İmamlar hastanede iş istiyor

İmamlar hastanede iş istiyor

Din görevlileri hastanede iş istiyorÖNDER yönetimi, batılı ülkelerde hastanelerde din görevlileri çalıştırılırken, Türkiye’de...

A+A-

İmamlar hastanede iş istiyorDin görevlileri hastanede iş istiyor

ÖNDER yönetimi, batılı ülkelerde hastanelerde din görevlileri çalıştırılırken, Türkiye’de din hizmetinin sadece morg görevlilerine bırakılmasına tepki gösteriyor.

İSTANBUL - İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Kurulu’nda “Dünya Hastanelerinde Din Hizmetleri” başlıklı raporla açıklandı. Daha önce “Dünya Ordularında Din Subaylığı” başlıklı raporla dikkat çeken derneğin Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, dünyadaki hastanelerde hasta ve yakınlarına moral destek amacıyla din görevlileri istihdam edildiğini anlattı; Türkiye’deki hastanelerde din hizmetinin sunulmamasının büyük bir eksiklik olduğunu vurguladı. Sula, “Tıpkı Amerika ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizdeki hastanelerde de din hizmeti verilmesini istiyoruz. Bunun laikliğe aykırı hiçbir yönü de yoktur” dedi.

ÖNDER Genel Başkanı Sula, Viyana’da eğitim gören Dr. Ayşegül İlhan’ın hazırladığını belirttiği “Dünya Hastanelerinden Din Hizmetleri” konulu rapordan çarpıcı bölümleri anlattı.

Amerika, İngiltere, Avusturya başta olmak üzere batılı ülkelerdeki sağlık kuruluşlarında ibadet yerleri ayrıldığını anlatan Sula, ayrıca din görevlilerinin hastalar ve yakınlarıyla tek tek ya da grup halinde sohbet edebilmesi için ofisler, kapalı devre TV sistemleri bulunduğunu kaydetti.

Rahip ya da rahibelerin hastanenin kadrosunda görevli olduğunu, her sabah hastaları tek tek ziyaret edip, sohbet ettiklerini, dua ettiklerini, hasta şikayetlerini başhemşireye ilettiklerini anlatan ÖNDER Genel Başkanı, Türkiye’de ise bu görevin morg görevlilerine düştüğünü vurguladı.

Sula’nın hazırladığı rapora göre batılı ülkelerde; yüz ve üzeri yatak kapasiteli hastanelerde tam gün fakülte ya da papaz okulu mezunu din görevlisi istihdam ediliyor. Sağlık ekibinin parçası olarak çalıştırılan din görevlileri, hem hasta ve yakınlarıyla, hem de yoğun stres altında çalışan hastane görevlileriyle ilgileniyor.

ABD Etik Kurullarında 3000, İngiltere Etik Kurullarında 500’den fazla tam mesai çalışan din görevlisi bulunuyor. ABD’de her 108 hastadan birine 1 din görevlisi düşüyor. İngiltere’de ise part-time çalışan 66’sı Yahudi, 25’i imam olmak üzere 4500 din görevlisi çalışıyor.

NTV-MSNBC -11 Kasım 2007 Pazar

İmam Hatipcilerden tartışma yaratacak rapor

İSTANBUL (11.11.2007)- İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), tartışma oluşturacak bir raporu kamuoyuna açıkladı. “Dünya Hastanelerinde Din Hizmetleri” başlıklı raporda hastanelerde din görevlilerinin istihdam edilmesi gerektiği savunuluyor.

Daha önce hazırladıkları “Dünya Ordularından Din Subaylığı Raporuyla” dikkat çeken kuruluşun Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula, dünyadaki hastanelerde insanların ibadetlerini yapabilmeleri için imkân sağlandığını, din görevlilerinin istihdam edildiği ve bunların hasta ve yakınlarına moral-motivasyon desteği sunduğu belirtti. Türkiye’deki hastanelerde din hizmetinin sunulmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirten Sula, “Tıpkı Amerika ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizdeki hastanelerde de insanlara din hizmeti verilmesini istiyoruz. Bunun laikliğe aykırı hiçbir yönü de yoktur” dedi.

Divan üyelerinin belirlenmesinden sonra ÖNDER Genel Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula, bir konuşma yaptı.

Sula, imam hatip liselerine yönelik uygulanan katsayı adaletsizliğine vurgu yaptı. Türkiye’deki yasaklardan dolayı birçok başarılı İmam hatip lisesi mezununun Avrupa’ya gitmek zorunda kaldığını ifade ettikten sonra Türkiye’de yanlış uygulanan laikliği anlayışını eleştirdi.

HASTANELERDE DİN HİZMETİ VERİLSİN

Türkiye’de yanlış uygulanan laiklik anlayışını Avrupa ülkeleriyle kıyaslayan ve fotoğraflarla bunu gözler önüne seren Sula, ÖNDER olarak hastanelerde din hizmeti verilmesini talep ettiklerini açıkladı. Kurum olarak uzun süredir, Viyana’da eğitim gören ve doktor olan Ayşegül İlhan’a “Dünya Hastanelerinden Din Hizmetleri” konulu bir rapor hazırlattıklarını belirten Sula, rapordaki çarpıcı bölümleri katılımcılara anlattı.

Amerika, İngiltere, Avusturya başta olmak üzere pek çok batı ülkesindeki sağlık kuruluşlarında insanların ibadetlerini yapabilmeleri için ibadet yerlerinin ayrıldığına dikkat çekilen Sula, “Türkiye’de de benzer imkânları sağlanmasını istiyoruz. Avrupa ülkelerindeki hastanelerin en güzel yerlerinde ibadethaneler açılıyor. İnsanların moral ve motivasyonlarının yükseltilmesi için din görevlileri istihdam ediliyor. Bizim ülkemizde ise bu tür düzenlemelere “laikliğe aykırı” denilerek karşı çıkılıyor. Bazı hastanelerimizde ibadet yerleri açılsa bile çok küçük ve genellikle bodrum katlarından ya da kalorifer dairelerinde bu imkân sağlanmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DEN MORG GÖREVLİSİ DİNİ TELKİNDE BULUNUYOR

“Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa ülkelerinde hemen her hastanede küçük bir ibadethane bulunmaktadır” diyen Sula, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüze hedef olarak Avrupa Birliği var. Herkes işaret parmağıyla AB’yi gösteriyor. Ancak AB ülkelerinde dindar insanlara sağlanan kolaylıklar ülkemizde sağlanmıyor. Çağdaş Batı hastanelerindeki dini mekânlar sadece ibadet mekânlarıyla da sınırlı değildir. Batı hastanelerinde ibadetler için kullanılan özel dini mekânların (sacred space / prayer room) yanında, yine dini danışmanların hastalarla tek tek ya da grup halinde görüşmelerine olanak sağlayan çok amaçlı ofisler, sohbet odaları ve kapalı devre TV sistemleri de bulunmaktadır.”

Türkiye’deki hastanelerde; hastalara dini değerleri moral motivasyon unsuru olarak sunacak ve insanlara telkinde bulunacak görevlilerin istihdam edilmediğini bu işi yapan kişilerin hali hazırda Morg görevlilerin yerine getirdiğine dikkati çeken Yusuf Ziyaettin Sula, “Batı hastanelerinde sadece hastalar için tayin edilmiş İlahiyat Fakültesi mezunu din adamları var. Hastanelerde görevlendirilmiş; papaz, rahip ya da rahibeler hastanelerde sağlık kadrolusu olarak çalışıyorlar. Rahipler, her gün sabahleyin erkenden hastaneye gelir, tek tek bütün hastaları ziyaret eder, onların hal ve hatırlarını sorar, şikâyetlerini dinler ve onlara dua eder. Hastaların şikâyetleri veya dilekleri olursa papaz bunları ayrı ayrı not edip başhemşireye bildirir. Başhemşire de bu dilekleri derhal yerine getirir” dedi.

RAPORDA NELER VAR?

- Yüz ve üzeri yatak kapasiteli hastanelerde tam gün çalışan din görevlileri bulunuyor.

- Hastanedeki din görevlisi olabilmek için en az fakülte veya papaz okulu mezunu olmak zorunda

- Din görevlileri, sağlık ekibinin bir parçası olarak kabul ediliyor.

- Görevleri sadece hastalarla değil, aynı zamanda onların aileleri, arkadaş ve diğer sosyal çevreleri ile de ilgilenmektir.

- Ölen hastaların yakınlarına başsağlığı dilemek ve onlarla ilgilenmek de bu görevlerin hizmet alanı içinde kabul edilmektedir.

- Yine ağır bir stres altında olan hastane personeli ile ilgilenmek de bu uzmanlara düşmektedir.

- Bizim hastanelerimizde, hastalarla meşgul olan ve onların moralini, maneviyatını destekleyen, onlara ümit veren ve dua eden herhangi bir din adamı yoktur.

- Halen ABD Etik Kurullarında 3000, İngiltere Etik Kurullarında 500’den fazla tam mesai çalışan din görevlisi bulunuyor.

- ABD’de yapılmış bir bilimsel çalışmaya göre, her 108 hastadan birine 1 din görevlisi düşüyor.

- Tabii bu oran hastanenin niteliğine göre hastaneden hastaneye değişiyor.

- Tam mesaiyle çalışan Din Görevlilerinin yanında yarım mesai (part-time) olarak çalışanlar da var ki, bunların sayıları İngiltere’de yaklaşık 4500 (66 tane Yahudi ve 25 tane İmam olmak üzere) olarak tahmin ediliyor.

ANF NEWS AGENCY - NEVZAT GERGER

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.