Eski Madımak Oteli Binasının Müze Olması İsteği

Eski Madımak Oteli Binasının Müze Olması İsteği

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi bir grup, kamulaştırıldıktan sonra "Sivas İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi"...

A+A-

 Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi bir grup, kamulaştırıldıktan sonra "Sivas İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi" olarak yeniden düzenlenen eski Madımak Oteli binasının müze olmasını istedi.

Aralarında Sivas olaylarında yaşamını yitiren kişilerin yakınlarının da bulunduğu Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi bir grup, otobüsle Sivas Cumhuriyet Meydanı'na geldi.

"Madımak Oteli utanç müzesi olacak" yazılı pankart açan ve olaylarda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan grup üyeleri, daha sonra "Sivas İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi" olarak yeniden düzenlenmesi için çalışmalar devam eden eski otel binasına yürümek ve bina önünde basın açıklaması yapmak istedi.

Polis ekipleri Madımak Oteli binası önünü demir bariyerlerle kapatırken grup üyeleriyle görüşen bir emniyet yetkilisi, gruptan basın açıklamasını meydanda yapmasını isteyerek, otel önünde açıklamaya izin vermeyeceklerini belirtti.

Duruma tepki gösteren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül ve diğer grup üyeleri, açıklamayı otel önünde yapmak istediklerini söyleyerek, bir süre polis yetkilileriyle görüştü. Kısa süreli yaşanan tartışmalar ve polisin üst makamlarla yaptığı görüşmelerin ardından, basın açıklamasının otel binasının bulunduğu sokağın girişine kurulan polis barikatı önünde yapılmasına izin verildi.

Daha sonra sloganlar atarak geniş güvenlik önlemleri altında bu alana yürüyen grup, burada basın açıklaması yaptı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, olaylarda devletin Madımak Oteli'nde yurttaşlarını korumadığını, koruyamadığını veya korumak istemediğini öne sürerek, şöyle konuştu:

"Bu nedenle de özür dilemelidir. Özür dilenmenin nişanı, işareti, simgesi ise orayı 'Utanç Müzesi' yapmaktan geçer. Özür dileyen devlet küçülmez, tersine arınır. Madımak katliamından herkes ders çıkarmalıdır. Bizim açımızdan Madımak Oteli bir daha benzer katliamların yaşanmaması için insanların ibret alacağı bir

'Utanç Müzesi' olmalıdır. Madımak Oteli'nin Kültür Merkezi veya başka bir şekilde düzenlenmesi, sorumluların ve en başta AKP hükümetinin, katliamın üstünü örtme ve günü kurtarma gayretinden başka bir şey olmayacaktır. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak Madımak'ın 'Utanç Müzesi' olması konusundaki kararlılığımız ve mücadelemizi yükselterek sürdüreceğiz. "

Olayda hayatını kaybedenlerin aileleri adına konuşan Hüseyin Karababa da binanın müze olması talebini yineleyerek, "Alevi çalıştaylarında aradığını bulamayıp, biz aileleri ziyarete gelen Devlet Bakanı Faruk Çelik'e bu düğümü çözmek istiyorsanız, Madımak yeniden projelendirilecekse biz aileleri bunun bir parçası olarak görmelisiniz' dememize rağmen tüm bu çalışmalar bizim dışımızda adeta bizden kaçırırcasına yapılmış, şu andaki durum ortaya çıkmıştır. Bir kez daha bilinmelidir ki Madımak Oteli 'Utanç Müzesi' olana dek mücadelemiz kararlı bir şekilde sürecektir" diye konuştu.

Grup, basın açıklamasının ardından dağılırken il dışından gelen grup üyeleri otobüsle kentten ayrıldı.

sondakika.com - 8 haziran 2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.