Eğitim İmamlara emanet !

Eğitim İmamlara emanet !

Eğitimde İmam Açılımı! İzmir’deki bir devlet lisesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini öğretmenler yerine çevredeki...

A+A-

Eğitim İmamlara emanet !Eğitimde İmam Açılımı!
 
İzmir’deki bir devlet lisesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini öğretmenler yerine çevredeki camilerde görevli imamların vermesi, veliler ve eğitimcilerin tepkisini çekti

İzmir Buca Devlet Malzeme Ofisi Lisesi’nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine cami imamlarının girmesi, velileri ve eğitimcileri rahatsız etti. İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ragıp Üye, uygulamanın yasal olduğunu savunurken, Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız kadro açığını en iyi şekilde doldurduklarını söyledi. Eğitim-Sen 5 N’olu şube Başkanı Özcan Çetin ise, uygulamanın laik ve bilimsel eğitime zarar verdiğini söyledi. Son yıllarda İzmir’de kadrolu din kültürü öğretmeni açığının sürekli büyümesi ile okullardaki bu açık imamlarla giderilmeye çalışılıyor. Buca Devlet Malzeme Ofisi Lisesi’nde dersleri beş imamın vermesi velilerde gerginlik yaratırken, eğitimcilerin de tepkisine neden oldu.

Bilgisine başvurduğumuz İl Milli eğitim Müdürü Mehmet Ragıp Üye, uygulamanın yasal çerçevede Kaymakamlıklar onayı ile yürütüldüğünü söyledi. Üye herhangi bir şikayet gelmesi halinde değerlendirmeye alacaklarını açıkladı. Öğretmen açığının arttığı iddialarını yalanlayan Üye, İl Milli Eğitim memurlarının geçtiğimiz dönem için verdiği rakamları da ‘yanlış bilgiler’ olarak değerlendirip, kendi memurlarını da yalan bilgi vermekle suçladı.

‘HERŞEYİ UZMANINDAN ÖĞRENİLMELİ’

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız, DMO Lisesi’nde öğretmenlik yapan imamların çevre camilerden seçildiğini, kadro açığının ancak bu şekilde giderilebileceğini açıkladı. Kadrolu öğretmen sayısının yetersiz olduğunu, farklı branştaki öğretmenlerin bu dersleri vermesini uygun görmediğini söyleyen Yıldız, imamların bu dersleri en iyi şekilde vereceğine inandığını belirtti. İmamlarla ilgili gelecek şikayetlerin dikkate alınacağını söyleyen Yıldız, bu konuda hassas olduklarını da ifade etti. Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü “Dört yıllık üniversite eğitimi alan din adamlarının okullarda ders vermesi yasaldır. Bu konuda bir sıkıntı yok. İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak ilçemdeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni açığını doldurmak görevim. Sorunu bizler yaratmıyoruz ama, çözülmesi noktasında sorumluluk bize ait. Din derslerini başka branştaki öğretmenlerin vermesini sağlıklı bulmuyorum. Çocuklar her şeyi uzmanından öğrenmeliler. İmamlar kadrolu öğretmenler gelene kadar asıl işlerini aksatmadan okullara giderek öğrencilere din dersleri vermeye devam edeceklerdir.”

BİR OKULA 5 İMAM DÜŞTÜ

Gazetemize konuşan Eğitim-Sen 5 Nolu şube Başkanı Özcan Çetin, İzmir’de daha önce de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine imamların girdiğini, olayın kamuoyunda tepki çekmesi üzerine uygulamanın geri çekildiğini ifade etti.

Buca’da benzer bir durumla yine karşılaşıldığını söyleyen Çetin, DMO Lisesi’nde beş imamın derslere girdiğini, kadro açığının imamlarla kapatılmaya çalışıldığını söyledi.

Çetin “Kadrolu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri vekil müdür yardımcılığı görevlerine getirilince sürekli bir açık oluştu. İlçe Milli Eğitim Müdürleri de bu açığı imamlarla kapatmaya çalışıyor. Bu uygulamayı laik ve bilimsel eğitime aykırı buluyoruz. Okullarda kadrolu öğretmenlerin olmaması ders programlarını aksatırken, diğer öğretmenlerin programlarında da düzensizliklere neden oluyor.

EĞİTİM SEN: DOĞRU BULMUYORUZ

İmamların namaz saatleri nedeniyle zamanlarını sınırlı tutmaları okul müdürlerini de sıkıntıya sokuyor. Okulda görev yapan öğretmenlerden aldığımız bilgiye göre bu durum velilerde de çocukların ders saatleri dışında camiye gitme zorunluluğu yaratacağı endişesini yaratmış. Biz Eğitim-Sen olarak öğretmenlik formasyonu olmayanların ders vermesini doğru bulmuyoruz. Bu uygulama yasal bir kılıfa uydurulsa da laik ve bilimsel eğitime aykırıdır. Din dersleri zorunlu dersler arasından çıkarılmalıdır” dedi.

BİRGÜN - GÜLSEN CANDEMİR - İZMİR - 2 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.