PSAKD: Nüfus Cüzdanlarından Din hanesi çıkartılmalıdır

PSAKD: Nüfus Cüzdanlarından Din hanesi çıkartılmalıdır

PSAKD: Nüfus Cüzdanlarından Din hanesi çıkartılmalıdır* AİHM Nüfus Cüzdanlarından din hanesini inanç özgürlüğüne...

A+A-

PSAKD: Nüfus Cüzdanlarından Din hanesi çıkartılmalıdırPSAKD: Nüfus Cüzdanlarından Din hanesi çıkartılmalıdır

* AİHM Nüfus Cüzdanlarından din hanesini inanç özgürlüğüne aykırı bulan kararı çarpık laiklik anlayışının göstergesidir

* Nüfus Cüzdanlarından Din hanesi çıkartılmalıdır

AİHM nüfus cüzdanlarında din ibaresinin bulunmasının insan haklarına aykırı olduğu yönünde karar verdi.

Türkiye'deki yargı sürecinin aleyhine sonuçlanmasının ardından Sinan Işık isimli alevi vatandaş, davayı AİHM'ye taşımıştı. Işık, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) düşünce, inanç ve din özgürlüğünü düzenleyen 9'uncu maddesi, adil yargılamayı düzenleyen 6'ncı maddesi ve ayrımcılığı yasaklayan 14'üncü maddesini ihlal ettiğini öne sürmüştü.

AİHM verdiği karar ile uygulamanın özel hayata saygı ile düşünce ve inanç özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetmiştir. AİHM kararı da göstermektedir ki Türkiye’deki çarpık laiklik anlayışının bir sonucu olarak devlete bireylerin özel hayatlarına müdahaleye imkan tanımaktadır. Dini inanç ile birey arasındaki ilişki özel bir ilişkidir ve bu 3. kişileri ilgilendirmediği gibi devleti de ilgilendirmez. Devletin bireylerin inançlarını açıklamak zorunda bırakması, bunu resmi nüfus cüzdanlarında gösterilmesi, dini inancını açıklamak zorunda bırakması açıkça birey hakkının zedelenmesidir.

Devlet inançlar karşısında tarafsız olmalı ve hiç bir bireyin inancını açıklamaya zorlayacak bir yaklaşım içinde olmamalıdır. İnsanların inançsal meselelerinin resmi kimlik bilgilerinde yer alması kabul gören inancın dışındakileri olumsuz ayrımcılıklara sürükleyecektir. Farklı inançtan olan insanların kendi kimliklerini ifade ederken dışlanmaya ve ‘ötekileştirilmeye’ maruz kaldığı bir ülkede, bu farklılığını kimliğine yansıtması ve karşılığında göreceği sıkıntıların boyutu daha da artacaktır. Bu bakımdan kimliklerde din hanesi yer almamalıdır. İşin doğrusu budur. 

AKP Hükümeti AİHM’in Sinan Işık kararından sonra, AİHM’in zorunlu din dersi uygulamasını hak ihlali olarak gören kararında başvurduğu gibi takkiye yolunu seçmemeli, haksızlığı ve hukuksuzluğu sürdürmemeli ve laikliğe aykırı bu uygulamaya son vermeli,  haksızlığı ve hukuksuzluğu ortadan kaldırarak Nüfus Cüzdanlarından Din hanesi tamamen kaldırma iradesini göstermelidir.

Kamuoyuna saygı ile arz olunur.

Av. Fevzi Gümüş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı"

KAYNAK : Alevihaber.com - 2 Şubat 2010

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.