Deniz Baykal 2 Temmuz'da Yok

Deniz Baykal 2 Temmuz'da Yok

Aleviler Baykal'a kırgın     CHP lideri Baykal, Alevi örgütlerinin kitlesel olarak 2 Temmuz’da Sivas’ta yapacağı...

A+A-

Deniz Baykal 2 Temmuz'da Yok Aleviler Baykal'a kırgın    

CHP lideri Baykal, Alevi örgütlerinin kitlesel olarak 2 Temmuz’da Sivas’ta yapacağı anma törenine katılmıyor. Baykal, “Ben katılamayacağım, ama siz gidin” sözleriyle kurmaylarına Sivas’ta olmaları talimatını verdi. Aleviler ise kırgın.
 
YUSUF SAHİCİ / ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Alevileri üzdü. Baykal, Sosyalist Enternasyonal toplantısı için Yunanistan’a gideceği için, Alevi örgütlerinin 15 yıldan sonra ilk kez kitlesel olarak Sivas’ta yapacakları anma törenine katılamayacak.Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, 15 yıl önce yakılarak öldürülen 33 aydını anmak için 2 Temmuz'da Sivas'ta Madımak otel önünde kitlesel anma töreni gerçekleştirecek.  Beş Alevi sivil toplum örgütü, anma törenlerine CHP lideri Baykal ve parti yöneticilerini özel olarak davet etti.

BAYKAL YUNANİSTAN’DA

Ancak CHP lideri 30 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılacak Sosyalist Enternasyonal’in 23. Kongresi’ne katılacağı için 2 Temmuz’da Sivas’a gidemeyecek. Baykal, kurmaylarına “Vereceğiniz destek, laiklik için, Türkiye'nin aydınlanması için önemli bir mesaj olacaktır. Ben orada olamayacağım, ancak siz orada bulunun" talimatını verdi.

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, GAZETEPORT’a yaptığı değerlendirmede Baykal’ın 2 Temmuz’daki programının ne kadar sıkışık olursa olsun Sivas’ta olmasının önemine dikkat çekti.  Baykal’ın 5 Türk’ün yanarak yaşamını yitirdiği Almanya’nın Solingen şehrine gittiğini anımsatan Gümüş, şöyle devam etti:

“Yeter ki istensin, aynı gün hem Yunanistan’da hem de Sivas’ta olunabilir. Bu imkansız değil. Sayın Genel Başkan Almanya’nın Solingen şehrine ziyaret gerçekleştirmişti. Orası daha sonra müze oldu. Hemen yanı başımızda Sivas’ta 33 insanın yanarak öldüğü yerde bir anıt bile yok. Otelin altındaki dükkan hala kebapçı olarak kullanılıyor. Sayın genel başkanın gelip bu utancı gidermek için çağrı yapması dileğimizdir. Bu acıyı paylaşan herkese davetimiz açıktır”

ATİNA’DA LAİKLİK MESAJI

CHP Genel Başkanı ise SE toplantısı öncesinde gideceği Yunanistan’da Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret edecek. SE toplantısında, Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili önemli mesajlar verecek olan Baykal, CHP’nin Türkiye’nin AB’ye üyeliğini en çok isteyen parti olduğunu anlatacak. Kongrede Türkiye’nin, laiklik süreci ve diğer Müslüman devletlerden farkına dikkat çekecek olan Baykal, Türkiye’nin “laik ve demokratik” yapısına saygı gösterilmesini isteyecek. Baykal, kongrede partisine dönük ortaya atılan “sosyal demokrat değil” eleştirilerine de yanıt verecek.

KOLTUK SAĞLAM

Öte yandan, Atina’daki kongrede kesinleştirilecek kararla, KKTC’den Cumhuriyetçi Türk Partisi de Sosyalist Enternasyonal bünyesine “gözlemci parti” statüsüyle resmen katılacak. Bazı ülkelerin birden fazla siyasal kuruluşla temsil edildikleri Sosyalist Enternasyonal’in çatısı altında Türkiye’den CHP “tam üye partiler”, DTP ise “gözlemci” sıfatıyla katılıyor. Sosyalist Enternasyonal'in bu kongresinde başkanlık seçimi de yapılacak. Halen başkanlık görevini yürüten Papandreau'nun yeniden başkan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Başkan yardımcısı olan Baykal'ın yine bu görevini sürdürmesi bekleniyor.

(GAZETEPORT) - 24 Haziran 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.