Kitap Tanıtmı : Toplumsal İktidar ve Medya

Kitap Tanıtmı : Toplumsal İktidar ve Medya

Kitap Tanıtmı : Toplumsal İktidar ve MedyaToplumsal İktidar ve Medya (Gazi Mahallesi Olaylarının Basında Sunumu)Çalışmamızın konusunu, toplumsal iktidar...

A+A-

Kitap Tanıtmı : Toplumsal İktidar ve MedyaKitap Tanıtmı : Toplumsal İktidar ve Medya

Toplumsal İktidar ve Medya (Gazi Mahallesi Olaylarının Basında Sunumu)

Çalışmamızın konusunu, toplumsal iktidar ilişkileri ve bu iktidar ilişkilerinin medyada temsili çerçevesinde kamuoyunda Gazi Mahallesi Olayları olarak bilinen ve 12 Mart 1995 günü saat 21.00 sıraları İstanbul Gazi Mahallesinde kimliği belirsiz kişilerce Alevi yurttaşların yoğun olarak bulunduğu kahvehanelere silahlı saldırı yapılması ile başlayan toplumsal olayların yazılı basında sunumu oluşturmaktadır.

Bu çalışmada bir örneklem çerçevesinde, yazılı basın haberlerinde hangi söylemlerin öne çıktığı, çerçevelendirmenin ne şekilde yapıldığı, hangi anlamların dışlandığı, ne tür meşrulaştırmalar yapıldığı gibi konular sorunlaştırılarak ulusal güvenlikle ilgili görülen kriz durumlarında medyanın toplumsal rolünün sorgulanması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada haber metinleri içinde iktidar sahiplerinin söylemlerin nasıl temsil edildiği serimlenmeye çalışılacaktır.

Çatışmalı konular veya kriz durumları, haber konusunda ortaya konan kuramsal bulguların bir örneklem çerçevesinde nasıl pratiklere yansıdığının görülebilmesi için uygun örneklerdir. Bu nedenle, 12 Mart 1995 günü İstanbul Gazi Mahallesinde meydana gelen olaylar ulusal bütünlük ve ulusal güvenlikle doğrudan ilgili bir kriz durumu olarak görülebileceğinden çalışmamızın örnek olayı olarak seçilmiştir. (Arka Kapak Yazısı)

Yayınevi: Birey Yayıncılık

Yazar: Ercan Özyiğit

Alevihaber.com - 24.08.2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.