Ozan Kul Duran (Turan Çabul) hayatını kaybetti

Ozan Kul Duran (Turan Çabul) hayatını kaybetti

Malatya, Arguvan, Asarlı Kul Duran olarak bilinen kültür emekçilerimizden Turan Cabul hayatını kaybetti.​

A+A-

Kul Duran olarak bilinen kültür emekçilerimizden Turan Cabul hayatını kaybetti.​

Kul Duran olarak bilinen Turan Cabul, 1949 yılında Arguvan Asar Köyünde dünyaya geldi. Geçimini hayvancılık ve çiftçilikle sağlayan 6 çocuklu ailenin ikinci çocuğudur. Ozan, maddi imkânsızlıklar nedeniyle ilkokuldan sonra eğitimine devam edemedi.

1958 yılında İstanbul’ a geldi. Kısa süreli işlerde çalıştıktan sonra askerliğini tamamlamasıyla birlikte 1969 yılında İstanbul’ a yerleşti. Mozaik merdiven işçiliği yaparak kendi atölyesini açtı. 10 sene sonra atölyesini kapatarak iş hayatını sonlandırdı.

Kimseye muhtaç olmayacak kadar da geçinmeyi bilen Turan Cabul, hayallerinin peşinden gider. Şiir yazarak, türkü söyleyerek, saz çalarak, duygu ve düşüncelerini halka anlatmanın derdiyle yola çıkar.

En büyük şansının şiir yazabilmek olduğuna inanan Kul Dutran İlk şiirini İstanbul’da inşaat işinde çalışırken kaleme alıyor. Mütevazi kişiliği nedeniyle şiirlerini paylaşmaya çekinen ozanın şiirlerinin tanınması, yakın dostu Dr. Necati Özdemir ile birlikte katıldığı dost sohbetlerinde şiirlerinin okunmasıyla başladı. Şiirlerinin güzelliği dilden dile dolaştı ve tüm dost sohbetlerinde söylenir oldu.

Şiirlerine mecazi anlamda aşk şiirleriyle başlamasına rağmen; sufi, doğa ve politik şiirlerde yazıyor. En sevdiği ozanlar; Şah Hatayi, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Yunus Emre, Fuzuli’ dir. En çok 15*16 hece üzerine vurgu yapan tek ozan olan Fuzuli’den çok etkilenir.

Ozanın yaklaşık 4000 adet yazılı şiiri bulunuyor. Ayrıca Kul Duran'ın şiirleri, birçok müzisyen tarafından da bestelendi, albümlerde yer aldı. "Gül ki Güller Açsın Yanağında" beğenilen eserleri arasındadır.

Tolga Sağ, Cengiz Özkan, Arzu, Gülsen Bütün, Gülcan Koç, Özcan Türe, Sevgi Ateş, Beyhan Doru, Muharrem Temiz bunlardan bir kaçıdır.

Sazının onun için herşey olduğunu, kendisine can verdiğini söyleyen Duran Baba, kendi kendine saz çalmayı öğrenmiş ve bir saz ustası olmamasına rağmen Mahsuni Şerif, Mahmut Erdal, Arif Sağ, Erdal Erzincan, Yavuz Top ve Musa Eroğlu gibi duayenleri dinleme, onlarla sohbetlerde bulunma şansına sahip olmuştur. Edebi anlamda en büyük feyzi ise Muharrem Temiz’ in babası Meftuni’ den almıştır.

Kul Duran "Selam" isimli bir albüm yaptı.

Hayatını kaybeden Kul Duran'ın 4 çocuğu ve 6 torunu vardır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.