Deniz Baykal : AKP ŞOV YAPIYOR

Deniz Baykal : AKP ŞOV YAPIYOR

CHP Genel Başkanı Baykal : AKP ŞOV YAPIYORBaykal AK Parti'nin Alevilere ilişkin açılımını siyasi şov ve halkı tahrik edecek birbirine düşürecek...

A+A-

CHP Genel Başkanı Baykal : AKP ŞOV YAPIYORCHP Genel Başkanı Baykal : AKP ŞOV YAPIYOR

Baykal AK Parti'nin Alevilere ilişkin açılımını siyasi şov ve halkı tahrik edecek birbirine düşürecek bir girişim olarak gördüğünü belirterek, "Alevilerin ciddi talepleri ve şikayetleri var. Bu sorunları çözecek Türkiye'nin önemli bilgi birikimi de var. Şov amaçlı toplumu tahrik edici, birbirine düşürücü girişimleri iyi niyetli bir yaklaşım olarak görmüyorum." yedi.

CHP Genel Başkanı Baykal Adana'da
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümeti hakim ve savcı atamalarına ilişkin yasa değişikliğine ilişkin sert uyarılarda bulundu.

"AK Parti'nin önünde Cumhurbaşkanı freni de kalmadı" diyen Baykal, yargı bağımsızlığını ortadan kaldıracak ciddi bir tehdit olarak değerlendirdikleri yasa teklifi için tüm Türkiye'yi duyarlı olmaya çağırdı. 

Ayrıca, terörün kökünün kazınması için ekonomik ve sosyal adımların atılmasına dönük açıklama da yapan Baykal, bu anlamda GAP projesinin ihmal edildiğini öne sürdü.

Baykal, partisinin Adana Bölge Toplantısı öncesi düzenlediği basın toplantısında, AK Partili bir milletvekili tarafından bir süre önce hakim ve savcıların mesleğe alınmasıyla ilgili verilen yasa teklifi önerisini eleştirerek, bu projenin, iktidarın emelleriyle, gerçek niyetiyle ilgili olarak, bir kez daha ciddi kaygı duymaya başladıklarını söyledi.

Söz konusu önerinin kabul edilmesi durumunda, Türkiye'de yargının bağımsızlığının ve güvenirliğinin çok ciddi şekilde etkileneceğini iddia eden Deniz Baykal, şöyle konuştu: "Bir ülkede rejimin temelinde yargının konumu yatar, yargı bağımsız güçler arasında bir dengeyi sağlayabilecek, görevini her türlü siyasi güçten arınmış olarak yapabilecek konumda ise o ülkede hukukun üstünlüğünden söz etmenin ilk koşulu yerine getirilmiş demektir. Böyle bir şey yoksa, bırakın demokrasiyi, hukuk devleti bakımından çok ciddi tehditler var demektir. Bu konu, Türkiye'de yargının bağımsızlığını ve güvenirliğini çok ciddi şekilde etkileyecek bir konudur. Hakimlerin ve savcıların mesleğe alınmasıyla ilgili ciddi temel yasal düzenlemeye ihtiyaç varsa bunu yapması gerekenlerin yargı kurumları olması gerekir. Bu adalet bakanlığıdır, hükümettir, bunların bilgisi ve haberi olmadan bir milletvekilinin, Türkiye'de hakimlerin ve savcıların göreve başlaması şöyle olsun diye düzenleme yapmaya kalkması, ortada kaygı duyulan ve gözden kaçırılmaya çalışılan bir durum olduğu izlenimi veriyor."

PKK'nın Kuzey Irak'tan çıkartılmasına dönük içte ve dışta önemli destekler sağlandığını, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin hükümete yetki verdiğini belirten Baykal, ancak yapılan olumlu açıklamalara karşın henüz PKK liderlerinden hiç birisinin şu ana kadar teslim edilmediğini iddia etti.

Yapılan son açıklamaların Kuzey Irak'a dönük operasyon ihtimalini zayıflattığını savunan Baykal, "Kuzey Irak'ta terör örgütünün faaliyetlerini ortadan kaldırıcı bir tedbir alınmadı. Alınan bir tedbir var oda basın mensuplarının o bölgeye gitmesini engellemeye dönük." dedi.

Komşu ülkelerle dostane ilişkiler kurulması yönündeki yaptığı önerilerin geniş yankı bulduğunu bu konudaki çabalarının da devam edeceğini kaydeden Baykal, terörün kökünün kazınması için işsizliğin ve yoksulluğun önlenmesi gerektiğini söyledi.

Bunun için GAP projesine ciddi ihtiyaç olduğunu savunan Baykal bu konuda şunları söyledi: "GAP Projesine ilişkin bir süredir hükümetin dikkatini çekmeye çalışıyorum. GAP en çok ihmal edilen projedir. Halbuki bir zamanlar Türkiye GAP projesiyle yatar GAP projesiyle kalkar olmuştuk. Bunu hak ediyordu. Siyasetçiler GAP'ı kaptırmam, kaptırırım tartışmaları yapardı. Türkiye siyaseti bir büyük ve hak eden bir projeydi. Türkiye'nin yapısını, dokusunu değiştirecek bir projeydi. 10 yıllar boyunca ciddiyetle takip edildi. Enerji bölümü önemli bir aşamaya geldi, yüzde 75'i gerçekleşti. Ancak halkı doğrudan ilgilendiren tarımsal projelerin daha yüzde 14'ü tamamlandı."

Baykal, GAP'ta birincil sulama kanallarının tamamlandığını, suyu tarlaya getirecek ikincil ve üçüncül sulama kanalları yapılmadığını ileri sürdü.

Deniz Baykal konuşmasını şöyle sürdürdü: "Oysa GAP bir milyon 700 bin dekar tarım alanın sulayacak. Ülkenin 8.5 milyon hektar sulanabilir tarım alanının yüzde 20'sini GAP sulayacak. Bu ciddi bir tarımsal üretimi patlatacak ve yüz binlerce kişiye iş imkanı sağlayacak. Pamuk, mısır, pancar üretimini arttıracak meyve ve sebze üretimini arttıracak bir projedir. Halen daha 250 bin 260 bin hektar alanı sulayabiliyoruz. GAP'in bitirilmesini tarımsal üretimin arttırılmasını yabancılarda istemiyor, çünkü tarım ürünlerini onlardan almamızı istiyorlar."

Baykal AK Parti'nin Alevilere ilişkin açılımını ise siyasi şov ve halkı tahrik edecek birbirine düşürecek bir girişim olarak gördüğünü belirterek, "Alevilerin ciddi talepleri ve şikayetleri var. Bu sorunları çözecek Türkiye'nin önemli bilgi birikimi de var. Şov amaçlı toplumu tahrik edici, birbirine düşürücü girişimleri iyi niyetli bir yaklaşım olarak görmüyorum." yedi.

Ekonomiye ilişkin soruları da cevaplayan Baykal, ekonomideki büyümenin sanayicinin, esnafın ve işçinin sorunlarını çözmediğini sadece sıcak paraya dayalı faiz ekonomisine dayalı, yapay bir büyüme olduğunu savundu.

Baykal'ın toplatısına Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Sevigen, Onur Öymen ve Mustafa Özyürek gibi isimler de katıldı.

9 ili kapsayan bölge toplantısına partinin delgeleri, belediye başkanları, il ve ilçe başkanları katılıyor.

CHA - 24.11.2007

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.