"Deniz Baykal'ın Alevi Açılımı" Haberimiz Ulusal Basında

"Deniz Baykal'ın Alevi Açılımı" Haberimiz Ulusal Basında

"Deniz Baykal'ın Alevi Açılımı" Başlıklı Haberimiz Ulusal Basında8 Mart 2008 tarihinde sitemizde yer verdiğimiz "Deniz Baykal'ın...

A+A-

"Deniz Baykal'ın Alevi Açılımı" Haberimiz Ulusal Basında"Deniz Baykal'ın Alevi Açılımı" Başlıklı Haberimiz Ulusal Basında

8 Mart 2008 tarihinde sitemizde yer verdiğimiz "Deniz Baykal'ın Alevi Açılımı" başlıklı haber 10 Mart 2008 tarihinde - yani bugün - ANKA haber ajansı tarafından "CHP ile Aleviler arasındaki buzlar eriyor" başlığıyla yayınlandı. Haberimizde Deniz BAYKAL'ın son dönemde Alevilere yönelik politikalarındaki değişime işaret etmiş ve bu politikaların geliştirilecerek sürmesi gerektiğinin altını çizmiştik. İşte ulusal basına yansıyan haberimiz :

CHP ile Aleviler arasındaki buzlar eriyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın son dönemde ortaya koyduğu siyasi tespitler, Alevi örgütleri tarafından yakın takibe alındı.

Bir dönem partiden Alevileri dışlamak ile suçlanan Baykal'ın politik tespitlerinin Türkiye'nin içinde bulunduğu döneme "ayna" tuttuğunu belirten Alevi temsilcileri, özellikle "Cem Evleri ve zorunlu din derslerinin kaldırılması" konularında CHP'nin aktif politika izlemesi gerektiği görüşünde. Alevi temsilcileriyle son dönemde sağlanan sıcak ilişkiler, CHP ile Aleviler arasındaki buzların eridiği şeklinde yorumlanırken, önümüzdeki günlerde Baykal ve Alevilerin önde gelen temsilcilerinin bir araya gelmesi bekleniyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ardından, Danıştay 8'nci Dairesi'nin zorunlu din derslerini "hukuksuz" bulan kararı Aleviler'in sorunlarını yeniden gündeme getirdi.

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun ortaya attığı ve "AKP'nin Alevi açılımı" olarak uzun süre kamuoyunda tartışılan gelişmelere ilişkin somut adımlar atılmaması, Aleviler'in AKP'den umudunu kestiğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

Cemevleri'nin yasal statüye alınmaması ve yargı kararlarına karşın zorunlu din derslerinin sürdürüleceği açıklamaları, Alevilerin AKP'ye karşı mesafeli duruşunun devam edeceği yorumlarına neden oluyor.

Kimi Alevi temsilcileri ise, CHP lideri Deniz Baykal'ın, özellikle son dönemde yaptığı tespit ve söylemlerin, Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma "ayna" tuttuğunu söylüyor. Alevi temsilcileri, özellikle Baykal ve CHP yönetiminden "Cem Evleri ve zorunlu din dersleri" ile ilgili daha aktif politika izlemesini bekliyor.

KENANOĞLU'NA TELEFON

Muharrem aylarında CHP Genel Merkezi'nde aşure törenlerinin gelenekselleştirmesi ve Başbakan Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde yıkmaya çalıştığı Karacaahmet Dergahı'na Baykal'ın bizzat giderek destek vermesi, Alevilerle CHP arasındaki soğuk rüzgarları tersine çevirdi. Baykal ve Alevi önderlerinin, CHP'nin Alevi kökenli yöneticilerinin çalışmalarıyla zaman zaman bir araya gelmesi de "Aleviler CHP'den dışlanıyor" tartışmalarının önünü aldı.

Baykal'ın, Danıştay'ın zorunlu din dersleriyle ilgili verdiği kararı değerlendirirken, "Türban zulmü var deniyor, 15 milyon Alevi'ye zulüm yok mu?" şeklindeki açıklamaları da Alevi camiasında yerinde bir açıklama olarak değerlendirildi.

Öte yandan edinilen bilgilere göre, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal son olarak Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu'nu telefonla aradı ve zorunlu din dersine karşı yürüttüğü mücadeleden ötürü kutladı. Baykal'ın, Kenanoğlu'na, "Yürüttüğünüz mücadeleden, demokratik ve laik Cumhuriyeti korumaya yönelik kazanımlara sahip çıktığınız için teşekkür ediyorum. Parti olarak bu yöndeki çalışmalarınızın yanınızda olacağız" mesajı verdiği öğrenildi.

Baykal, geçtiğimiz aylarda kendisini ziyaret eden Cem Vakfı yöneticilerinin, Cem Evi yapımı için arsa taleplerini de değerlendirmiş ve Çankaya Belediyesi'nin konuyla görevlendirmişti. Çankaya Belediye Meclisi de geçtiğimiz haftalarda yasal prosedürü tamamlayarak, Cem Vakfı'na istenilen arsayı tahsis etti.

YERLİKAYA: "CHP OLARAK GEREKEN DESTEĞİ VERECEĞİZ"

CHP eski Tunceli milletvekili ve Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Yerlikaya, Danıştay'ın zorunlu din dersinin "hukuka aykırı" bulan kararının, toplumsal yönden iyimserlik getirdiğini söyledi. Yerlikaya, ANKA'ya yatığı değerlendirmede, "Bu kararı hükümetin iyi değerlendirmesi lazım. Din derslerinin zorunlu olması demokratik ülkelerde yoktur. Bu üstelik açık bir insan hakları ihlalidir. Hükümet bu iyimser tablo içinde gerekeni yapmalı. Biz yasal düzenlemeler konusunda destek vermeye hazırız" dedi.

CHP'nin zorunlu din dersi konusundaki tutumunun belli olduğunu ifade eden Yerlikaya, şunları söyledi:

"CHP bu noktadaki görüşleri bellidir. Zorunlu din dersi kaldırılsın. Bu konuda hükümet yasal bir düzenleme için henüz adım atmadı. Hükümettin Alevilerle ilgili söylemleri sözde kaldı. Bu konuda yapılacak yasal çalışmalara CHP olarak biz gereken desteği veririz."

(ANKA) - SABAH - 10 Mart 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.