelamıdır. Bizler doğru sözü ibadetten sayarız. Bu ilke ihlal edilmiştir. Bundan sonra benzer konularda söz söylenirken araştırma yapıp gerçek bilgiye ulaştıktan sonra açıklama yapmaları Edep – Erkan dahilindedir. Asıl olan doğru zamanda ve mekânda söz söylemek sorun çözmektir. İnanç adına cümle kuranlar, çağrı yapanlar, düşünce belirtenlerin bu düstura uymaları gerekirdi. Sorunu derinleştirmek, tartıştırmak amaç olmamalı yerinde ve zamanında çözüm üretmeye katkı sunulmalıydı. Talihsiz ve bilgi yoksunu yaklaşımlar, kemaletten uzak açıklamalar bizleri derinden yaralamıştır.
Bizler Harde Dewreş’in mana yüklü diline ikrarlıyız, dilimiz Xızır’ın dilidir. Cigeram ile başlayan mahcubiyetine ve saygınlığına ikrarlıyız. Bu nedenle Dersim manası ile kendini görmüş her canımızdan bu yaklaşımı ve kemaleti beklemekteyiz. Hasret Gültekin canın ve Sivas şehitlerinin isimlerinin yazılı olduğu heykel ile ilgili bir mutabakat zemininde, şehrin merkezi bir noktasına taşınması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğimizi Dersim Halkı ve tüm Reya Haq kurum ve halkları emin olsunlar.
Heykelin uygun bir mekâna dikilmesi için tüm kamuoyuna canlara halkımıza çağrımızdır. Gelin hep beraber bir an önce Haq Meydanı’nda Pir Divanı’nda rızalaşarak Hasret canımız ve Sivas Şehitleri’nin manevi huzurunda dara duralım.
Hakk aynamız, Xızır yardımcımızdır.


Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkezi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler