Seyid Ali Akyol

Seyid Ali Akyol

İslam içi çekişmelere taraf olmak

A+A-

İslama mağduriyet ve masumiyet çizgisiyle bakıldığında işte Aleviliği İslama yakınlaştiran Yakınlaştırmadan ziyade taraftarlığa sevk eden bu çizgidir.
Alevilik İslam yarımadasına çok uzak olan bir coğrafyada bir doğa inancı olarak raye heq yaşam felsefesini benimseyen ve buna uygun yaşayan bir toplum özeliğyle yaşantısını sürdürürken duyarlı bir toplum olma özeliğinin bir sonucu olarak İslam içi çekişmelere uzak kalamazdı eşitlikten yana olan tahri boyunca zalimler tarafından mağdur edilmiş katl edilmiş inancı hor görülmüş bir toplumun İslam içi çekişmelerden hakkı gasp edilmiş masumca katl edilmiş baskılara maruz kalmış Ehli beyte mersiyeler dizme ve onları.
Sahiplenmek acılarına ortak olmak kadar doğal ne olabilirki işte bu haksızlığa karşı çıkışı emevilerce Alinin halifelik hakkının gasp edildiği Hüseyinin katledildiği Abasilerce 12 imamlara yapılan zülmün bir sonucu olarak Ehlibeyti dolayısıyla Aliyi savunması Alevilerin Aliden yana tavır Takınması Aleviliği Arap, İslam, yada Alici yapmıyor.

Alevi toplumunu bir dinin kapsam alanına sokmak mümkün değil aradaki farklar çok derindir. İslam ülkelerinde Kuran ve Şeriat Hukuku vardır. Şeriat Hukukunun olduğu yerde, Demokrasi olmaz. Demokrasinin olmadığı yerde zulüm vardır, kan vardır, ölüm vardır, savaş vardır. Alevilik bütün bunları dışlar özünde barış ve insan sevgisini barındırıyor. Ebamüslüm horasani"de horosanli bir önder olarak bu emevi zülmünden etkilenmiş 12 imamları sahiplenmiş zülm eden emevilere baş kaldırmış ve onları yenilgiye uğratmış 12 imamların öcünü aldığını belirtmiştir.
Ebamüslüm ne Arap nede Müslüman olmuştur. sevilen bir şair, halk sanatçısı, değerli insanlara'da  besteler yapılır mersiyeler dizilir. ülkeler arasındaki savaşlarda taraf ve karşı taraf olan ülkeler gibi ne Rusya süryeyi desteklerken ne Rusya süryeli oldu nede Aleviler Araplar arası çatışmada zayıf tarafı sahiplenirken Arap oluyor. Temelde bir dededen gelip kabilelere ayrılan ve husimetleri kann davasına varan bir islami iç çekişmelerden bahsediyoruz, işin ilginç tarafı Bü çekişmeler sürerken birbirinden kız alıp vermelerde işin diger bir ilginç yanıdır. dünyanın en kanlı ve şiddetin en yoğun olduğu bölgeler, barış dini iddiasındaki İslam dininin bulunduğu bölgelerdir. Fakat müslümanlığın gavur diye niteledikleri batıya İslam olmayan ülkeleri kurtuluş olarak görüyorlar
Alevilik felsefesi inancı hiçbir zaman şiddetten yana olmamıştır olmayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.