Evde baskıyla dini eğitim

Evde baskıyla dini eğitim

Evde baskıyla dini eğitimGülen destekli okullarda çalışan 44 Türk öğretmenin Tataristan’da sınır dışı edilmesine dayanak olan...

A+A-

Evde baskıyla dini eğitimEvde baskıyla dini eğitim

Gülen destekli okullarda çalışan 44 Türk öğretmenin Tataristan’da sınır dışı edilmesine dayanak olan tespitlere göre ülkede Türkiye’deki ‘Işık evleri’ne benzer evler oluşturulmuş

Tataristan Özerk Cumhuriyeti, Gülen destekli okullarda çalışan 44 öğretmeni “Rusya’daki laik eğitim sistemine aykırı faaliyet gösterdikleri” gerekçesiyle sınır dışı ettiği karar öncesinde yaptığı incelemelerde önemli tespitlerde bulundu. Türk öğretmenlere suçlamalar yönelten Tataristan Cumhuriyet Savcılığı, Türkiye’deki ışık evleri gibi evlerin Tataristan’da oluşturulduğunu tespit ederek, buraları “özel evler” olarak tanımladı. “Türk öğretmenler özel evlerde öğrenciler ile dini sohbetler yapmış, ahiret konusunu ve Tataristan Cumhuriyeti’ndeki resmi Kuran anlayışının yanlış olduğunu konuşmuşlar” tespitini yapan savcılık, bazı öğretmenlerin çocukları dövdüğünü yazdı.

Rusya Federasyonu, Nurcuları “uluslararası radikal dinci örgüt” olarak tanımlamış ve ülkedeki faaliyetlerini yasaklamış, Tataristan Özerk Cumhuriyeti de Gülen destekli okullarda öğretmenlik yapan 44 Türk öğretmeni sınır dışı etmişti. Cumhuriyet, Türk öğretmenlerin sınır dışı edilmesine dayanak oluşturan Tataristan Cumhuriyet Savcılığı Devlet Adalet Danışmanı K.F. Amirov’un 11 Nisan 2008 tarihli mahkeme yazısına ulaştı. Yazıda yer alan önemli tespitler özetle şöyle:

• Liseler, devlet ve belediye eğitim kurumlarında dini hareket ve örgütlerin oluşturulmasına ilişkin yasağın çiğnenmesine müsaade etmekte. ‘İrade Özgürlüğü ve Dini Örgütler Federal Kanunu’nu da ihlal etmekte. Kanuna göre Rusya Federasyonu devlet ve belediye eğitim kurumlarında laik eğitim sağlamaktadır, dini eğitim, eğitim kurumu tarafından yerli idari organlarla danışıldıktan sonra, anne babaların ricaları üzerine, devlet ve belediye eğitim kurumlarında okuyan çocukların rızasıyla verilebilir.

• 300079 ve 597517 No’lu Cezai Dosyalar çerçevesinde Kazan şehrinin 4 No’lu yatılı lisesinde, Naberejnıye Çelnı şehrinin 79 No’lu yatılı lisesinde, Nijnekamsk şehrinin 24 No’lu yatılı lisesinde sınıf öğretmeni ve okutmanı TC vatandaşı olan öğretmenler olduğu tespit edildi. Onlar devamlı özel evlerde öğrenciler ile dini sohbetler yapmış, ahiret konusunu ve Tataristan Cumhuriyeti’ndeki resmi Kuran anlayışının yanlış olduğunu konuşmuşlar.

• Bu sohbetlerin içeriğini gizli tutmayı tavsiye etmişler. Reşit olmayan çocuklara Türkçe dilinde dini kitaplar verildi, dini Türk filmler seyrettirildi, çocuklar bunların içeriğini ertesi gün özetlemek zorundaydılar. Namaz kılınması ve ramazanda oruç tutulması organize edildi. Dine yatkın olan çocuklara derslerde kolaylık sağlandı.

• ğretmenler öğrencilerin odalarına baskın yaptı, özel eşyalarını karıştırdı, reşit olmayan öğrencilerin üzerleri de arandı. Bazı öğretmenler çocukları dövdü.

• Eylül 2007’de 4 No’lu yatılı lise öğrencilerinin birinin annesinden lise bayan öğretmenlerinden birinin kızına psikolojik baskı yaptığına, kızının anne babasıyla konuşmadığına, içine kapanık, aşırı dinci hale geldiğine dair şikâyet geldi. Kız anne babasından gizleyerek dini kitaplar okuyordu.

AYKUT KÜÇÜKKAYA
CUMHURİYET - 7 Temmuz 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.