EĞİTİM SEN : Okullarda Yaşanan Gerici Baskılar...

EĞİTİM SEN : Okullarda Yaşanan Gerici Baskılar...

EĞİTİM SEN BASIN AÇIKLAMASI : Okullarda Yaşanan Gerici Baskılar, Rastlantının Değil Tektipleştirme Programının Ürünüdür! ...

A+A-

EĞİTİM SEN : Okullarda Yaşanan Gerici Baskılar, Rastlantının Değil Tektipleştirme Programının Ürünüdür!  EĞİTİM SEN BASIN AÇIKLAMASI : Okullarda Yaşanan Gerici Baskılar, Rastlantının Değil Tektipleştirme Programının Ürünüdür! 

Okullarda adım adım yürürlüğe konulan baskılar ve dinselleşme eğilimi son günlerde kamuoyunun gündemine yerleşen üç farklı olayla bir kere daha belirginleşmiştir. Geçtiğimiz günlerde Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi’nde ve okula bağlı pansiyonda namaz kılmaları ve kapanmaları için baskı gördüklerini iddia eden 4 öğrenci, başka bir okula kayıtlarını aldırmışlardır. 9. ve 10. sınıfta okuyan 4 kız öğrenci, namaz kılmaları, oruç tutmaları ve kapanmaları yönünde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeninin kendilerine baskı yaptığını belirtmiş ve pansiyonun kadın müdür vekilinden de benzeri baskılar gördüklerini ifade etmişlerdir. Baskılara dayanamayan öğrenciler, kayıtlarını başka bir okula aldırmak zorunda kalmışlardır.

Bir diğer baskı haberi ise Adana’dan gelmiştir. Adana’da Gazipaşa İlköğretim Okulu’nda kız öğrencilerin etek boyları konusunda başlayan tartışma, İkibinevler Mahallesi’nde bulunan Gazipaşa İlköğretim Okulu’nda geçen cuma günü meydana gelmiştir. Aynı okulda rehberlik öğretmeni olan Emine Erol, 15 Kasım 2007 günü disiplin kurulu toplantısında meslektaşlarına, “Kız öğrencilerin etek boyları çok kısa. Kız öğrenciler ile erkeklerin okuldaki samimi davranışları onları dejenere ediyor. Derslere konsantre olamıyorlar. Uyarılmaları gerekir” demiş, kurulda bulunan diğer öğretmenlerin de benzer şikayetleri üzerine komisyonun kararı öğrencilere okunmak üzere rapor hazırlanmış ve bu duruma itiraz eden öğretmen tehdit edilmiş ve dövülmüştür.

Son olarak ISPARTA IYAŞ Selçuklu İlköğretim Okulu beden eğitimi öğretmeni 52 yaşındaki Eğitim Sen üyesi Halil İbrahim Özçimen hakkında, 13 Mayıs’ta İzmir’de yapılan Cumhuriyet Mitingi’ne katıldığı ve 19 Mayıs törenlerinde öğrencilerine ön yüzünde Atatürk portresi, arka yüzünde ‘Cumhuriyete Sahip Çık’ yazılı tişört giydirdiği gerekçesiyle soruşturma açılmıştır. Savunmasında, “Atatürk’ün bütün ilkelerine, Cumhuriyete, laikliğe ve bu ülkenin bütünlüğüne karşı yapılmış tüm saldırılarda buna benzer tepkiler vermeye devam edeceğim’’ diyen üyemize, 30’da 1 oranında maaş kesme cezası verilmiştir. Üyemiz Özçimen hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 5 Ekim’de soruşturma açılmış ve savunması istenmiştir.

Türkiye’nin farklı şehirlerinde yer alan farklı okullardan gelen bu haberler, eğitim sistemini adım adım saran gerici yaklaşımların sonucunda artık balçıkla sıvanamaz, gizlenemez duruma gelmiştir. Bu örneklerin yansıtılmak istendikleri gibi münferit olaylar olmadıkları ve yeni başlamadıkları açıktır. Sistemli bir biçimde okullarda tektipleştirme uygulamaları AKP Hükümeti ve bürokrasisi tarafından dayatılmakta ve tarikat-cemaat, “mahalle baskısı” sonucunda laik eğitim yapısı ortadan kaldırılmak istenmektedir. Laik, demokratik ve çağdaş eğitimin savunucusu olan Eğitim Sen, yürütülmek istenen sistematik tektipleştirme kampanyasını su yüzüne çıkaran olaylardaki artışa bir kere daha dikkat çekmekte ve baskı ve tektipleştirme uygulamalarını kınamaktadır.

EĞİTİM SEN MERKEZ YÖNETİM KURULU
30.11.2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.