Seyid Ali Akyol

Seyid Ali Akyol

İnançların en kutsal günleri

A+A-

Dünya Dinlerinin Özel Gün ve Bayramları Paskalya Bayramı Meryem Ana "ın Göğe Yükselişi - Meryem Yortusu Hristiyanlık dininde önemli bir yere sahip olan Meryem Ana Yortusu, Meryem'in göğe yükselişinin yıl dönümü olarak kutlanır. Katolik ve Ortodoks Hristiyanlığın en büyük bayramlarından birisi olan Meryem Ana Yortusu, kilise geleneklerine göre 15 Ağustos'ta ya da bu tarihe en yakın Pazar gününde kutlanır. Rus, Sırp, Gürcü ve Kıpti Ortodoks Kiliseleri, Meryem'in göğe kabul edilmesini 28 Ağustos olarak kabul eder. Birçok ülkede bugün resmi tatildir. Alevi toplumunun Hızır/Xızır Orucu ve Bayramı Anadolu ve Mezopotamya halklarının kadim inançlarından olan Hızır inancı ve bu inanç için Aleviler tarafından tutulan Hızır 13-14-15-Şubat tarihlerinde tutulur Hızır, dardakine, zordakine yardım eder; insanların ve tüm canlıların imdadına yetişir; zalimlerin zulmü karşısında mazlumların yar ve yardımcısı olur. Aleviler tarafından Hızır ayında oruç tutulup, Cem ibadeti yapılmakta ve dünyada darda kalan tüm mazlumlar için dualar edilmektedir. Oruç sonrasında da Hızır Bayramı yapılmakta, lokmalar paylaşılmaktadır. Kadir Gecesi İslam inancında yaygın bir yere sahip olan Kadir Gecesi, Kur'an'ın Cebrail tarafından Hz. Muhammed'e vahdedilmeye başlandığı gece olarak bilinir. Kadir Gecesi, ayetten oluşan Kadir Suresinde de kendisinden bahseder. Hanuka Bayramı Kislev ayının 25. günü kutlanmaya başlanan Hanuka Bayramı, tam 8 gün sürer. Musevi inancına sahip olan kişilerin kutladığı Hanuka, Selefkilere karşı olan ayaklanmanın anısına her gün bir tane mum yakarak toplamda 8 mumun yakılması ile kutlanır. Mum yakma ritüelinden dolayı Hanuka, Işıklar Bayramı olarak da bilinir. Hamsin Yortusu Hristiyanlıktaki başlıca bayramlardan birisi olan Hamsi Yortusu, Beyaz Bayram olarak da biliniyor. Tarihi, her sene farklı zamanlarda olsa da genel olarak Mayıs ya da Haziran aylarına denk gelmektedir. Bu bayram, Paskalya'dan 50 gün sonra kutlanır. Hamsin Yortusunda evler akağaç, leylak ve huş ağacı dalları ile süsleniyor. HIDIRELLEZ BAYRAMI Hıdrellez büyük bir çoğunlukla Anadolu ve Balkan’larda yaşamakta olan Aleviler arasında biliniyor. Eskiden Roze Xızır (Hızırgünü) de denilen Hıdrellez, halk arasındaki yaygın inanca göre, Hızır ile İlyas’ın bir araya ya da buluştukları gündür. Hızır ile İlyas’ın buluştukları günün anısına iki ismin birleşmesinden doğan Hıdrellez kavramıda böylece ortaya çıkmıştır. Hıdrellez 6 Mayıs günü kutlanmaktadır. Bu tarihin bir başka özelliği ise, Anadolu’da 6 Mayıs’ta yaz mevsiminin başlaması olarak kabul edilmesidir. Buna göre halk arasındaki inanca göre, 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar süren 186 gün Hızır günleri 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadarı ise Kasım günleri yani kış günleri olarak kabul görmektedi

Dünya Dinlerinin Özel Gün ve Bayramları
Paskalya Bayramı Meryem Ana "ın Göğe Yükselişi -  
Meryem Yortusu
Hristiyanlık dininde önemli bir yere sahip olan Meryem Ana Yortusu, Meryem'in göğe yükselişinin yıl dönümü olarak kutlanır. Katolik ve Ortodoks Hristiyanlığın en büyük bayramlarından birisi olan Meryem Ana Yortusu, kilise geleneklerine göre 15 Ağustos'ta ya da bu tarihe en yakın Pazar gününde kutlanır. Rus, Sırp, Gürcü ve Kıpti Ortodoks Kiliseleri, Meryem'in göğe kabul edilmesini 28 Ağustos olarak kabul eder. Birçok ülkede bugün resmi tatildir.

Alevi toplumunun Hızır/Xızır Orucu ve Bayramı
Anadolu ve Mezopotamya halklarının kadim inançlarından olan Hızır inancı ve bu inanç için Aleviler tarafından tutulan Hızır 13-14-15-Şubat tarihlerinde tutulur

Hızır, dardakine, zordakine yardım eder; insanların ve tüm canlıların imdadına yetişir; zalimlerin zulmü karşısında mazlumların yar ve yardımcısı olur.
Aleviler tarafından Hızır ayında oruç tutulup, Cem ibadeti yapılmakta ve dünyada darda kalan tüm mazlumlar için dualar edilmektedir. Oruç sonrasında da Hızır Bayramı yapılmakta, lokmalar paylaşılmaktadır.

Kadir Gecesi
İslam inancında yaygın bir yere sahip olan Kadir Gecesi, Kur'an'ın Cebrail tarafından Hz. Muhammed'e vahdedilmeye başlandığı gece olarak bilinir. Kadir Gecesi, ayetten oluşan Kadir Suresinde de kendisinden bahseder.

Hanuka Bayramı
Kislev ayının 25. günü kutlanmaya başlanan Hanuka Bayramı, tam 8 gün sürer. Musevi inancına sahip olan kişilerin kutladığı Hanuka, Selefkilere karşı olan ayaklanmanın anısına her gün bir tane mum yakarak toplamda 8 mumun yakılması ile kutlanır. Mum yakma ritüelinden dolayı Hanuka, Işıklar Bayramı olarak da bilinir.

 

Hamsin Yortusu           Hristiyanlıktaki başlıca bayramlardan birisi
olan Hamsi Yortusu, Beyaz Bayram olarak da biliniyor. Tarihi, her sene farklı zamanlarda olsa da genel olarak Mayıs ya da Haziran aylarına denk gelmektedir.  Bu bayram, Paskalya'dan 50 gün sonra kutlanır. Hamsin Yortusunda evler akağaç, leylak ve huş ağacı dalları ile süsleniyor. HIDIRELLEZ   BAYRAMI
Hıdrellez büyük bir çoğunlukla Anadolu ve Balkan’larda yaşamakta olan Aleviler arasında biliniyor. Eskiden Roze Xızır (Hızırgünü) de denilen Hıdrellez, halk arasındaki yaygın inanca göre, Hızır ile İlyas’ın bir araya ya da buluştukları gündür. Hızır ile İlyas’ın buluştukları günün anısına iki ismin birleşmesinden doğan Hıdrellez kavramıda böylece ortaya çıkmıştır. Hıdrellez 6 Mayıs günü kutlanmaktadır. Bu tarihin bir başka özelliği ise, Anadolu’da 6 Mayıs’ta yaz mevsiminin başlaması olarak kabul edilmesidir. Buna göre halk arasındaki inanca göre, 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar süren 186 gün Hızır günleri 8

Kasım’dan 6 Mayıs’a kadarı ise Kasım günleri yani kış günleri olarak kabul görmektedir. Yine 6 Mayıs’ta bülbülün güle kavuştuğuna inanılır.

Kurban Bayramı
İslam dininde 4 gün boyunca kutlanan Kurban Bayramı, Allah'a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kurban kesmek amacıyla kutlanır. Kur'an'da İbrahim ve oğlu İsmail arasında geçen bir kıssa, Kurban Bayramının genel amacı hakkında bilgi vermektedir.

KÜL  ÇARŞAMBASI
Hristiyanlık dininde ve özellikle Batı

kiliselerinde gerçekleşen Kül Çarşambası, Büyük Perhiz'in ilk günü olmaktadır. Paskalya'dan 6,5 hafta öncesinde yer alan Kül Çarşambası, İsa'nın çölde 40 gün oruç tutmasına aften uygulanır. Kül Çarşambasında cemaatin alnına kül ile haç çizilir. Genel olarak Anglikan, Lutheran ve bazı Protestan kiliselerince kutlanır.

Azizler Günü
Hristiyanlık dinince bilinen ya da bilinmeyen tüm azizlerin anıldığı kutsal bir gün olan Azizler Günü, Batı kiliselerinde 1 Kasım, Doğu kiliselerinde ise Hamsin Yortusu'ndan sonraki ilk Pazar günü kutlanır

Beşaret Bayramı

Beşaret, müjde ve iyi haber anlamına gelmektedir. Meryem'in İsa'ya gebe kaldığı farz edilen gün olan 25 Mart, her yıl milyonlarca Hristiyan tarafından Beşaret Bayramı olarak kutlanır. İnanca göre Beşaret Bayramında en güçlü zehir bile etki etmezmiş. Su ve orman perileri o gün ortaya çıkarmış.

Epifani Bayramı
İsa'nın doğumundan 12 gün sonra kutlanmasına ithafen gerçekleştirilen Epifani Bayramı, Ortodokslarda Teofani olarak da bilinir. Kutlamalar, Hristiyan
mezheplerine göre farklılık göstermektedir. Epifani'de en yaygın bilinen kutlama, soğuk suya girmektir. Özellikle Rusya'da yaşayanlar buzlu suya girerek kutlama yapar.

RAMAZAN BAYRAMI
İslam alemindeki oruç tutma zamanı olan Ramazan'ın ardından 3 gün süren bir bayram olan Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı olarak da biliniyor. Ramazan ayı boyunca tutulan orucun sonunda olan bayram sabahı namaza gidilir. Ardından eş-dost ziyaretleri gerçekleştirilir. Kalabalık sofralar kurulur ve en önemlisi tatlı ikramlar verilir. Müslümanlar, zekat görevini de bu dönemde gerçekleştirirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.